404 www.juspedia.ro | Law article directory
Top

Ultraj

La data de 22.09.2010, prin rechizitoriul din dosarul nr. X/P/2010, Parchetul de pe langa Judecatoria B, a dispus trimiterea in judecata, a inculpatului S A, pentru savarsirea infractiunilor de ultraj, prev. de art. 239 alin. 1 si 5 Cod Penal, cu aplicarea art. 41 alin 2 Cod Penal si sfidare a organelor judiciare prev. de art. 272 ind. 1 Cod Penal, cu aplicarea art. 41 alin 2 Cod Penal.

In actul de sesizare al instantei se retine faptul ca inculpatul S A, in data de 26.10.2009, a adresat injurii, cuvinte si expresii insultatoare, cat si amenintari cu moartea si cu acte de violenta, fata de Agentul de politie U A, aflat in timpul exercitarii atributiunilor de serviciu.

In cUl urmaririi penale inculpatul a avut o atitudine nesincera, nerecunoscand savarsirea faptelor pentru care a fost trimisi in judecata,pozitie pe care si-a mentinut-o si in cUl procesului penal, propunandu-si in aparare proba cu acte si martori admisa de instanta.

Din analiza actelor si probelor existente la dosar, instanta retine urmatoarele:

In ziua de 26.10.2009, agentii de politie U A si I G, fiind in serviciul de mentinere a ordinii si sigurantei publice, pe raza Mun. B, jud. V, in jurul orelor 18.00, s-au deplasat cu autoturismul politiei, in urma unei sesizari, pe str. Traian, unde un copil in varsta de 11 ani, a fost agresat si i s-a sustras o suma de bani, de catre un cetatean.

Lucratorii de politie, au identificat pe autorul comiterii faptei in persoana numitului S O, pe partea vatamata R I M, si pe matusa acestuia pe nume C M, fata de care au luat masura conducerii la sediul organului de politie in vederea cercetarilor.

In timp ce se deplasau cu autoturismul din dotare avand semnalele luminoase si acustice in functiune, cand au ajuns la intersectia str. Tudor Pamfilie cu str. Nicolae Iorga, au observat ca un autoturism marca Alfa Romeo, era oprit necorespunzator in acea intersectie, cu motorul pornit si cu luminile de avarie aprinse, soferul oprind masina politiei in spatele autoturismului respectiv, si semnalizand acustic cu goarna.

Intrucat atentionarile acustice nu si-au produs efectele, agentul de politie U A, a coborat din autoturismul politiei, s-a deplasat la autoturismul care bloca circulatia, moment in care a observat ca in interior nu se afla nimeni, dar imediat a vazut ca din directia Liceului Gh. R. Codreanu, se indrepta catre el un tanar.

Agentul de politie U A, dupa ce si-a declinat identitatea si calitatea, i-a cerut explicatii cu privire la masina care bloca intersectia, inculpatul S A, fara nici un motiv, deranjat de atitudinea politistului a inceput a adresa cuvinte vulgare si jicnitoare la adresa acestuia.

In acel moment politistul a incercat sa-l legitimeze pe inculpat, solicitandu-i inculpatului a prezenta actele de identitate si actele masinii, insa acesta a refuzat, intentionand sa se urce in autoturismul sau – Alfa Romeo, si sa plece, motiv pentru care politistul s-a asezat in dreptul portierei, cu intentia de a-i bloca accesul inculpatului in autoturism, inculpatul continuand a adresa cuvinte si expresii insultatoare, cat si amenintari cu acte de violenta, politistul solicitandu-i a se linisti si a se conforma solicitarii de a prezenta documentele solicitate, dar la un moment inculpatul a impins pe politist, spre partea din spate a autoturismului cu intentia de a elibera accesul sau la portiera masinii.

In acel moment politistul a incercat sa-l imobilizeze, apucandu-l de mana pe inculpat, insa acesta a inceput a se manifesta violent atat fizic cat si verbal, adresand cuvinte si expresii insultatoare, cat si amenintari cu moartea si cu acte de violenta, astfel ca agentul U A nu a reusit sa-l imobilizeze.

Vazand reactia si comportamentul inculpatului S A din autoturismul politiei a coborat si agentul de politie I G, venind in sprijinul colegului sau, insa politistii nu au reusit sa-l imobilizeze pe inculpat, care se impotrivea fizic acestei masuri, adresand totodata organelor de ordine amenintari cu moartea „va omor”, precum si cuvinte si expresii insultatoare.

In aceste conditii, dat fiind comportamentul inculpatului, agentul de politie U A, i-a solicitat martorei C M, care se afla in autoturismul politiei, sa-i inmaneze statia de emisie-receptie, pentru a solicita ajutoare, aceasta dandu-i politistului statia, care a solicitat astfel sprijinul altor colegi aflati in serviciu.

In scurt timp la fata locului s-au deplasat agentii de politie C M, M V, R I, M F si jandarmul N B, din cadrul I.J.J. V , care impreuna au reusit sa-l imobilizeze si sa-l incatuseze pe inculpatul S A, urcandu-l intr-o duba a politiei si fiind transportat la sediul Politiei Mun. B, intrucat a refuzat sa se legitimeze.

Atat in perioada imobilizarii, cat si pe timpul deplasarii la sediul Politiei Mun. B, inculpatul S A, a avut acelasi comportament violent fata de organele de politie, adresand cuvinte jignitoare si vulgare de genul „sclavilor, ma pis pe voi , ma doare in p… , fraiere , gabor ” , adresand totodata si amenintari cu acte de violenta si chiar cu moartea de genul „va omor si pe familiile voastre”,”ma duc la parnaie dar il omor” , „ il caut pana in mormant „ , o sa-i rup capul , o sa-i distrug familia „ , „ dau cu masina peste el „ , inculpatul facand in mod repetat referire la politistul U A, care „ ar fi indraznit , ar fi avut curajul „ sa-l legitimeze si sa incerce imobilizarea sa.

Ajuns la sediul Politiei Mun. B, inculpatul a fost introdus in sala de asteptare, unde au fost introdusa initial si numita C M, insa ulterior a fost scoasa din sala, la cererea sa, datorita faptului ca inculpatul era agitat, se manifesta violent fizic si verbal, adresannd cuvinte jicnitoare, pornografice, si amenintari la adresa politistilor cu care venea in contact si in mod special fata de agentul de politie U A, care l-a si sanctionat contraventional pentru faptul ca-si parcase autoturismul in mod neregulamentar, conf. art. 108 alin. 1, lit. a pct. 8 din OUG 195/2002 Rep., cu aceasta ocazie un lucrator de politie – M F – inregistrandu-l audio pe inculpat cu telefonul sau mobil, inregistrare pe care acesta a depus-o la dispozitia organelor de urmarire penala, in vederea cercetarilor.

Ulterior, in cUl cercetarilor inculpatul S A, nu a vrut initial sa recunoasca discutia inregistrata de catre M F, dar cu ocazia confruntarilor dintre acesta si politistii mentionati mai sus, acesta a recunoscut convorbirea inregistrata, mentionand ca a fost „constrans” de catre politisti sa adreseze acele cuvinte.

Mai mult decat atat, ulteror inculpatul S A, i-a reclamat pe politistii implicati in eveniment, pentru faptul ca pe timpul interventiei l-au agresat fizic, sesizarea facand obiectul dosarului penal P/2010, a Parchetului de pe langa Tribunalul V, sub aspectul savarsirii infractiunii de „purtare abuziva”, prev. de art. 250 C.p, dosar finalizat la data de 12.07.2010, cu solutie de neincepere a urmarire penala fata de persoanele reclamate, in baza art. 10 lit. a,d C.p.p.

Situatia de fapt prezentata mai sus a fost retinuta de instanta, asa cum ea rezulta din declaratiile partii vatamate U A, declaratiile martorilor oculari X, care au perceput in mod direct si personal, in diferite faze ale incidentului comportamentul violent fizic si verbal al inculpatului, insotit de cuvinte si expresii insultatoare, cat si amenintari cu moartea si cu acte de violenta la adresa politistilor si in mod special fata de agentul de politie U A , procesele – verbale de confruntare dintre inculpate si martori, procesul verbal de redare a inregistrarii cuprinzand convorbirea dintre inculpat si martorul M F, in cuprinsul careia inculpatul ameninta cu moartea pe partea vatamata U A si familia acestuia, si adreseaza cuvinte jignitoare la adresa acestuia si a celorlalti politisti, coroborate cu declaratiile inculpatului S A.

Pe perioada cat inculpatul a fost prezent in sala de asteptare, instanta are in vedere si declaratiile martorei oculare C M, care a fost de fata si a vazut modul de comportament violent al inculpatului S A, cat si amenintarile cu acte de violenta si cu moartea, precum si cuvintele insultatoare adresate de catre acesta organelor de politiei si in mod special ag. U A, martorei fiindu-i insuflata o puternica stare de teama, iar pentru a nu fi lovita de catre acesta, s-a refugiat initial intr-un colt al salii de asteptare iar apoi a solicitat politistilor sa fie scoasa din acea sala.

