Top

Minori –înlocuire măsură plasament

Dosar nr. 72/88/2009

SENTINTA CIVILA Nr. 115

Sedinta publica din data de 30 ianuarie 2009

Prin cererea adresata acestei instanta si înregistrata sub nr. 72/88/2009, reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI – TULCEA a solicitat înlocuirea masurii de plasament în regim de urgenta cu masura de plasament la asistent maternal profesionist … pentru minora …, fiica lui … si …, cu domiciliul în sat Colina, comuna Murighiol, judetul Tulcea.

A mai solicitat ca drepturile si obligatiile parintesti sa fie exercitate si îndeplinite în continuare de Presedintele Consiliului Judetean Tulcea, conform art. 62 alin. 2 din Legea nr. 272/2004.

In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca minora provine dintr-o relatie de concubinaj cu paternitate recunoscuta. Minora, împreuna cu fratii sai … de 13 ani si … de 1 an , au intrat în evidenta D.G.A.S.P.C. Tulcea în luna noiembrie 2008, când au fost sesizati la telefonul copilului 983, cu privire la faptul ca în familia Petcu din satul Colina sunt trei copii, care sunt neglijati si traiesc în conditii mizere. Urmare anchetei sociale efectuate la domiciliu s-a constatat ca mama minorilor a plecat de acasa din luna octombrie si nu i se cunoaste resedinta, iar tatal copiilor lucreaza în Tulcea, în constructii si vine acasa doar la sfârsitul saptamânii. Astfel, cei trei copii ramân în grija bunicii paterne si a unei matusi materne, în vârsta de 17 ani. Bunica paterna este consumatoare de bauturi alcoolice, în timpul vizitei fiind în stare de ebrietate, iar matusa prezinta o întârziere în dezvoltarea psihica. Copiii au fost gasiti în conditii mizere, în frig, dezbracati si foarte murdari, iar geamul de la camera unde stateau acestia, era spart. Locuinta proprietate personala a tatalui, este formata din trei camere, prost întretinute, conditiile de igiena lipsesc cu desavârsire, camere neaerisite, miros de urina, dezordine, haine aruncate peste tot. La momentul respectiv pentru cei trei copii s-a dispus plasamentul în regim de urgenta la C.P.M.R.U., iar ulterior instanta judecatoreasca a dispus plasamentul lui Adrian la bunica materna, iar pentru … a fost dispus plasamentul la asistent maternal profesionist. La insistentele tatalui, … a fost reintegrata în familie, conform sentintei civile nr. 2705/15.12.2008 a Tribunalului Tulcea , cu conditia ca tatal sa-si igienizeze locuinta, sa-si cumpere lemne si sa înscrie fetita la o cresa cu program saptamânal, pentru a nu mai fi lasata nesupravegheata. De asemenea i s-a atras atentia tatalui ca va fi monitorizat, iar în cazul în care nu va îndeplini cele promise copilul va fi din nou preluat în regim de urgenta.

Se mai precizeaza ca la prima vizita a asistentilor sociali din cadrul DGASPC , copilul a fost gasit în conditii mult mai proaste decât prima data. Tatal era plecat la munca, iar fetita ramasese în grija aceleiasi matusi materne, de 17 ani, care prezinta o întârziere în dezvoltarea mintala. La momentul vizitei fetita a fost gasita dormind, îmbracata foarte sumar, uda si cu extremitatile foarte reci, iar în camera era foarte frig. De asemenea în camera persista mirosul de urina, era mizerie si dezordine, iar pe plita era un ceaun cu mâncare alterata.

În drept, reclamanta îsi întemeiaza actiunea pe dispozitiile art. 62 alin. 2, art. 94 alin. 4 din Legea nr. 272/2004.

La termenul din data de 30 ianuarie 2009, reclamanta a depus o cerere de modificare a capatului de cerere privind înlocuirea masurii de plasament în regim de urgenta cu masura de plasament la asistent maternal profesionist … domiciliata în Tulcea, str. .., nr. 1, bl…, sc. C , ap…., jud. Tulcea, pentru minora …, deoarece vârsta frageda a acesteia necesita plasamentul într-un mediu familial care sa stimuleze dezvoltarea psihica, fiind în interesul minorei de a beneficia de un climat propice dezvoltarii si educarii.

In dovedirea actiunii au fost depuse la dosar urmatoarele înscrisuri: certificat nastere minor, ancheta sociala a D.G.A.S.P.C. Tulcea, dispozitia Directorului D.G.A.S.P.C. Tulcea, raport dupa vizita, sentinta civila nr. 2705/15.12.2008 a Tribunalului Tulcea.

Examinând cererea în raport de probatoriul administrat, instanta retine ca minora provine dintr-o relatie de concubinaj cu paternitate recunoscuta si mai are doi frati .Tatal minorilor este depasit de situatie, în sensul ca lucreaza în Tulcea iar minora ramâne în grija bunicii paterne consumatoare de bauturi alcoolice si a unei matusi care prezinta o întârziere în dezvoltarea mintala. Mama si-a abandonat copii si nu se mai stie nimic de aceasta. Pentru minori a fost instituita masura plasamentului în regim de urgenta iar la insistentele tatalui, … a fost reintegrata în familie, conform sentintei civile nr. 2705/15.12.2008 a Tribunalului Tulcea , cu conditia ca tatal sa-si igienizeze locuinta, sa-si cumpere lemne si sa înscrie fetita la o cresa cu program saptamânal, pentru a nu mai fi lasata nesupravegheata. De asemenea i s-a atras atentia tatalui ca va fi monitorizat, iar în cazul în care nu va îndeplini cele promise copilul va fi din nou preluat în regim de urgenta.

Se mai retine ca la prima vizita a asistentilor sociali din cadrul D.G.A.S.P.C. , copilul a fost gasit în conditii mult mai proaste decât prima data. Tatal era plecat la munca, iar fetita ramasese în grija aceleiasi matusi materne. La momentul vizitei fetita a fost gasita dormind, îmbracata foarte sumar, uda si cu extremitatile foarte reci, iar în camera era foarte frig. De asemenea în camera persista mirosul de urina, era mizerie si dezordine.

Potrivit dispozitiilor art. 66, în situatia plasamentului în regim de urgenta dispus de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului, aceasta este obligata sa sesizeze instanta judecatoreasca în termen de 48 de ore de la data la care a dispus aceasta masura.

Instanta judecatoreasca va analiza motivele care au stat la baza masurii adoptate de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului si se va pronunta, dupa caz, cu privire la mentinerea plasamentului în regim de urgenta sau la înlocuirea acestuia cu masura plasamentului, instituirea tutelei ori cu privire la reintegrarea copilului în familia sa. Instanta este obligata sa se pronunte si cu privire la exercitarea drepturilor parintesti.

Totodata, articolul 66 alin. 2 din lege stipuleaza ca drepturile si obligatiile parintesti în situatia copilului pentru care nu a fost instituita tutela si pentru care instanta a dispus masura plasamentului sunt exercitate si, respectiv, îndeplinite de catre presedintele consiliului judetean.

Având în vedere situatia prezentata, instanta urmeaza a admite cererea si, în temeiul art. 66 din Legea nr. 272/2004, va înlocui masura plasamentului în regim de urgenta, stabilita prin Dispozitia nr. 164 din 13.01.2009 a directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Tulcea fata de minora …, nascuta la 06 noiembrie 2006, în mun.Tulcea, fiica lui … si …, cu masura plasamentului la asistent maternal … domiciliata în Tulcea, str. …, nr.1, bl…., sc….. ap…., judet Tulcea.

Facând si aplicarea dispozitiilor art. 62 alin. 2 din Legea nr. 272/2004, exercitiul si respectiv îndeplinirea drepturilor si obligatiilor parintesti cu privire la persoana si bunurile minorului vor fi delegate presedintelui Consiliului Judetean Tulcea.

Etichete: