Top

Stabilirea pensiei de intretinere in cota procentuala

Domeniu: Pensii

Tip: sentinta

Nr. 459/14.04.2009

Autor: Judecatoria Adjud

Stabilirea pensiei de intretinere in cota procentuala.

Prin sent.civ. nr. 459/14.04.2009 Judecatoria Adjud a admis cererea de majorare pensie de intretinere formulata de reclamanta M. A. F., impotriva paratului M. C., a dispus majorarea pensiei de intretinere la care a fost obligat paratul, de la 95 lei lunar la 150 lei lunar, cu incepere de la data introducerii actiunii- 26.03.2009 si pana la finalizarea studiilor acesteia, insa nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani, respingand totodata ca nefondat capatul de cerere formulat de reclamanta pentru stabilirea pensiei de intretinere in cota procentuala.

S-a retinut ca reclamanta, fiica a paratului, aflata in continuarea a solicitat majorarea pensiei si stabilirea acesteia in cota procentuala pentru a putea beneficia de majorare fara o noua judecata.

S-a mai retinuta ca prin sent.civ.nr. 139/2008 a Judecatoriei Adjud paratul a fost obligat la 95 lei pensie de intretinere in favoarea reclamantei, dar ca in prezent veniturile paratului au sporit, crescand si nevoile reclamantei, astfel ca a fost apreciata ca fondata cererea reclamantei de majorare a pensiei de intretinere.

Referitor la cererea reclamantei de a fi stabilita pensia de intretinere in cota procentuala, instanta a constatat ca art. 94 C. fam. nu permite expres stabilirea in acest mod a obligatiei de plata a pensiei de intretinere, ci fixeaza doar un plafon maximal ce urmeaza a fi avut in vedere la stabilirea cuantumului acesteia. Desi inflatia constanta ce caracterizeaza economia nationala ar justifica stabilirea pensiei de intretinere in cota procentuala, totusi, trebuie luate in considerare dispozitiile alin. 2 ale art. 94 C. fam., care permit micsorarea sau marirea dupa caz a obligatiei de intretinere, ce nu si-ar mai gasi nici o utilitate practica.

Etichete: