Top

LIPSIRE DE LIBERTATE. CONDIŢII. GREŞITĂ APRECIERE A PROBELOR

Prin sentinţa penală nr.156 din 3.XI.2004 a Tribunalului Neamţ inculpatul T.F. a fost condamnat la o pedeapsă de 7 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate, prev.de art.189 alin.2 C.p. şi la o pedeapsă de 8 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie prev.de art.211 alin.2 lit.b şi alin.2/1 lit.c C.p.

În temeiul art.33 lit.a şi 34 lit.b C.p., au fost contopite cele două pedepse în pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare.

Prima instanţă a reţinut că la data de 30 mai 2004, în jurul prânzului, partea vătămată T.I.G. în vârstă de 17 ani s-a întâlnit cu inculpatul T.F., iar acesta din urmă, fiind în stare de ebrietate i-a propus că-i va pune la dispoziţie o ţigancă să întreţină relaţii sexuale dacă îi va aduce băuturi alcoolice şi alimente.

Propunerea fiind admisă, partea vătămată T.I.G., i-a predat în cursul zilei inculpatului o bucată de carne şi legume convenind ca în cursul serii să revină la domiciliul inculpatului pentru a întreţine raporturi sexuale cu persoana promisă.

În după amiaza aceleiaşi zile partea vătămată T.I.G. a fost trimisă de mama sa la un magazin din comună să cumpere un tacâm de pui, o pungă de cafea şi un pachet de ţigări. De la magazin partea vătămată a mai cumpărat şi 1/2 l. vodcă pe care intenţiona să o dea inculpatului.

Trecând prin faţa casei inculpatului, cu sacoşa de cumpărături, partea vătămată a fost oprită de inculpat căruia i-a oferit sticla cu votcă. După ce a băut sticla cu votcă, inculpatul a introdus cu forţa partea vătămată în locuinţa sa şi prin violenţă şi ameninţare a deposedat-o de bunurile pe care le cumpărase de la magazin şi de o pereche de adidaşi.

Prin exercitarea de violenţe repetate inculpatul a reţinut partea vătămată în locuinţa sa, împiedicând-o să plece până în jurul orelor 23,30 – 24,00, ulterior partea vătămată reuşind să fugă.

În acest fel în sarcina inculpatului, s-au reţinut infracţiunile de lipsire de libertate şi tâlhărie, prev.şi ped. de art.189 alin.2 C.p. şi de art.211 alin.2 lit,b şi alin.2/1 lit.c C.p. cu aplicarea art.33 lit.a C.p.

Curtea de Apel Bacău a admis apelul declarat de inculpatul T.F. pe care l-a achitat pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate potrivit art.11 pct.2 lit.a rap.la art.10 lit.a C.p.p., deoarece nu erau întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni.

Din probele administrate în cauză, rezultă că în jurul orei 21,30 când partea vătămată se întorcea acasă, după ce făcuse cumpărături de la magazin s-a întâlnit în apropierea locuinţei inculpatului cu acesta.

Inculpatul i-a spus părţii vătămate că femeia promisă îl aşteaptă pentru a întreţine relaţii sexuale, a condus partea vătămată în locuinţa sa unde au mâncat, au băut şi vizionat programul TV.

Aici între părţi a izbucnit un conflict violent partea vătămată fiind deposedată de bunuri, dar nu a fost lipsită de libertate, aşa cum cere textul de lege, respectiv art.189 C.p.

Pe cale de consecinţă, inculpatul a fost achitat pentru săvârşirea acestei fapte, menţinându-se condamnarea pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie.

Etichete: