Top

Falsificări

Infracţiuni : instigare la fals in declaratii, instigare la fals privind identitatea si uz de fals, prev. de art.25 C.p. rap. la art.292 C.p., art.25 C.p. rap. la art.293 C.p. si art.291 C.p.

Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau nr.302/P/2009 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor DC, pentru săvârşirea infractiunilor de fals in declaratii si fals privind identitatea, prev. de art.292 C.p. si art.293 C.p. cu aplic. art.33 lit.a C.p. si MC, pentru savarsirea infractiunilor de instigare la fals in declaratii, instigare la fals privind identitatea si uz de fals, prev. de art.25 C.p. rap. la art.292 C.p., art.25 C.p. rap. la art.293 C.p. si art.291 C.p.

In motivarea actului de sesizare se afirma ca inculpatul inculpatul DC la data de 27.11.2008 s-a prezentat la SP sub o identitate falsa si a semnat in fals o declaratie in fata functionarului public.

Se mai afirma ca inculpata MC l-a determinat pe inculpatul DC (in conditiile in care acesta are acelasi nume cu sotul ei) si sa declare in fals ca este de acord cu includerea copiilor minori in pasaportul mamei, declaratie de care s-a folosit in cererea de eliberare a unui noi pasaport.

Pentru dovedirea situatiei de fapt au fost propuse spre administrare urmatoarele mijloace de proba : procesul verbal de constatare a infractiunilor sesizarea SP procesul verbal intocmit de agentul principal de politie , cereri de eliberare pasaport- formular 1 si formular 4 ,copii xerox certificate pentru conformitate dupa actele de identitate si stare civila prezentate declaratii de martor, declaratii inculpati .

Prin coroborarea probelor administrate ,instanta retine ca inculpata MC intentiona sa plece impreuna cu cei doi copii minori VC si AC in Anglia, in conditiile in care sotul ei DC muncea in aceasta tara.

Intrucat pentru a trece copii minori in pasaport este nevoie de acordul ambilor parinti, inculpata MC i-a propus inculpatului DC, al carui nume coincidea cu cel al sotului ei, sa se prezinte impreuna cu ea la SP, sa declare in fals ca este tatal copiilor si ca este de acord ca acestia sa fie trecuti pe pasaportul mamei.

In data de 27.11.2008 cei doi inculpati s-a prezentat la SP.Inculpatul s-a recomandat in fata functionarului public ca fiind tatal copiilor, prezentand propriul act de identitate si a semnat o declaratie de acord pentru includerea acestora pe pasaportul mamei.

In urma verificarilor , ag.pr. a constatat ca desi inculpatul are acelasi nume si prenume cu tatal copiilor celelalte date de stare civila nu corespundeau.

La retinerea situatiei de fapt instanta a avut in vedere urmatoarele mijloace de proba : procesul verbal de constatare a infractiunilor sesizarea SP procesul verbal intocmit de agentul principal de politie , cereri de eliberare pasaport- formular 1 si formular 4 ,copii xerox certificate pentru conformitate dupa actele de identitate si stare civila prezentate declaratii de martor, declaratii inculpati .

In drept ,faptele inculpatilor intrunesc continutul constitutiv al infractiunilor prev.de art.192 C.p. si art.293 C.p. cu aplic. art.33 lit.a C.p. in ce priveste inculpatul DC si art.25 rap. la art.292 C.p. si art.25 rap.la art.293 C.p. si art.291 C.p. cu aplic.art.33 lit.a C.p. in ce priveste pe MC.

In temeiul art.345 C.p.p. avand in vedere ca faptele exista, fiecare constituie infractiune si ca au fost savarsite de catre inculpati, urmeaza a dispune condamnarea acestora.

La individualizarea judiciara a pedepselor, instanta va tine seama de criteriile generale prev.de art.72 C.p. respectiv dispozitiile partii generale ale C.p., limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptelor savarsite, persoana inculpatilor si imprejurarile care atenuiaza raspunderea penala.

Constatand indeplinite conditiile art.33 lit.a C.p. la aplicarea pedepsei rezultante instanta va avea in vedere tratamentul sanctionator propriul concursului de infractiuni prev.de art.34 lit.c C.p.

Instanta va atrage atentia inculpatilor asupra prev.art.63 ind.1 C.p.

Etichete: