404 www.juspedia.ro | Law article directory
Top

RECURS PENAL. Viol. Gravitatea faptei. Cuantum pedeapsă

Asupra prezentului recurs penal :

Prin sentinţa penală nr. 1021 din 18.11.2010 pronunţată de Judecătoria Buzău în dosarul nr. 11630/200/2010 s-a dispus astfel :

În baza art. 197 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal a fost condamnat inculpatul … la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de viol, în data de 4.06.2010 şi interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a ,teza a 2 a, lit. b, lit.d, lit. e Cod penal pe o perioadă de 2 ani după terminarea executării pedepsei..

În baza art. 71 Cod penal au fost interzise inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a, teza a 2 a , lit. b ,d,e Cod penal începând cu data rămânerii definitive a hotărârii şi până la terminarea executării pedepsei.

În baza art. 88 Cod penal s-a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului reţinerea şi arestarea preventivă începând cu 5.06.2010 la zi.

În baza art. 350 Cod procedură penală s-a menţinut starea de arest a inculpatului.

În baza art. 14, art. 346 Cod procedură penală cu aplicarea art. 998 Cod civil a fost obligat inculpatul la 30.000 lei despăgubiri civile morale către partea vătămată … .

În baza art. 169 Cod procedură penală s-a dispus restituirea părţii vătămate a unui hanorac de culoare roz aflat la grefa Judecătoriei Buzău – registrul de corpuri delicte.

A fost obligat inculpatul la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare către partea vătămată ….

În baza art. 191 Cod procedură penală a fost obligat inculpatul la 2300 lei cheltuieli judiciare din care 600 lei onorariu apărător din oficiu.

Pentru a hotărî astfel , instanţa de fond a reţinut următoarele :

În data de 4.06.2010, în jurul orei 17.00 partea vătămată … a plecat de la locuinţa bunicii sale paterne din loc. …,jud. Buzău, la care stătea de un anumit timp spre magazinul din sat cu intenţia de a-l aştepta pe tatăl său care urma să sosească cu autobuzul de la …. Întrucât tatăl său nu venise, partea vătămată s-a hotărât să meargă spre staţia de autobuz din loc. … pentru a-i ieşi în întâmpinare întrucât nu dorea să se întâlnească cu alte persoane pentru a consuma băuturi alcoolice ci dorea să ajungă mai repede acasă.

În zona podului de peste gârla din localitate, partea vătămată a văzut nişte căruţe oprite iar lângă una dintre ele se afla inculpatul pe care îl vedea pentru prima dată şi care a întrebat-o încet fără să poată auzi altcineva unde merge şi dacă cunoaşte drumul oferindu-se să o ajute în acest sens.

Partea vătămată l-a refuzat pe inculpat, spunându-i că ştie drumul,însă, la scurt timp după ce a traversat podul, inculpatul a ajuns-o din urmă, fără ca aceasta să-şi dea seama că o urmăreşte.

Inculpatul a prins-o de încheieturile mâinilor pe partea vătămată, a tras-o în şanţul de la marginea drumului, în partea stângă a direcţiei de mers … spre … a culcat-o pe spate în iarbă şi a început să o dezbrace, spunându-i că vrea să întreţină raporturi sexuale cu ea..

Fiindu-i frică şi întrucât constituţia fizică nu-i permitea să se opună, partea vătămată l-a rugat pe inculpat să o lase să , spunându-i că tatăl său lucrează la poliţie, că este credincioasă şi că este virgină. Partea vătămată a plâns şi i-a spus inculpatului că trebuie să ajungă acasă întrucât bunica sa este bolnavă. Inculpatul i-a replicat că nu o va lăsa să plece şi că trebuie să întreţină relaţii cu el. Inculpatul nu a cedat rugăminţilor părţii vătămate, nu a continuat să o dezbrace însă i-a cerut să întreţină raporturi sexuale orale cu el. Acesta a obligat-o să stea pe vine, în timp ce el stătea şezut pe iarbă, s-a descheiat la pantaloni, şi-a dat jos chiloţii şi a forţat-o să întreţină sex oral executând presiune asupra zonei cervicale a acesteia. Conform declaraţiei părţii vătămate, actul a durat circa 5 minute, inculpatul fiind excitat, la final acesta a ejaculat.. Ulterior partea vătămată s-a îndreptat spre … după ce în prealabil inculpatul a pus-o să jure că nu spune nimic din cele întâmplate

După ce partea vătămată a ajuns în com. … s-a întâlnit cu tatăl său căruia i-a povestit cele întâmplate.

Din probele administrate în cauză, rezultă cu certitudine vinovăţia acestuia, şi anume declaraţia părţii vătămate, declaraţiile inculpatului care iniţial a negat comiterea faptei invocând că în acea zi era la muncă în Bucureşti, după care a precizat că s-a întâlnit cu partea vătămată în acea zi şi aceasta a fost de acord să întreţină raporturi sexuale orale cerându-i suma de 50 de lei pe care nu i-a dat, acesta fiind motivul pentru care a fost reclamat la organele de poliţie.

În faza cercetării judecătoreşti inculpatul a negat la o primă audiere comiterea faptei invocând faptul că a fost la muncă în Bucureşti, după care prin declaraţia dată la termenul din 18.11.2010 acesta a recunoscut în totalitate comiterea infracţiunii şi a fost de acord să despăgubească partea vătămată.

În drept, fapta inculpatului astfel cum a fost reţinută de instanţă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de viol prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal.

Împotriva sentinţei a declarat recurs inculpatul criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, susţinând că pedeapsa aplicată este prea aspră în raport de gravitatea faptei.

Analizând sentinţa atacată prin prisma actelor şi lucrărilor dosarului, a dispoziţiilor legale incidente cauzei , a motivelor de recurs invocate, precum şi din oficiu , sub toate aspectele de fapt şi de drept , tribunalul va respinge recursul de faţă pentru următoarele considerente :

Instanţa de fond a reţinut corect situaţia de fapt şi încadrarea juridică a faptei.

Din probele administrate în cauză reiese fără dubiu că inculpatul la data de 4.06.2010 prin constrângere morală şi fizică a întreţinut act sexual oral cu partea vătămată ….

Reţinând vinovăţia inculpatului instanţa de fond aplicat o pedeapsa de 6 ani închisoare , corect individualizată în raport cu criteriile personale prevăzute de art. 72 Cod penal , respectiv limitele de pedeapsă prevăzute de lege ( 3-10 ani), gradul ridicat de pericol social al faptei , precum şi persoana inculpatului care este recidivist şi a dat declaraţii contradictorii pe durata de desfăşurare a procesului penal.

Sub aspectul soluţionării laturii civile, instanţa a apreciat corect că suma de 30.000 lei cu care de altfel a fost de acord şi inculpatul , este de natură a acoperi prejudiciul moral suferit de partea vătămată.

Reţinând cele de mai sus şi constatând că sentinţa atacată este legală şi temeinică, tribunalul în temeiul art. 38515 pct.1 lit b Cod procedură penală va respinge ca nefondat recursul declarat de inculpat.

În temeiul art. 383 cu referire la art. 350 Cod procedură penală şi art. 88 Cod penal va menţine măsura arestării preventive a inculpatului şi va deduce din pedeapsă reţinerea şi arestul preventiv începând cu 5.06.2010 la zi.

Văzând şi dispoziţiile art. 192 alin.2 şi art. 193 Cod procedură penală.

Etichete:

Descopera Primul Stagiu
Zonia.ro