Top

Plângere greşit îndreptată. Aplicarea dispoziţiilor art.300 Cod procedură penală raportat la art. 222 alin.7 Cod procedură penală. Instanţa, sesizată printr-o plân

Plângere gresit îndreptata.

Aplicarea dispozitiilor art.300 Cod

procedura penala raportat la art. 222

alin.7 Cod procedura penala.

Instanta, sesizata printr-o plângere

penala cu judecarea unor persoane pentru

diferite infractiuni va dispune, în temeiul

art. 300 Cod procedura penala raportat la

art. 222 alin.7 Cod procedura penala,

trimiterea cauzei la parchet pentru efectuarea

de cercetari.

Sentinta penala nr. 215/P/ 04.12.2008

Prin plângerea înregistrata la Tribunalul Neamt sub nr. 3960/103/2008, petentul a solicitat tragerea la raspundere penala a mai multor persoane si a solicitat efectuarea de cercetari si verificari, în conformitate cu prevederile art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, întrucât au savârsit mai multe fapte penale.

Instanta a retinut ca, potrivit dispozitiilor art. 264 Cod procedura penala, actul de sesizare a instantei de judecata este rechizitoriul.

Asa fiind, sesizarea legala a instantei poate fi facuta numai prin rechizitoriu, iar urmarirea penala se efectueaza de procurorul de la parchetul corespunzator instantei care, potrivit legii, judeca în prima instanta cauza, conform dispozitiilor art. 209 alin. 4 Cod procedura penala.

Potrivit dispozitiilor art. 29 alin. 1 pct. 1 lit. f Cod procedura penala, infractiunile savârsite de magistratii asistenti de la Înalta Curte de Casatie si Justitie, judecatorii de la curtile de apel, precum si procurorii de la parchetele de pe lânga aceste instante, se judeca, în prima instanta, de Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Cum printre persoanele mentionate în plângere se afla un magistrat asistent de la Înalta Curte de Casatie si Justitie, doi judecatori de la curtea de apel si un procuror de la parchetul de pe lânga aceasta instanta, competent a efectua urmarirea penala este Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie.

În conformitate cu dispozitiile art. 300 Cod procedura penala, instanta este datoare sa verifice, la prima zi de înfatisare, regularitatea actului de sesizare.

Fata de dispozitiile legale mai sus aratate, Tribunalul a apreciat ca nu a fost legal sesizat, astfel ca, în temeiul art. 300 Cod procedura penala, raportat la art. 222 alin. 7 Cod procedura penala, a trimis cauza Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a se efectua cercetari fata de persoanele mentionate în plângerea formulata de Balmus Gheorghe.

Etichete: