Top

Viol – art.197 al.1 C.p.

Obiect: Viol – art.197 al.1 C.p.

Sentinţa penală nr. 14/21.01.2010

Prin rechizitoriul Parchetului, înregistrat pe rolul acestei instanţe, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului X., pentru săvârşirea infracţiunii de viol, prevăzută de art.197 al.1 Cod penal.

Inculpatul, audiat în instanţă a arătat următoarele:

I-a propus părţii vătămate să întreţină relaţii sexuale fără să o ameninţe iar aceasta a fost de acord. Timp de două luni a vorbit cu partea vătămată iar în ziua în care s-a întâmplat fapta, s-a întâlnit cu partea vătămată la poarta locuinţei sale şi şi-au dat întâlnire la locul unde s-a întâmplat fapta.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În după amiaza de 04.10.2009, inculpatul X., aflat în faţa unui magazin din comuna Z., a observat-o pe W., de 29 de ani, mergând singură, spre câmp, pentru a lua vaca de la păşune, aceasta fiind cunoscută în comunitate, inclusiv de către inculpat, ca fiind o persoană cu handicap psihic în îngrijirea familiei.

Acesta s-a luat după tânără,mergând în urma ei. Într-o zonă izolată, din apropierea punctului V., i-a smuls bărdiţa din mână şi a imobilizat-o pe partea vătămată cu braţele, ducând-o forţat pe un teren din apropiere, unde se aflau buruieni înalte şi vegetaţie. Sub ameninţarea cu moartea, a dezbrăcat-o cu moartea pe partea vătămată în partea inferioară a corpului şi a întreţinut cu aceasta un raport sexual normal circa 10 minute, finalizat cu ejaculare în exteriorul cavităţii genitale a victimei.

După finalizarea raportului sexual, inculpatul şi-a dat seama că victima a fost virgină, s-a şters de sânge cu chiloţii victimei pe care i-a abandonat pe jos (fiind găsiţi ulterior în timpul cercetării la faţa locului), s-au îmbrăcat şi a urmat victima până în apropiere de intrarea în sat, punându-i în vedere să nu relateze nimănui despre faptă, sub ameninţarea cu moartea. Învinuitul a ieşit iarăşi în calea părţii vătămate, în punctul numit „L.”, ameninţând-o din nou, să nu spună nimănui despre faptă.

Ajunsă la domiciliu, partea vătămată a relatat mamei şi surorii sale că a fost violată, acestea anunţând organele de poliţie imediat.

Din raportul de constatare medico-legală, întocmit de SML, rezultă că partea vătămată prezintă o deflorare recentă iar leziunile traumatice, ce au putut fi produse prin lovire cu un corp dur şi prin hiperextensia ţesuturilor moi ca urmare a intromisiunii, posibil în condiţiile unui raport sexual consumat, necesită 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Din actele depuse la dosar, se constată că partea vătămată W., în vârstă de 29 de ani, este încadrată în grad de handicap accentuat permanent, respectiv retard mintal, aflată sub tratament în supravegherea familiei, fapt cunoscut atât în comunitate cât şi de inculpat.

Din procesul-verbal de examinare a corpului şi hainelor purtate de către inculpat, s-au evidenţiat trei escoriaţii, una la nivelul pectoralului stâng şi două în zona gâtului, urme de praf şi noroi uscat la nivelul coatelor, urme de sânge de pe lenjeria intimă purtată de acesta şi un fragment de vegetaţie, acestea din urmă fiind ridicate ca mijloace materiale de probă, în două plicuri.

Inculpatul a fost depistat în cursul nopţii de 04/ 05 octombrie.2009 şi identificat dintr-un grup de alţi posibili suspecţi de partea vătămată.

Situaţia de fapt astfel reţinută, rezultă din plângerea şi declaraţia părţii vătămate, procesul-verbal de consemnare a plângerii, certificatul de încadrare în grad de handicap, avizul psihologic, referatul medical şi adeverinţa medicală nr.197/2009, procesul-verbal de cercetare la faţa locului şi planşa foto, procesul-verbal de prezentare pentru recunoaştere şi planşa foto, procesul-verbal de examinare şi planşa foto anexă, procesul-verbal de conducere în teren şi planşa foto anexă, concluziile raportului de constatare medico-legală nr.1651/05.10.2009 şi declaraţiile martorilor C.I., R.A., R.G, A.U. M., L.M. şi M. A., coroborate cu declaraţia inculpatului, care recunoaşte în parte săvârşirea faptei.

