Top

INFRACŢIUNEA DE TÂLHĂRIE. INCULPAT MINOR. IDIVIDUALIZAREA JUDICIARĂ GREŞITĂ A MODALITĂŢII DE EXECUTARE A PEDEPSEI

Prin sentinţa penală nr.74 din 18 .IV.2005 pronunţată de Tribunalul Neamţ, inculpatul minor T.D. născut la 20 august 1987 a fost condamnat pentru săvârşirea a patru infracţiuni de tâlhărie prev.de art.211 al.2 lit.c cu aplicarea art.74 şi 76 C.p. şi 33 lit.a şi 34 lit.b C.p. la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare.

În baza art.81 C.p. s-a suspendat condiţionat executarea pedepsei, termenul de încercare fiind stabilit conform art.82 şi 110 C.p. la 3 ani.

În fapt s-a reţinut că cel în cauză a comis în perioada 3 – 21.X.2004 infracţiuni de tâlhărie ale căror victime au fost elevi minori.

Astfel, la 3.X.2004 orele 17,oo inculpatul aflându-se în curtea Liceului de Informatică din Pitara Neamţ a observat pe partea vătămată B.N. – elev clasa a IX.a, deplasându-se singur spre Internet. Inculpatul a acostat pe partea vătămată i-a solicitat suma de 50.000 lei şi la refuzul acestuia i-a smuls ochelarii de la ochi, ameninţându-l că dacă nu-i dă suma, îi sparge ochelarii. De frică partea vătămată a scos din buzunar toţi banii pe care îi avea – suma de 200.000 lei, iar inculpatul i-a smuls banii din mână, după care I-a restituit ochelarii.

În ziua de 17.X.2001 a acostat pe partea vătămată B.L.-elev, tot în curtea Liceului de informatică, a prins-o de gât, i-a smuls lănţişorul de la gât, după care i-a aplicat o lovitură cu pumnul în faţă.

Inculpatul a controlat pe partea vătămată prin buzunare de unde i-a sustras suma de 100.000 lei.

Cu aceeaşi ocazie a acostat-o şi pe partea vătămată D.A. de la care a luat prin ameninţare suma de 50.000 lei.

La data de 21.X.2004 inculpatul a mersa din nou în curtea Liceului de informatică unde a acostat pe partea vătămată P.B. şi prin violenţă i-a luat lănţişorul de la gât şi o brăţară de la mână.

Instanţa de control judiciar a admis apelul parchetului şi a dispus înlăturarea disp.privind suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

S-a reţinut că multitudinea şi gravitatea faptelor săvârşite şi persoana inculpatului care este scăpată de sub supravegherea părinţilor, frecventând un anturaj alcătuit din persoane cu antecedente penale – nu justifică aplicarea

art.81 C.p., reeducarea acestuia putând fi realizată doar prin privare de libertate.

decizia penală nr.310 din 27 septembrie 2005.

Etichete: