404 www.juspedia.ro | Law article directory
Top

CONDAMNAT CARE DATORITA STARII DE SANATATE NU MAI POATE FI FOLOSIT LA MUNCA. FRACTIA DE PEDEAPSA NECESARA OBTINERII LIBERARII CONDITIONATE

Prin sentinta penala nr.3405/7.11.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a respins cererea de liberare conditionata a petentului-condamnat A.M., ca urmare a neindeplinirii cerintelor legale privind fractiunea de pedeapsa executata de catre petentul-condamnat si necesara liberarii sale conditionate.

In sustinerea cererii sale, in ce priveste perioada de pedeapsa executata, necesara liberarii sale conditionate, petentul-condamnat a sustinut prin cererea adresata instantei ca, raportat la situatia sa medicala (diabet zaharat tip 2 insulino-dependent, complicat cu retinopatie neproliferativa bilaterala, polineuropatie periferica simetrica distala, hipertensiune arteriala esentiala std. I, dislipidemie tip IV, obezitate), s-a indeplinit fractiunea de pedeapsa prevazuta de lege de art. 60 din Codul penal care reglementeaza expres situatia condamnatilor care, datorita starii de sanatate, nu mai pot fi folositi la munca, respectiv situatia condamnatilor care, din cauza sanatatii sau din alte cauze, nu au fost niciodata folositi la munca ori nu mai sunt folositi; or, in cazul acestor condamnati legea prevede ca fractiunea de pedeapsa necesara liberarii conditionate este cea aratata in art. 59 sau in art. 59 indice 1 din Codul penal, dupa caz, daca acestia dau dovezi temeinice de disciplina si indreptare.

Analizand cererea, instanta a constatat ca pentru a deveni propozabil în vederea liberarii conditionate – detinutul AM trebuie sa execute fractiunea de pedeapsa de 3/4 din pedeapsa ce i-a fost aplicata, respectiv un numar de 3013 zile, si nu fractiunea de 2/3 invocata de catre petentul-condamnat in sustinerea cererii formulate, in speta fiind incidente dispozitiile art. 60 alin.(1) rap. la art. 59 alin.(1) din Codul penal in ce priveste fractiunea legala pentru ca detinutul sa aiba vocatie la liberarea conditionata; or, fractiunea legala de pedeapsa de 3/4 din pedeapsa de 11 (unsprezece) ani inchisoare ce i-a fost aplicata petentului-condamnat, transformata in zile reprezinta 3013 zile; aceasta fractie prevazuta de lege se implineste la data de 24.04.2009, tinând seama si de cele 157 de zile câstigate de detinut ca urmare a muncii prestate; in cazul in care detinutul va mai castiga zile ca urmare a muncii prestate, data discutarii sale in Comisie se va reduce cu acel numar de zile.

Etichete:

Descopera Primul Stagiu
Zonia.ro