In a aprecia persoana si conduita inculpatului, instanta va avea in vedere rezultatul verificarilor efectuate cu privire la sanctiunile contraventionale aplicate inculpatului S A, in perioada 10.04.2004 – 01.05.2010, acesta figurand cu numar de 40 amenzi aplicate, din care 10 sunt aplicate pentru incalcarea dispozitiilor Legii 61/1991 Rep., privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

De asemenea, inculpatul S A, a fost cercetat si in dosarul penal nr. XP/2007, a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial V, pentru savarsirea infractiunii de „trafic de droguri” prev. de art. 2 alin. 1 din Lg. 14372000 modif. Prin Lg. 522/2004, fata de care s-a dispus scoaterea de sub urmarirea penala si aplicarea unei sanctiuni administrative in valoare de 500 lei.

Partea vatamata U A s-a constituit parte civila cu suma de 5000 lei daune morale.

Potrivit art. 239 alin. 1 Cod penal – Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda.

Potrivit art. 239 alin. 5 Cod penal – Daca faptele prevazute in alin. 1 – 4 sunt savarsite impotriva unui judecator sau procuror, organ de cercetare penala, expert, executor judecatoresc, politist, jandarm ori militar, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate.

Potrivit art. 272 ind. 1 Cod penal – Intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a organului de urmarire penala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare in mod nemijlocit la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, politist sau jandarm, pentru fapte indeplinite in exercitiul functiei.

Fata de situatiile de fapt retinute mai sus, instanta apreciaza ca faptele inculpatului S A, care in ziua de 26.10.2009, a adresat injurii, cuvinte si expresii insultatoare, cat si amenintari cu moartea si cu acte de violenta, fata de agentul de politie U A, aflat in timpul exercitarii atributiunilor de serviciu, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de ultraj si sfidarea organelor judiciare – prev. de art. 239 alin. 1, 5 Cod penal si art. 272 1 Cod penal cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal, si va aplica inculpatului cate o pedeapsa cu inchisoarea, pentru fiecare infractiune, la individualizare instanta urmand a avea in vedere: gradul de pericol social al faptelor savarsite, persoana si conduita faptuitorului.

Potrivit art.34 lit.b Cod penal – in caz de concurs de infractiuni, cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporita pana la maximul ei special, iar cand acest maxim nu este indestulator se poate adauga un spor de pana la 5 ani.

Constatand ca infractiunile savarsite de inculpatul S A, se afla in concurs real – art.33 lit. a, instanta, in temeiul art. 34 lit. b Cod penal, va contopi pedepsele aplicate inculpatului in pedeapsa cea mai grea.

In temeiul art.71 alin. 2 Cod penal, va interzice inculpatului S A, drepturile prevazute de art. 64 lit. a – teza. II, b, Cod penal pe durata executarii pedepsei.

Potrivit art. 81 alin. 1 Cod penal – instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

– pedeapsa aplicata este inchisoare de cel mult 3 ani sau amenda.

– infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni,afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prev. in art. 38 Cod penal.

– se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins fara executarea acesteia.

Constatand ca inculpatul S A nu a mai fost condamnat anterior la o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 6 luni si apreciind ca scopul pedepsei aplicate inculpatului poate fi atins fara executarea acesteia, instanta va suspenda conditionat executarea pedepsei aplicate inculpatului si-i va pune in vedere disp. art. 83 Cod penal, stabilindui un termen de incercare.

In temeiul art.71 alin. 5 Cod penal, va suspenda pedeapsa accesorie, a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit. a – teza.II , b, Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii aplicate inculpatului

Prin incriminarea faptelor de ultraj si sfidare a organelor judiciar, sunt ocrotite si aparate de legea penala autoritatea de stat cu care sunt investitii functionarii publici, in timpul exercitarii serviciului, precum relatiile sociale, privind demnitatea personala a persoanelor care exercita aceste functii publice de autoritate, instanta apreciind ca prin cele doua infractiuni savarsite de inculpatul S A, la adresa partii vatamate U A, agent de politie, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, a adus acestuia un prejudiciu de demnitate si autoritate, in cadrul comunitatii publice unde vatamatul isi exercita functia si constatand ca intre prejudiciul cauzat partii vatamate, si fapta retinuta in sarcina inculpatului, exista legatura de cauzalitate, fiind indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998, 999 Cod civil, instanta va admite, in parte, in limita prejudiciului suferit, actiunea civila a acesteia si va obliga pe inculpat la plata despagubirilor civile.

In temeiul art. 191 Cod procedura penala, va obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

Etichete:

Descopera Primul Stagiu
Zonia.ro