Instanţa, nu va reţine susţinerea inculpatului că se afla în relaţii de prietenie cu partea vătămată şi că aceasta a fost de acord cu întreţinerea de relaţii sexuale, având în vedere că aceasta este infirmată de toate probele administrate în cauză.

Nici martorii propuşi de inculpat, D.G. şi V.O., nu au confirmat susţinerea inculpatului că acesta şi partea vătămată erau în relaţii de prietenie.

În drept, faptele inculpatului, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de viol, prevăzută de art.197 al.1 Cod penal.

În baza art.334 Cod procedură penală, va respinge cererea procurorului pentru schimbarea încadrării juridice din art.197 al.1 Cod penal în art.197 al.1 Cod penal cu aplicarea art.75 lit.”c ind.1” Cod penal, nefiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art.75 lit.”c ind.1” Cod penal, starea de boală a părţii vătămate, nefiind cauza săvârşirii infracţiunii, inculpatul doar profitând de starea de boală a acesteia.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa va avea în vedere criteriile generale prevăzute de art.72 Cod penal.

Având în vedere gradul de pericol social al faptelor săvârşite, împrejurările comiterii acestora, urmările produse, precum şi persoana şi conduita inculpatului,instanţa apreciază că scopul educativ,preventiv al pedepsei va putea fi atins faţă de inculpat, prin aplicarea unei pedepse privative de libertate.

În baza art.83 Cod penal, va revoca suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr.130 sin 12.03.2009 şi va adăuga această pedeapsă la pedeapsa aplicată prin prezenta sentinţă penală.

În baza art.71 al.2 Cod penal va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art.64 al.1 lit.”a”, teza II şi lit.”b” Cod penal pe durata pedepsei aplicate.

Va menţine starea de arest a inculpatului şi va deduce din pedeapsa aplicată, durata arestării preventive, la zi.

În latura civilă a cauzei, instanţa reţine următoarele:

Partea vătămată W., s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 50.000 lei cu titlu de despăgubiri civile din care: 45.000 lei daune morale şi 5000 lei daune materiale.

În ceea ce priveşte cererea părţii vătămate pentru obligarea inculpatului la plata daunelor materiale, deşi aceasta nu a dovedit existenţa acestor daune, instanţa apreciază că partea vătămată a suferit un prejudiciu material, reprezentând cheltuieli pentru îngrijirea sănătăţii,având în vedere leziunile suferite şi numărul mare de zile de îngrijiri medicale (8-9 zile), dar nu în cuantumul solicitat, ci într-un cuantum pe care instanţa îl apreciază ca fiind real.

În ceea ce priveşte cererea pentru obligarea inculpatului la plata daunelor morale , instanţa apreciază că partea vătămată a suferit un prejudiciu moral ca urmare a încălcării unui drept personal, nepatrimonial, având în vedere modul şi împrejurările în care au fost săvârşite faptele, persoana părţii vătămate, starea de boală în care se află, aceste fapte producând suferinţe mari de ordin psihic părţii vătămate, apreciind că se impune acordarea unor daune morale în cuantum de 10.000 lei.

În consecinţă, în baza art.14, 346 Cod procedură penală şi art.998 Cod civil, va admite în parte pretenţiile civile ale părţii vătămate şi, în consecinţă, va obliga inculpatul la plata către partea vătămată a unor despăgubiri civile cu titlu de daune materiale şi daune morale.

Va dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul de Avocaţi, a onorariului pentru asistenţă juridică din oficiu pentru inculpat, în cursul urmăririi penale şi în faza de judecată.

În baza art.193 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata către partea vătămată, a cheltuielilor judiciare efectuate de aceasta, reprezentând onorariu avocat.

În baza art.191 Cod procedură penală, va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat.

Etichete: