Top

OUG 195/2002

R O M Â N I A

JUDECATORIA ONESTI – JUDETUL BACAU

DOSAR NR.1752/270/2010

Înreg.8.03.2010 OUG 195/2002

SENTINTA PENALA NR. 379

Sedinta publica din data de 10.06.2010

Completul de judecata format din:

Presedinte – Liliana Badau

Grefier – Florentina Cristian

Ministerul public reprezentat de procuror – Aneta Neagu

Pe rol judecarea actiunii penale pusa în miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti împotriva inculpatului …., trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii de conducere a unui autoturism având în sânge o îmbibatie alcoolica ce depaseste limita legala, fapta prevazuta de art. 87 al.1 din OUG 195/2002 modificata prin Legea 49/2006 .

La apelul nominal facut în sedinta publica se prezinta inculpatul …….. asistat de aparatorul sau ales avocat …… lipsa fiind martorul …….

Procedura este legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, care învedereaza:

– cauza are ca obiect infractiunea de conducere a unui autoturism având în sânge o îmbibatie alcoolica ce depaseste limita legala,

– stadiul procesual fond, dupa care,

Instanta admite proba cu un martor în circumstantiere solicitata de inculpat la termenul trecut.

Instanta procedeaza la audierea martorului în circumstantiere, ……., declaratie consemnata si atasata la dosarul cauzei.

Instanta pune în discutie necesitatea administrarii probei cu martorul din lucrari ……

Procurorul arata ca renunta la administrarea acestei probe.

Avocatul inculpatului si acesta ca renunta la administrarea acestei probe.

Instanta ia act de renuntarea partilor la administrarea probei testimoniale cu martorul din lucrari ……..

Nemaifiind alte probe de administrat si cereri de formulat instanta considera terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvântul pe fond.

Procurorul arata ca inculpatul a savârsit infractiunea de conducere pe drumul public a unui autoturism, având o îmbibatie alcoolica în sânge, de 1,50-1,35 g% ( 0,63mg/l) fapta prevazuta de art. 87 al. 1 OUG 195/2002, modificata prin Legea 49/2006. Solicita condamnarea inculpatului în baza dispozitiilor OUG 195/2002, modificata prin Legea 49/2006, cu aplicarea dispozitiilor art. 81 cod penal si obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

Avocat …… având cuvântul solicita aplicarea dispozitiilor OUG 195/2002, modificata prin Legea 49/2006, dar si a se avea în vedere ca fapta a fost recunoscuta de inculpat iar fata de caracterizarea buna facuta de catre martorul în circumstantiere solicita aplicarea dispozitiilor art. 81 cod penal.

Inculpatul având ultimul cuvânt arata ca regreta fapta comisa si îsi însuseste punctul de vedere al aparatorului sau.

Cauza a ramas în pronuntare.

I N S T A N T A

-deliberând-

Prin rechizitoriul nr. 85/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti, inregistrat pe rolul instantei sub nr. 1752/270/2010 a fost trimis in judecata inculpatul …., fiul lui …., nascut la … in …….,domiciliat in ………,10 clase,fara ocupatie , fara antecedente penale, CNP 1740718047401, sub aspectul savarsirii infractiunii“conducere pe drumurile publice a unui autoturism, avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala” prevazuta de art 87 alin 1 din OUG 195/2002 modificata prin Legea 49/2006.

In actul de sesizare al instantei s-au retinut urmatoarele :

Învinuitul …….. poseda permis de conducere categoria B, din anul 2004, iar în data de 13.01.2010, ora 08 :30, în timp ce conduce autoturismul cu numar …., pe str. ………, datorita neatentiei intrat în coliziune cu un atl autoturism, respectiv cu numarul …….., ce era condus regulamentar de catre martorul ………

Ca urmare a acestui incident, ambii conducatori auto au fost testati cu aparatul etilotest si doar în cazul învinuitului ……. a rezultat o concentratie de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat (fl. 11 dosar 45/P/2010).

Invinuitul a fost condus la Spitalul Onesti, unde i s-au recoltat probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei si conform raportului de analiza toxicologica-alcoolemiei nr. 147-148 din 15.01.2010, a rezultat 1,50-1,35 g% alcool în sânge (fl. 15 dosar nr. 85/P/2010).

Din buletinul de examinare clinica rezulta ca învinuitul prezenta halena alcoolica si era sub influienta alcoolului, declarând ca, a consumat în acea zi 2 l de vin.

In cauza penala de fata a fost administrat urmatorul material probatoriu : in cursul urmaririi penale : proces verbal de sesizare din oficiu, proces verbal de consemnare acte premergatoare, proces verbal de prelevare, proces verbal de consemnare, bulletin de examinare clinica, rezultate alcooltest, bulletin de anliza alcoolemiei, declaratii martor, cazier si declaratii învinuitului, in cursul judecatii : declaratie inculpat, declaratie martor.

Inculpatul aflat in stare de libertate a fost prezent in cursul judecatii si asistat de aparator ales.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele :

In data de 13.01.2010, inculpatul … a condus autoturismul cu nr. de inmatriculare …. in localitatea Onesti si pe str. Republicii a intrat in coliziune cu un alt autoturism,condus regulamentar de martorul …………

Ambii conducatori auto au fost testati cu aparatul etilotest, pentru inculpat rezultand o concentratie de 0,63 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Inculpatul a fost condus de organele de politie la Spitalul Municipal Onesti pentru recoltare de probe biologice. Din buletinul de analiza toxicologica alcoolemie nr. 147- 148/2010 rezulta ca inculpatul prezenta o alcoolemie de 1,50 g%o .

Situatia de fapt a fost dovedita cu declaratia inculpatului care a recunoscut savarsirea faptei, coroborata cu declaratia martorului ……..

In drept, fapta inculpatului de a fi condus un autovehicul , pe drumurile publice, avand in sange o imbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art 87 alin 1 din OUG 195/2002.

La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere criteriile generale prev. de art 72 cod pen. : dispozitiile partii generale ale codului penal, limitele speciale de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana infractorului, imprejurari care atenueaza raspunderea penala, urmand a aplica pedeapsa inchisorii orientata spre minimul special.

Avand in vedere atitudinea procesuala sincera a inculpatului, infractor primar, aflat la prima abatere infractionala , instanta va aplica circumstantele atenuante prev. de art art 74 lit. a, c cod pen. urmand a cobori pedeapsa sub minimul special prevazut de lege, conform art 76 lit. d cod pen.

In baza art. 71 Cod pen. va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera a teza a II a si litera b Cod penal.

Fata de persoana inculpatului, infractor primar, instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei prevazut de art 52 cod pen. poate fi atins si fara executare in regim de detentie, fiind indeplinite conditiile art 81 cod pen.

Astfel, in baza art. 81 cod pen., va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada compusa din pedeapsa ce va fi aplicata prin prezenta plus termenul de incercare de 2 ani stabilit in conditiile art 82 cod pen..

In baza art. 359 Cod proc. pen.va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii in cazul in care va savarsi o noua infractiune in cursul termenului de incercare.

In baza art. 71 al 5 cod pen., pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, va suspenda si executarea pedepselor accesorii.

Avand in vedere culpa procesuala a inculpatului, instanta, in baza art 191 alin 1 cod proc. pen. il va obliga pe acesta la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 250 lei, din care 100 lei onorariu avocat din oficiu.

Fata de imprejurarea ca aparatorul din oficiu a formulat cerere de studiere a dosarului, a fost prezent la primul termen de judecata cand inculpatul a solicitat amanarea cauzei pentru angajare aparator precum si in conformitate cu prevederile art 3 din Protocolul privind stabilirea onorariilor pentru avocati care acorda asistenta juridica in materie penala, instanta va acorda 50 % din onorariul aparatorului din oficiu.

In baza art 189 cod proc. pen. va dispune avansarea onorariului in cuantum de 50 % din onorariul aparatorului din oficiu, av. …… din fondurile MJ catre BA Onesti.

PENTRU ACESTE MOTIV

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

In baza art 87 alin 1 din OUG 195/2002 modificata prin Legea 49/2006, cu aplicarea art 74 lit. a,c cod pen., 76 lit. d cod pen. condamna pe inculpatul …., fiul lui ……, nascut la …… in ….,domiciliat in …..,10 clase,fara ocupatie , fara antecedente penale, CNP ……. sub aspectul savarsirii infractiunii“conducere pe drumurile publice a unui autoturism, avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala”, la pedeapsa inchisorii de 6 luni.

In baza art. 71 Cod pen. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera a teza a II a si litera b Cod penal.

In baza art. 81 cod pen., dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada de 2 ani si 6 luni, termen de incercare stabilit in conditiile art 82 cod pen..

In baza art. 359 Cod proc. pen. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii in cazul in care va savarsi o noua infractiune in cursul termenului de incercare.

In baza art. 71 al 5 cod pen., pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, suspenda si executarea pedepselor accesorii.

In baza art 191 alin 1 cod proc. pen. obliga inculpatul la plata sumei de 250 lei, cheltuieli judiciare catre stat, din care 100 lei onorariu avocat din oficiu.

In baza art 189 cod proc. pen. dispune avansarea onorariului in cuantum de 50 % din onorariul aparatorului din oficiu, av. ………din fondurile MJ catre BA Onesti.

Cu apel in 10 zile de la pronuntare.

Pronuntata in sedinta publica, azi 10.06.2010.

Etichete: