404 www.juspedia.ro | Law article directory
Top

Tâlhărie

Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău nr. 88/P/2009 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor IT şi VG, ambii pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de tâlhărie, faptă prev. de art. 20 C.p. rap. la art.211 alin.1,2 lit.b, c, alin.21 lit.a Cod penal, cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal.

Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului instanţa reţine următoarele:

Prin rechizitoriul nr.4722/P/2008 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău la 26.11.2008, s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului RH, pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 20 C.p. rap. la art.21,, al.1,2 lit.b,c, al.21 lit.a C.p., cu aplic. art. 99 C.p.( faptă din 29.06.2008 parte vătămată LA), art. 211 al.1,2 lit.c C.p. cu aplic. art.,99 C.p. ( faptă din 29.10.2008, parte vătămată BC), art.211 al.1,2 lit.c, al.21 lit.a C.p. cu aplic.art.99 C.p. ( faptă din 15.11.2008, parte vătămată AA).

– disjungerea cauzei faţă de inculpaţii VG şi IT, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art.20 C.p. rap. la art. 211 al.1,2 lit.b,c al.21 lit.a C.p. cu aplic. art. 75 lit.c C.p. ( faptă din 29.06.2008 parte vătămată LA);

– disjungerea cauzei faţă de inculpatul FR sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 211 al.1,2 lit.c , al.21 lit.a C.p. cu aplic.art.99 C.p. ( faptă din 15.11.2008 parte vătămată AA).

La data de 29.06.2008 partea vătămată LA a sesizat organele de poliţie cu privire la faptul că, la aceeaşi dată, persoane necunoscute au încercat să-i smulgă de la gât lanţul din aur, cercetările efectuate stabilind că autorii faptei sunt inculpatul RH ( care a fost trimis în judecată prin rechizitoriul 4722/P/2008 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău) şi inculpatul VG şi GT, fapta fiind comisă în următoarele împrejurări:

În seara de 29.06.2008, în jurul orei 2300 partea vătămată LA se deplasa pe str…din mun. Bacău, pe, împreună cu martorii MT, IT şi GA, timp în care s-au întâlnit cu un grup de tineri care veneau din sensul opus celui în care se îndreptau.

În momentul în care grupul de tineri se afla la 1 m distanţă de grupul în care era partea vătămată , doi dintre aceştia s-au poziţionat pe lateral înconjurând-o, iar un alt tânăr s-a repezit la partea vătămată LA şi i-a smuls lanţul de la gât. Partea vătămată s-a opus, a ţinut lanţul cu mâna şi acesta s-a rupt, dar a rămas în posesia sa.

Martorul GA a alergat după tânărul care a încercat să smulgă lanţul de la gâtul părţii vătămate dar în momentul în care l-a prins şi încerca să-l imobilizeze au intervenit cei doi tineri care o încadraseră în lateral pe partea vătămată şi care au început să-l lovească cu pumnii şi picioarele, prin exercitarea acestor violenţe reuşind să asigure scăparea celui de-al treilea.

În momentele imediat următoare au fost sesizate organele de poliţie care au depistat în apropiere pe str. Mărăşeşti, lângă staţia de benzină pe inculpatul VG şi GT, inculpatul RH care a reuşit să fugă fiind identificat şi depistat ulterior.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că tânărul care a încercat să smulgă lanţul de la gâtul părţii vătămate LA este inculpatul RH, iar cei doi tineri care i-au asigurat scăparea acestuia prin violenţele exercitate asupra lui GA au fost identificaţi ca fiind inculpaţii VG şi GT.

Identificarea acestora s-a realizat în cadrul procedurii de recunoaştere după fotografii, desfăşurată atât imediat după săvârşirea faptei, cât şi în data de 18.12.2008, atât de către partea vătămată LA, cât şi de către persoanele ce o însoţeau pe aceasta, respectiv GA, MT, IT.

Este de menţionat că în momentul în care GA a încercat să imobilizeze pe inculpatul RH acesta şi-a pierdut telefonul mobil care i-a fost ulterior predat de organele de poliţie.

Partea vătămată LA a declarat că valoarea lanţului care era confecţionat din aur este de 1000 lei şi că nu se constituie parte civilă.

Fapta descrisă mai sus se probează cu:

– plângerea şi declaraţiile părţii vătămate LA proces verbal din 29.06.2008 de depistare a inculpatului VG şi GT; proces verbal din 18.12.2008 de recunoaştere, după fotografii a celor doi inculpaţi de către partea vătămată; proces verbal din 30.06.2008 de recunoaştere după fotografii a inculpatului RH de către partea vătămată; dovezi de predare – primire a telefonului găsit la locul faptei, aparţinând inculpatului RH; proces verbal şi planşă fotografică cu aspecte

Fixate cu ocazia analizării lanţului din aur ce a constituit obiectul faptei; proces – verbal din 18.12.2008 de recunoaştere după fotografii de către martora MT, a inculpaţilor; proces – verbal de recunoaştere după fotografii a celor doi inculpaţi de către martorul GA; proces – verbal din 30.06.2008 de recunoaştere de către martorul GA a inculpatului RH; proces – verbal din 18.12.2008 de recunoaştere după fotografii de către martora AT Iuliana a celor doi inculpaţi; declaraţiile martorilor; declaraţiile inculpaţilor .

Fapta inculpaţilor VG şi IT, care în seara de 29.06.2008, în jurul orelor 2300 , în loc public, iniţial au înconjurat partea vătămată LA în timp ce inculpatul minor RH a încercat să-i smulgă de la gât lanţul din aur, după care au exercitat violenţe asupra unui martor ocular ce îl imobilizase pe Haret Romeo pentru a-i asigura acestuia scăparea, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. şi ped. de art.20 C.p. rap. la art.211 al.1,2 lit.b,c al.21 lit.a C.p. cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal.

În temeiul art.345 C.p.p. având în vedere că faptele există, fiecare constituie infracţiune şi că au fost săvârşite de către inculpaţi, urmează a dispune condamnarea acestora.

La individualizarea judiciară a pedepselor, instanţa va ţine seama de criteriile generale prev. de art.72 C.p. respectiv dispoziţiile părţii generale ale C.p., limitele de pedeapsa fixate în partea specială, gradul de pericol social al faptelor săvârşite, persoana inculpatului şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

Instanţa va interzice inculpaţilor, exercitarea drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II şi b C.p. în condiţiile prev. de art. 71 C.p.

În temeiul art.14 C.p.p., art.346 C.p.p. art.998 Cod civil va lua act că partea vătămată LA nu se constituie parte civilă.

În temeiul art. 189 C.p.p. instanţa va dispune plata din fondurile M.J. a onorariilor pentru apărătorii desemnaţi din oficiu.

În temeiul art. 191 alin.1,2 C.p.p. instanţa constatând culpa procesuală a inculpaţilor, urmează a dispune obligarea acestora la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat.

Etichete:

Descopera Primul Stagiu
Zonia.ro