404 www.juspedia.ro | Law article directory
Top

Ordonanta presedintiala.Dispunerea pe aceasta cale a masurii de evacuare a sotului turbulent

Domeniu:Civil Tip:sentinta NR/Data:857/25.06.2009 Autor:Judecatoria Adjud

Ordonanta presedintiala.Dispunerea pe aceasta cale a masurii de evacuare a sotului turbulent.

Reclamanta B. A. C.,a chemat in judecata pe paratul B.E. pentru ca instanta ,pe cale de ordonanta presedintiala ,sa dispuna evacuarea paratului din locuinta care constituie domiciliul comun al partilor.

In motivarea cererii sale reclamanta a aratat ca este casatorita cu paratul si a intentat actiune de divort cu prim termen de judecata la data de 27 aprilie 2009.Din casatorie au rezultat minorii E. si C..Principalul motiv al actiunii de divort este lovirea ,insultarea sa de catre parat atat in prezenta copiilor cat si a altor persoane.Reclamanta a aratat ca a fost deseori amenintata cu lovirea nefiindu-i permis sa intre sau sa iasa din casa,ca i-a fost interzis sa iasa sau sa intre in casa ,sa foloseasca autoturismul bun comun,timp de o luna de zile ,ca paratul pleca fara consimtamantul sau de la domiciliu impreuna cu copiii de multe ori nestiind unde merge .De asemenea a atentat la bunurile personale ,documente de serviciu,telefon de serviciu ,haine,multe nemaiputand fi recuperate.

Cererea nu este motivata in drept

In dovedirea cererii reclamanta a anexat inscrisuri.si a solicitat audierea martorei A.F..

Cererea a fost legal timbrata. Paratul legal citat in cauza a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea cererii ca neintemeiata.In motivarea intampjnarii paratul a aratat ca motivele incvocate nu sunt de natura conditiilor specifice exercitarii procedurii ordonantei presedintiale ,anume urgenta si neprejudecarea fondului.Faptul ca a lovit-o pe reclamanta cu o singura palma nu confera caracter de urgenta in evacuarea asa zisului sot violent.Celelalte motive incvocate de reclamanta nu constituie motive care sa dea caracterul de urgenta in evacuarea sa din domiciliu.

In drept a invocat disp.art 581 si 274 c.pr.civ. In aparare a depus inscrisuri.- ,si a solicitat audierea martorului P. C. .

Examinand actele si lucrarile cauzei instanta retine urmatoarele: Potrivit contractului de inchirtiere nr 37/31.05.2005 ,actului aditional nr 1 la contract si fisei de calcul pt stabilirea chiriei lunare – , rezulta ca partile detin cu titlu de locuinta inchiriata ,paratul in calitate de titular de contract iar reclamanta ,de component al familiei titularului ,imobilul apartament situat in Adjud .

Din inscrisurile aflate la dosar ,respectiv certificatul de casatorie , ordonanta de scoatere de sub urmarire si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ nr 322/P/2009 ,a Parchetului de pe langa Jud Adjud,depozitia martorilor audiati ,rezulta ca partile ,casatorite in luna spetembrie 2003 ,au in ultima perioada de jumatate de an, o relatie tensionata ,caracterizata prin discutii contradictorii,reclamanta fiind lovita o singura data de parat la data de 15.03.2009,fapt recunoscut de acesta prin intampinarea formulata.

Nici unul dintre martori nu au vazut personal ca paratul s-ar fi manifestat violent fata de reclamanta iar martora A F , audiata la propunerea reclamantei ,vecina de scara cu partile a declarat ca tot ceea ce cunoaste in legatura cu faptul ca reclamanta ar fi fost data afara din casa in seara de Inviere,de parat ,ocazie cu care acesta a fost reclamat la politie , i-a fost relatat de reclamanta .Martora nu a auzit si nici vazut ca paratul sa se manifeste ca un sot si tata turbulent,nu a fost deranjata ca vecina de certurile dintre soti declarand ca nu i-a auzit pe acestia certandu-se ,ci doar trecand prin fata usii celor doi,a auzit discutii contradictiorii purtate pe un ton mai ridicat insa nu cunoaste care dintre cei doi soti se face vinovat de existenta unor situatii de acest gen.

Din depozitia martorului P C , rezulta ca relatia tensionata dintre soti e determinata de comportamentul ambelor parti,ca nu a vazut-o niciodata agresata pe reclamanta fizic sau verbal,ca relatia dintre cei doi s-a caracterizat pana nu de mult timp ,prin armonie,ca paratul este o persoana calma ,ce are o relatie armoinioasa cu cei doi minori rezultati din casatorie,si ca urmare a celor relatate de parat ,stie ca a existat o cearta intre parti cauzata de comportamentul culpabil al reclamantei ,ce ar fi determinat gelozia paratului.

Instanta nu retine din probele administrate ca paratul poate fi caracterizat prin aceea ca ar fi un sot turbulent,agresiv fizic sau verbal cu sotia reclamanta si copiii minori,acesta lovind-o o singura data pe reclamanta la data de 15 martie 2009,fapt recunoscut de parat si care nu caracterizezaza comportamentul acestuia,neconstituind un obicei al acestuia si nerecomandandu-l ca pe un sot violent si turbulent.Dimpotriva instanta retine ca paratul are o relatie normala din punct de vedere relational cu minorii,acestia fiind vazuti in compania sa,si chiar relatiile cu reclamanta s-au dovedit pana nu de mult ,a fi ,armonioase.Nu au fost dovedite celelalte motive invocate de reclamanta in cererea sa ,acestea constituind in mare parte temeiuri de fapt ce ar putea sta la baza pronuntarii eventualei sentinte de dsesfacere a casatoriei sotilor,astfel ca instanta nu le avea in vedere la pronuntarea hotararii .

Conform art.581 al.1 Cod pr. civilă instanţa, va putea să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Masura evacuarii sotului turbulent pe calea ordonantei presedintiale poate fi dispusa in cazuri biune determinate si care presupun urgenta atat pentru protectia sotiei cat si a copiilor minori.Nu se poate retine ca masura ce se solicita a fi dispusa, ar fi necesara pentru proectia urgenta a reclamantei si a minorilor.

Fata de cele aratate instanta urmeaza sa respinga cererea de evacuare a paratului din locuinta comuna a sotillor pe cale de ordonanta presedintiala ,ca nefondata.

Etichete:

Descopera Primul Stagiu
Zonia.ro