Top

Conducerea fără permis pe drumuri publice

Obiect: infractiune de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere si conducere pe drumurile publice a unui autoturism avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala, prev.si ped. de art.86 al.1 si art.87 al.1 din OUG 195/2002 republicata cu aplicarea art.33 lit.b C.p.

(Cod: 40)

Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau nr.7173/P/2008 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului PP, pentru savarsirea infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere si conducere pe drumurile publice a unui autoturism avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala, prev.si ped. de art.86 al.1 si art.87 al.1 din OUG 195/2002 republicata cu aplicarea art.33 lit.b C.p.

In motivarea actului de sesizare se afirma ca inculpatul in ziua de 10.09.2008 a condus autoturismul pe DC fara a poseda permis de conducere si avand in sange o imbibatie alcoolica de 1,55 g%o prima proba si de 1,45 g%o a doua proba.

Pentru dovedirea situatiei de fapt au fost propuse spre administrare urmatoarele mijloace de proba : proces verbal de depistare ,declaratii inculpat declaratii martori, adresa Serviciului Public Comunitar – Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Auto , adresa Primariei Comunei, buletinul etilotest , buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie , si proces verbal de recoltare a probelor biologice , cartea de identitate a vehiculului, certificatul de inmatriculare si contractul de vanzare-cumparare a vehiculului .

Prin coroborarea probelor administrate, instanta retine ca la data de 10.09.2008, organele de politie l-au depistat pe inculpatul PP conducand autoturismul cu numar pe DC 294, fara a poseda permis de conducere si avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala.

In ziua de 10.09.2008 ,in jurul orei 14.00, organele de politie din cadrul Postului de Politie au oprit pentru control autoturismul condus de inculpatul PP.

La solicitarea organelor de politie de a prezenta documentele personale si pe cele ale autoturismului, inculpatul a declarat ca nu are asupra sa nici un act si nici nu poseda permis de conducere.

In prezenta martorilor asistenti VP si SB, inculpatul a fost testat cu fiola, al carui reactiv si-a schimbat culoarea . In urma testarii cu aparatul etilotest, marca „Drager” a rezultat ca inculpatul avea o alcoolemie de 0,69 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Inculpatul a fost condus la Spitalul Judetean de Urgenta unde i s-au recoltat probe biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei. Potrivit buletinului de analiza toxicologica-alcoolemie nr.2760-2761 din 15.09.2008, inculpatul avea o alcoolemie de 1,55 g%o- prima proba si de 1,45 g%o – a doua proba.

Din adresa nr.84550/19.09.2008 a Institutiei Prefectului –Serviciul Public Comunitar – Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Auto , rezulta ca inculpatul nu figureaza in evidente ca posesor de permis de conducere.

Primaria Comunei, prin adresa nr.2309/23.10.2008 a comunicat faptul ca DC 294 este deschis circulatiei publice.

La retinerea situatiei de fapt, instanta a avut in vedere urmatoarele mijloace de proba : proces verbal de depistare ,declaratii inculpat declaratii martori, adresa Serviciului Public Comunitar – Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Auto , adresa Primariei Comunei, buletinul etilotest , buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie , si proces verbal de recoltare a probelor biologice , cartea de identitate a vehiculului, certificatul de inmatriculare si contractul de vanzare-cumparare a vehiculului .

In drept, faptele inculpatului intrunesc continutul constitutiv al infractiunilor prev. de art.86 al.1 din OUG 195/2002 si art.87 al.1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art.33 lit.b C.p.

In temeiul art.345 C.p.p., avand in vedere ca faptele exista, fiecare constituie infractiune si ca au fost savarsite de catre inculpat, urmeaza a dispune condamnarea acestuia.

La individualizarea judiciara a pedepselor, instanta va tine seama de criteriile generale prev. de art.72 C.p., respectiv dispozitiile partii generale ale C.p., limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptelor savarsite, persoana inculpatului.

Constatand indeplinite conditiile art.33 lit.b C.p. la aplicarea pedepsei rezultante ,instanta va avea in vedere tratamentul sanctionator propriul concursului de infractiuni prev. de art.33 lit.b C.p.

Instanta va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II si b C.p. in conditiile prev. de art.71 C.p.

In temeiul art.189 C.p.p. instanta va dispune plata din fondurile mj a onorariului pentru aparatorul desemnat din oficiu.

In temeiul art.191 al.1 C.p.p. instanta constatand culpa procesuala a inculpatului, urmeaza a dispune obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat.

Etichete: