404 www.juspedia.ro | Law article directory
Top

PENAL. INFRACTIUNEA DE FURT. NEAPLICAREA DISPOZITIILOR DECIZIEI NR. 42/2008 A ICCJ

Prin rechizitoriul înregistrat la această instanţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a pus în mişcare actiunea penală si a dispus trimiterea in judecată a inculpatului AVA pentru comiterea a 2 infractiuni de furt calificat in formă continuată prev. de art. 208 al.1 – 209 al.1 lit.g,i c.p. cu aplic. art. 41 al.2 c.p.
S-a reţinut in actul de sesizare a instantei în in luna dec. 2005 inculpatul a sustras bunuri din locuintele părtilor vătămate PI si GG iar in perioada aprilie 2007 – 26.sept. 2007 a sustras bunuri in dauna părtilor vătămate PA, DC, MFI , DM si S.C. … SRL.
Au fost audiati inculpatul si partea vătămată GR.
Analizând intregul material probator administrat in cauză , atât in faza de urmărire penală cât si in faza cercetării judecătoreşti instanta retine următoarea situatie de fapt:
1.În seara zilei de 6.XII.2005 inculpatul aflându-se sub influienta băuturilor alcoolice , s-a hotărât să sustragă bunuri din locuinte.
Astfel, observând locuinta părtii vătămate PI că nu era luminată ,a escaladat gardul împrejmuitor după care a coborât în beciul locuintei ce avea accesul din exteriorul casei , iar usile nu erau asigurate , de unde a luat o garniţă cu untură si a adus-o in fata beciului după care a coborât să ia vin însă a renunţat.
Când se pregătea să iasă din beci a fost surprins de proprietar , moment in care a fugit in stradă . partea vătămată a plecat să anunţe un vecin , perioadă în care inculpatul s-a intors in faţa beciului , a luat garniţa cu untură şi a plecat la locuinta sa. In drum spre casă inculpatul a verificat continutul garniţei cu untură si constatând că nu contine carne sau cârnaţi a aruncat recipientul intr-o vale. Valoarea prejudiciului recipientului este de 100 lei însă partea vătămată nu se constituie parte civilă.
2.In cursul lunii dec. 2005 , pe timp de zi , inculpatul se afla pe raza localităţii …. şi observând o locuinţă având acoperite ferestrele cu tablă , aparţinând părtii vătămate GG s-a hotărât să sustragă bunuri, sens in care a escaladat gardul , a intrat in podul casei şi din aceasta a coborât într-o magazie de unde a luat niste chei fixe. S-a urcat din nou in pod si printr-o spărtură , in podul propriuzis al casei, a coborât intr-o cameră de unde a sustras mai multe bunuri , respectiv 1 termoplonjon, intrerupătoare electrice , o yală, 1 pereche de pantaloni de trenind Reebok , o pompă de stropit din cupru şi o sticlă de 2 l visinată, bunuri pe care le-a introdus intr-un sac apoi a iesit din locuintă folosind acelasi traseu pe unde a intrat.
La scurt timp inculpatul s-a inapoiat la casa in care pătrunsese si in acelasi mod a pătruns intr-o altă încăpere de unde a mai luat un aparat de sudură pe care l-a scos pe hol incercând , totodată să ia si un motor electric , însă a renunţat la el pentru că era prea greu. In continuare a luat 5-6 sticle tuică si 2 sticle visinată după care a coborât in beciul casei unde a umplut trei bidoane a câte 5 l cu vin pe care l-a tras dintr-o damigeană . In final a luat doar două bidoane cu vin pe care le-a introdus într-un sac , părăsind casa tot prin pod de unde a luat şi o bucată de plasă de sârmă din cupru , apoi a sărit gardul îndreptându-se spre domiciliu. Inculpatul a lăsat bunurile la aproximativ 500 m pe câmp după care s-a întors la casă de unde a sustras aparatul de sudură iesind pe usa casei.
Ajungând in domiciliu unde lăsase plasa de sârmă si sacul , le-a luat si pe acestea si le-a transportat la domiciliu , ducând aparatul de sudură târâş şi plasa de sârmă la subraţ.
La locuinta sa inculpatul a demontat aparatul de sudură si pompa de stropit , iar curelele de la aceasta , mansonul de cauciuc prins de un fier , precum si tolele de la aparatul de sudură le-a aruncat intr-o groapă de gunoi situată in apropierea casei sale. Cuprul provenit din demontarea aparatului de sudură , a pompei de stropit , a unei bobine electrice luată tot din acea casă şi plasa de sârmă , inculpatul l-a vândut unei persoane necunoscute , luând pe el suma de 175 lei.
După ce a cheltuit banii respectivi , inculpatul s-a deplasat , din nou la locuinta părtii vătămate GG în care a pătruns in aceiasi modalitate ca de fiecare dată ,a coborât in beciul casei unde si-a lăsat adidasii proprii si a incăltat o pereche de cizme de miner de culoare verde, a umplut niste bidoade de 5 l cu vin , apoi a luat mai multe4 sticle de tuică si visinată pe cxare le-a introdus intr-un sac de rafie pe care l-a cărat in spate , iar in mâini a cărat 2 bidoane de câte 5 l cu vin, iesind din locuinţă pe usa de acces pe care a deschis-o din interior.
Din vinul sustras , inculpatul a vândut unchiului său DP 10 l pentru care a primit suma de 20 lei , fără a-i spune acestuia despre provenienta ilicită a vinului.
Ulterior , inculpatul a invitat organele de politie la locuinta sa pentru a arăta părti componente provenite din descompunerea aparatului de sudură si a pompei de stropit , care , de altfel s-au găsit alături de o cheie fixă ce apartine părtii vătămate GG si care au fost predate acestuia.
Cu ocazia reconstituirii , inculpatul a precizat că de la locuinta acestei părti vătămate a sustras o pereche de pantaloni reebok, o plasă de sârmă, bunuri pe care partea vătămată nu le-a mentionat in plângere si despre care a recunoscut că au fost si ele sustrase , apoi partea vătămată a relatat că întradevăr ulterior a găsit in beci un bidon de vin de 5 l ce mirosea a motorină si că motorul electric din sufragerie fusese miscat de la locul in care se afla , lucruri despre care nu a declarat initial.
Partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 2000 lei.
3.Pe la jumătatea lunii aprilie 2007 , pe timp de zi , inculpatul se afla in localitatea …. si observând o casă despre care stia că proprietarii nu locuiesc acolo, s-a hotărât să sustragă bun uri din aceasta si a escaladat gardul pătrunzând in curte, după care, pe un geam de dimensiuni mai mici pe care l-a găsit neasigurat a pătruns intr-o cramă si de aici , prin fortarea unei usi , a intrat intr.o cameră apoi intr-un hol. Din acest hol a intrat intr-o altă cameră de unde a sustras un difuzor pe care l-a demontat de la o boxă de dimensiuni mari pe care l-a asezat intr-un cearsaf luat tot din camera respectivă , s-a uitat de asemenea prin sertarele unui bufet din acea cameră in care a găsit o pilă cu care a fortat usa de la respectivul bufet , insă nu a găsit bunuri interesante si din aceiasi cameră a luat un CD player de culoare neagră , marca Sony si incă un difuzor pe care l-a demontat de la incă o boxă ce se afla acolo, identică cu prima si pe care le-a asezat in cearşaful respectiv.
În interiorul locuintei inculpatul a găsit chei cu care a descuiat usa de la bucătărie si aiesit in spatele casei după care s-a deplasat la o baracă metalică , căreia i-a deschis lacătul cu cheile luate din casă , a pătruns inăuntru , iar când a iesit a lăsat usile deschise.,
Lângă baracă, a observat un butoi din tablă si din acesta a sustras o serpentină din cupru pe care a rupt-o , s-a intors in casă si a luat cearsaful cu CD-ul si difuzoarele , a iesit afară si a pus serpentina in cearsaf , lăsând usa deschisă de la intrarea in casă , a sărit gardul in exterior si cu toate bunurile s-a deplasat la domiciliul său.
După un timp CD-ul l-a vândut numitului PC , la schimb cu un telefon mobil, iar vărului său DM, i-a dat cele două difuzoare mari in contul unei datorii pe care o avea către acesta.
