Top

Incredintare minor. Parinte aflat in executarea unei pedepse privative de libertate

Tip: Sentinţă civilă
Nr./Dată: 10584 (02.10.2008)
Autor: Judecatoria Iasi
Domenii asociate:  Minori

Prin sentinta civila nr. 10584 din 2 octombrie 2008, Judecatoria Iasi a admis actiunea formulata de catre reclamantul PE in contradictoriu cu parata BP, si a dispus incredintarea minorului BE, spre crestere si educare, reclamantului, precum si incuviintarea ca minorul sa poarte numele de familie al reclamantului.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a retinut ca, in fapt, partile au initiat o relatie de concubinaj, in timpul acestei relatii, la data de 29.10.2005, nascandu-se BE, din mentiunile cuprinse in certificatul de nastere al minorului rezultand ca acesta are filiatia stabilita fata de ambii parinti, fiind insa inregistrat pe numele mamei.
Conform art. 101 Cod familie, parintii sunt obligati sa ingrijeasca de copil, sa-l creasca, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea sa fizica, de educatia, invatatura si pregatirea lui profesionala. Indeplinirea acestor indatoriri presupune o paza si supraveghere continua si atenta a copilului in toata activitatea lui, astfel incat sa se observe dezvoltarea sa fizica, intelectuala si morala. De asemenea, potrivit art. 2 alin. 3 din Legea nr. 272/2004, principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii.
Fata de imprejurarea ca parata executa la data solutionarii actiunii o pedeapsa privativa de libertate, situatie care o impiedica sa-i exercite in mod corespunzator indatorirea de parinte, si tinand seama ca minorul se afla in grija tatalui, de care este foarte atasat, ca este bine ingrijit de acesta si ca reclamantul prezinta conditii materiale, locative si morale pentru a asigura copilului o crestere si dezvoltare corespunzatoare, luand in considerare si pozitia procesuala a paratei, care a achiesat la cererea reclamantului, instanta a dispus incredintarea minorului BE catre reclamant spre crestere si educare.
Instanta a incuviintat si ca minorul sa poarte numele de familie al tatalui, avand in vedere dispozitiile art. 64 al. 2 Cod familie si imprejurarea ca tatal reclamant l-a recunoscut pe copil.

Etichete: