404 www.juspedia.ro | Law article directory
Top

LEGEA 272/2004

Dosar nr. 44/88/2009

R O M Â N I A

TRIBUNALUL TULCEA

Sectia Civila, Comerciala si de Contencios Administrativ

SENTINTA CIVILA Nr. 112

Sedinta publica de la 30 ianuarie 2009

Prin cererea adresata acestei instante si înregistrata sub nr. 44/88/2009, reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI TULCEA a solicitat plasamentul minorului D, …, – din mun. Tulcea.

In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca minorul provine dintr-o relatie întâmplatoare a mamei cu paternitate nerecunoscuta. Mama minorului, din informatiile oferite de bunicul si matusa materna, este tot timpul plecata de acasa, îsi petrece timpul prin baruri si discoteci, în compania unor persoane dubioase. Înca de la nastere, copilul a fost crescut de bunicul si unchiul matern, pentru ca, mama , mai tot timpul plecata de acasa, lipsind zile în sir, îsi neglija copilul. Mama copilului, eleva în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic ,,….” din, a abandonat scoala iar în ultima perioada, a locuit pe la diferite persoane din oras si nu a raspuns numeroaselor solicitari ale tatalui de a se întoarce acasa si a-si creste copilul.

Din data de…, minorul se afla la, matusa mamei, iar fiica acesteia, …, necasatorita, cu un venit de 580 de lei lunar, doreste sa-si asume responsabilitatea cresterii si îngrijirii copilului. În activitatea pe care urmeaza sa o întreprinda, va fi ajutata de mama, sora si cumnatul ei, care locuiesc în aceeasi casa, compusa din 5 camere, bucatarie, baie, dotate corespunzator si cu o stare igienico-sanitara buna. Mama copilului, fara venituri si locuinta, nu contribuie cu nimic la cresterea fiului ei fiind total dezinteresata. Copilul este vizitat tot timpul de bunic si unchi. Minorul nu prezinta probleme de sanatate si este în evidenta medicului de familie.

In dovedirea actiunii, reclamanta a depus la dosar în xerocopie urmatoarele înscrisuri: raport referitor la ancheta psihosociala a copilului, anchetele sociale ale D.G.A.S.P.C, plan individualizat de protectie, ancheta sociala Primaria Mun. Tulcea , cererea solicitantului, adeverinte, caracterizari,declaratii, cazier judiciar, rezolutia de neîncepere a urmaririi penale nr.93D/P/2006, copie certificat de nastere minor, copie C.I. mama, raport dupa vizita, copie C.I. solicitanta.

Examinând cererea, instanta retine ca minorul provine dintr-o relatie întâmplatoare a mamei cu paternitate nerecunoscuta. Mama minorului, este tot timpul plecata de acasa, îsi petrece timpul prin baruri si discoteci, în compania unor persoane dubioase. Minorul înca de la nastere, a fost crescut de bunicul si unchiul matern, pentru ca, mama, eleva în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic ,,…..” din Tulcea, a abandonat scoala iar în ultima perioada, a locuit pe la diferite persoane din oras si nu a raspuns numeroaselor solicitari ale tatalui de a se întoarce acasa si a-si creste copilul. Mama copilului, fara venituri si locuinta, nu contribuie cu nimic la cresterea fiului ei fiind total dezinteresata. Copilul este vizitat tot timpul de bunic si unchi. Minorul nu prezinta probleme de sanatate si este în evidenta medicului de familie.

Se mai retine si ca din data de 21.05.2008, minorul se afla la Bordeescu Ileana, matusa mamei, iar fiica acesteia, ……., necasatorita, cu un venit de 580 de lei lunar, doreste sa-si asume responsabilitatea cresterii si îngrijirii copilului. În activitatea pe care urmeaza sa o întreprinda, va fi ajutata de mama, sora si cumnatul ei, care locuiesc în aceeasi casa, compusa din 5 camere, bucatarie, baie, dotate corespunzator si cu o stare igienico-sanitara buna.

În temeiul art. 58 si urmatoarele din Legea nr. 272/2004, plasamentul copilului constituie o masura de protectie speciala, având caracter temporar, care poate fi dispusa, în conditiile prezentei legi, la o familie. Pe toata durata plasamentului, domiciliul copilului se afla, la familia care îl are în îngrijire.

Conform art. 62 alin. (2) din Legea nr. 272/2004, drepturile si obligatiile parintesti fata de copil sunt exercitate si, respectiv, îndeplinite de catre presedintele consiliului judetean.

Având în vedere faptul ca minorul creste la familia ………, beneficiaza de conditii optime de crestere si educare, iar mama nu intentioneaza sa-l ia în familie dovedind o totala lipsa de interes, instanta urmeaza a admite cererea si a dispune plasamentul minorului .

Etichete:

Descopera Primul Stagiu
Zonia.ro