Top

Furt calificat. Act care serveşte pentru legitimare. Intenţie.

Furtul unei poşete din locuinţa părţii vătămate, conţinând acte de identitate se încadrează în art. 209 alin. 2 lit. b Cod penal numai dacă se face dovada că inculpatul a urmărit sau a acceptat posibilitatea sustragerii unor astfel de acte.

Prin sentinţa penală nr.685/19.03.2008 Judecătoria Botoşani l-a condamnat pe inculpatul I. D. pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prev. de art.208 alin.1, 209 alin.2 lit.b Cod penal cu aplic. art.37 lit.a Cod penal, prin schimbarea încadrării juridice din art.208 alin.1 Cod penal cu aplic. art.37 lit.a Cod penal la pedeapsa de 3 ani închisoare (faptă din 27.01.2007);

Astfel, pentru fapta săvârşită la data de 27.01.2007 s-a reţinut în sarcina inculpatului că a pătruns în curtea locuinţei părţii vătămate B. L. pe poarta de acces care nu era asigurată, apoi în locuinţă, sustrăgând dintr-o cameră o geantă de damă conţinând 2 telefoane mobile, suma de 20 lei, precum şi alte bunuri personale în valoare totală de 500 lei.

Instanţa de fond a schimbat încadrarea juridică pentru această faptă din infracţiunea de furt simplu prev. de art.208 alin.1 în infracţiunea de furt calificat prev. de art.208 alin.1, 209 alin.2 lit.b Cod penal cu motivarea că obiectul furtului l-a constituit o geantă de damă în care se aflau, pe lângă alte bunuri şi actele de identitate ale părţii vătămate.

Ori, pentru aplicarea acestei agravante este necesar să se stabilească că inculpatul a ştiut în momentul săvârşirii furtului că sustrage un act care serveşte pentru dovedirea stării civile.

În speţă, poşeta sustrasă nu se afla în posesia părţii vătămate pentru a trage concluzia că inculpatul a prevăzut şi acceptat posibilitatea că în aceasta puteau să se afle şi acte de stare civilă.

În consecinţă, în mod greşit s-a reţinut în sarcina inculpatului agravanta prev. de art.209 alin.2 lit.b Cod penal, încadrarea juridică corectă fiind aceea dată prin rechizitoriu, respectiv infracţiunea prev. de art.208 alin.1 Cod penal.

Etichete: