404 www.juspedia.ro | Law article directory
Top

Conditiile de accesare a programului „prima casa”

Guvernul s-a reunit astăzi, începând cu ora 10.00, într-o şedinţă extraordinară, la finalul căreia a stabilit normele metodologice pentru programul Prima Casă”. Cu o săptămâna mai devreme decât fusese programată iniţial, întâlnirea de azi a stabilit valoarea avansului, a dobânzilor şi a comisioanelor în vederea achiziţionării unei locuinţe. Astfel, beneficiarii programului vor fi toţi cei care nu au o casă în proprietate sau nu au un credit ipotecar în derulare. Aceştia vor trebui să achite un avans de 5% şi nu vor avea drept de înstrăinare a imobilului timp de cinci ani de la achiziţionare.

Durata maximă a unui credit pentru programul „Prima Casă”este de 30 de ani, iar contractorul trebuie să dispună de un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, dacă acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro.

În cazul în care valoarea locuinţei este mai mare decât suma garantată de Guvern, beneficiarul este obligat să achite un avans de 3.000 de euro, plus să suporte diferenţa dintre cei 60.000 de euro şi preţul de achiziţie. Rata dobânzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.

30 de ani şi fără drept de înstrăinare

Durata maximă a creditului contractat va fi de 30 de ani, iar contractul nu va conţine clauze care sa permita modificarea unulaterala de catre banca. În afara de avansul de 5%, beneficiarii programului vor constitui un depozit colateral pentru garantarea dobânzii. Valoarea minimă a acestuia va fi egală cu cea a trei rate de dobândă.

Normele de aplicare a programului „Prima Casa” mai prevăd şi faptul că beneficiarii vor putea achiziţiona numai locuinţe finalizate, noi sau vechi, de pe teritoriul României.

Cei care îşi vor achiziţiona o locuinţă prin intermediul acestui program, nu au drept de înstrăinare a acesteia în primii cinci ani de la dobândire. În cazul în care, după cei cinci ani, se recurge la o preluare de contract, noul proprietar va trebui să întrunească aceleaşi condiţii de egibilitate. În plus, băncile participante nu vor percepe comisioane de rambursare anticipată.

Băncile interesate de participarea la programul „Prima Casă” trebuie să răspundă ofertei Guvernului în termen de 7 zile.

[Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei.]

Descopera Primul Stagiu
Zonia.ro