Initial partea vătămată nu a precizat in plângere cele două difuzoare mari deoarece nu observase lipsa lor intrucât inculpatul după demontarea lor din boxe a asezat la loc faţa boxelor, insă ulterior partea vătămată si-a recunsocut cele două difuzoare si cu ocazia verificării s-a constatat că acestea se potrivesc in spatiul liber rămas la ambele boxe după demontare.
Valoarea prejudiciului creat părtii vătămate PA a fost in sumă de 1000 lei.
4.La sfârşitul lunii aprilie 2007 inculpatul s-a deplasat in satul ….. unde a observat o casă bătrânească , ce apArtine părtii vătămate DC, ce avea lacăt la poartă , fapt ce l-a determinat să escaladeze gardul pentru a sustrage bunuri. Astfel a ajuns intr-un şopron , a desfăcut lantul de la usile acestuia ce nu era prevăzut cu vreun lacăt , a pătruns înâuntru unde a observat un cazan din cupru pentru făcut rachiu ce era prins intr-o vatră zidită. L-a dislocat , l-a asezat intr-o prelată pe care a luat-o tot de acolo, apoi a luat si serpentina din butoiul ce se afla alături , a indoit-o , a introdus-o in cazan si in cele din urmă a aruncat cazanul peste gard si l-a ascuns sub niste snopi de vită de vie ce se aflau in apropierea locuintei părtii vătămate .
Ulterior a demontat si distrus cazanul la locuinta sa si cu un taxi s-a deplasat pe raza mun.Buzău , la un centru de colectare a materialelor unde a vândut bucăţile din cupru numitului MAC, achizitor la SC ……, precizându-i acestuia că bucăţile provin de la cazanul său propriu.
Partea vătămată a apreciat prejudiciul la suma de 800 lei cu care se constituie parte civilă.
5.Pe la mijlocul lunii iulie 2007 inculpatul s-a deplasat din nou pe raza satului ….. si a observat o casă ce apartine numitului MFI si care i s-a părtu a fi nelocuită. A escaladat gardul locuintei, a mers în spatele casei de unde a desfăcut cuiele cu care era asigurat un geam si pe care l-a dat jos , după care a pătruns înăuntru. De aici a intrat in trei camere ce se găseau in partea stângă de unde a luat un pachet de electrozi pe care l-a introdus intr-un ghiozdan luat tot de acolo , a revenit in hol unde a desfăcut geamul usii ce dădea intr-un alt hol din care a pătruns intr-o cameră de unde a sustras o bormasină electrică din cutia sa , un flex de culoare verde ce se afla într-o sacoşă alături de alte pânze pentru flex si pe care le-a introdus in ghiozdan , apoi a intrat intr-o altă cameră de unde a luat niste bibelouri , după carea părăsit casa tot prin locul pe unde a intrat. Pe drum a aruncat bibelourile , a vândut vecinului său MI bormasina electrică si flexul pentru suma de 100 lei si ulterior aceste bunuri au fost recuperate de partea vătămată .
Prejudiciul creat părtii vătămate a fost apreciat la suma de 300 lei si fiind recuperat aceasta nu s-a mai constituit parte civilă.
6.În noaptea de 11/12.12.2007 inculpatul s-a deplasat pe raza localitătii …. si in jurul orei 23,30 s-a hotărât să sustragă bunuri din magazinul SC …. SRL , situat intr-o curte, pe marginea soselei. A sărit gardul, s-a deplasat la usa din partea dreaptă a magazinului , a fortat această usă până a cedat, însă nu a putut pătrunde in interior deoarece aceasta era prevăzută pe interior cu o bară din fier asezată pe mijlocul usii si care era prinsă in belciug cu lacăt. A spart un ochi de geam de la usă si prin spatiul creat a pătruns in interior, de unde de sub tijghea la luat un cartus de tigări Marlboro, unul de kent si unul de PALL MALL , de pe raftul superior a luat două sticle de WHISKI Ballantines, dintr-o cutie de pe masa barului a luat 14 bonuri valorice alimentare de câte 7,4 lei fiecare si toate aceste bunuri le-a introdus intr-o sacoşă pe care a luat-o din magazin..
A trecut in cealaltă încăpere si din spatiul pentru îmbrăcăminte a luat o pereche de blugi bărbăteşti, o giacă de culoare bleumarin, o helancă de culoare neagră, a pereche de adidasi tip bascheţi, un tricou cu mânecă scurtă cu imprimeu Germania si mâneci rosii, o pereche de pantaloni de trening de culoare neagră, un tricou cu mânecă lungă de culoare albastră si fiindcă hainele sale erau ude datorită ploii, a renuntat la vestimentatia sa si s-a îmbrăcat cu hainele sustrase , iar pe ale sale le-a introdus intr-o pungă.
Dintr-un sertar a sustras suma de 130 lei pe care a găsit-o in bacnote de 10 si 5 lei, de pe tejghea a luat un telefon mobil marca Nokia 1100 cu carcasă de culoare neagră cu argintiu , iar dintr-un sertar din faţa barului a luat un incărcător pentru telefonul marca Nokia si unul pentru telefon Samsung de culoare argintie.
Cu sacosele asupra sa s-a deplasat la usa de acces în magazin si din frigider a sustras bucăti de brânză feta in vid si o bucată de kaizer, iar din niste cutii aflate in fata frigiderului a luat mai multe bomboane si caramele , apoi cu cheile pe care le-a găsit in bar a descuiat lacătul ce fixa bara cu care era asigurată usa si aiesit din magazin luând cu el si o umbrelă deoarece afară ploua.
Cu bunurile sustrase s-a deplasat sub podul …. unde a rămas până dimineată. Aici a lăsat cele două sticle de suc ce erau atasate la cele două sticle de Whiski ca ofertă promotională , precum si îmbrăcămintea personală. In tot acest timp a sunat de pe telefonul sustras pe mobilul său pentru a aumula minute si credit pe telefonul personal cu nr. ……, iar in jurul orei 6 a plecat către casă prin pădure peste deal , unde a aruncat helanca sustrasă , bomboanele si bucata de kaizer.
După ce a ajuns la domiciliu a vândut lui DS cartusele de Kent si Pall Mall contra sumei de 60 lei , iar sticlele de Whiski le-a consumat la domiciliu. In această perioadă a sunat-o pe prietena sa la nr. de telefon …..
Ulterior a vândut telefonul mobil numitului ŞG pentru suma de 80 lei, iar celălalt incărcător i l-a dat fratelui său ADD. Aceste bunuri au fost recuperate , recunoscute de partea vătămată si predate acesteia .
Inculpatul a precizat că bonurile alimentare le-a dat la diferite magazine prin oraş cumpărând alimente . blugii i-a aruncat după ce s-au uzat şi in acelsi mod a renunţat la adidasi fiindcă nu-i plăceau , air ţigările ce i-au rămas le-a consumat.
Cu ocazia efectuării reconstituirii , inculpatul a precizat că locul in care a comis infractiunea a suferit modificări in sensul că unele lucruri erau dispuse in alt mod faţă de cum erau in noaptea săvârşirii infractiunii si totodată aindicat locul de unde a sustras cele două sticle de Whiski alături de câte o sticlă de 1,5 l cu suc si despre care partea vătămată nu a precizat cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului si nici a audierii sale , însă despre care a recunoscut cu ocazia efectuării actului procedural mentionat. La fel s-a întâmplat si cu numărul de tichete de masă despre partea vătămată a precizat că au fost 10 însă ulterior a precizat că , întradevăr au fost sustrase 14 astfel de bonuri şi cu umbrela despre care partea vătămată nu a făcut referire decât ulterior.
Partea vătămată GS a recunoscut , de asemenea un tricou de culoare neagră cu imprimeu roşu Germania şi cu mâneci scurte de culoare rosii ce a fost ridicat de la inculpat si despre care acesta a precizat că l-a sustras din magazin in noaptea comiterii infractiunii , însă partea vătămată pe considerentul că a fost purtat, nu a dorit să-l mai preia de la inculpat.
Toate aceste aspecte conduc la concluzia că inculpatul este cu siguranţă autorul comiterii infractiunii de furt calificat.
Partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 650 lei.
7.În ziua de 26.09.2007 inculpatul a escaladat gardul locuintei din ….. , despre care stia că este nelocuită , apartinând părtii vătămate DM din …, a spart un geam al verandei si a pătruns in interior , iar cioburile rezultate le-a asezat pe o măsută in apropierea geamului . dintr-o cameră situată in partea dreaptă a holului a luat dintr-o cutie de lemn aflată pe o măsută mai multe ceasuri si stilouri, iar de pe tocul usii ce dădea in camera următoare a luat o geantă de damă de culoare neagră ce era agăţată intr-un cui, air din camera următoare a luat o geantă de damă tot de culoare neagră si care se inchidea cu o clapetă si de lângă şifonier a sustras o sacoşă in care se găseau 2 butelii de voiaj de mici dimensiuni . Toate aceste bunuri le-a strâns intr-o perdea pe care a găsit-o in casă .
Inculpatul s-a deplasat in bucătărie si a căutat intr-un dulap , apoi a intrat intr-o cameră aflată in partea stângă a holului unde a mutat din loc un calorifer electric pentru a se uita in spatiul din spatele acestuia si pentru a căuta prin sertarele bibliotecii , însă nu a găsit bunuri ce l-ar fi putut interesa.
Cu bunurile mentionate asupra sa , inculpatul a părăsit locuinta prin acelasi loc pe unde aintrat , s-a deplasat apoi pe lângă gardul ce era paralel cu strada până a ajuns la coltul curtii unde a desfăcut plasa de gard si a iesit in exterior , după care s-a uitat in cele două posete si observând in ele mai multe pixuri, poze alb-negru, hârtii, un portofel fără bani , fără a găsi bunuri interesante pentru el , a abandonat gentile de damă într-un tufis , situat in apropiere, după care si-a continuat drumul pe câmp, printre vii, unde a abandonat si perdeaua cu cele două butelii mici si arzător, considerând că nu are ce face cu ele , păstrând din locuinta părtii vătămate doare ceasurile si o cărticică cu coperte metalice de culoare argintie.
Cu ocazia efectuării reconstituirii au fost descoperite gentile de damă ce au fost abandonate de către inculpat si in care s-au găsit pixuri, stilouri , portofel dar si fotografiile de familie apartinând părtii vătămate si care au fost recunoscute de către acesta si predate.
Partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 2000 lei.
In drept , faptele inculpatului AVA reţinute la punctele 1 si 2 , de asustrage in luna decembrie 2005 mai multe bunuri din locuinte întrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat in formă continuată prev. de art. 208 al.1-209 al.1 lit.g si i c.p. cu aplic. art. 41 al.2 c.p. si cele reţinute la punctele 3-7 , de a sustrage mai multe bunuri din locuinte din dintr-un magazin in perioada aprilie 2007 – septembrie 2007 întrunesc elementele constitutive ale infrac. de furt calificat prev. de art. 208 al.1 – 209 al.1 lit.g si i c.p. cu aplic. art. 41 al.2 c.p. , ambele cu aplic. art. 33 lit.a c.p.
Retinând vinovătia inculpatului instanta urmează să-l condamne având in vedere gradul de pericol social concret al faptelor comise relevat de modalitatea de comitere , temeritatea actiunilor sale , persistenta infractională.
Instanta va avea in vedere si persoana inculpatului care a recunoscut comiterea faptelor , având trecut infractional.
Infractiunea de furt calificat comisă in decembrie 2005 s-a situat in perioada termenului de încercare a suspendării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinta penală pronunţată de Judecătoria Buzău , definitivă prin neapelare.
Ambele infractiuni din prezenta sentintă sunt concurente cu infractiunea pentru care a fost condamnat prin sentinta penală, sentinţele penale pronunţate de Judecătoria Buzău , definitive prin neapelare.
În speţă nu se poate aplica dispozitiile deciziei a Inaltei Curţi de Casatie si justiţie cu privire la determinarea pedepsei în cazul judecării a 2 infractiuni comise de un inculpat din care una comisă anterior si cealaltă ulterior rămânerii definitive a hotărârii de condamnare cu suspendare conditionată a executării pedepsei întrucât în prezenta cauză ambele infractiuni sunt comise după rămânerea definitivă a sentintei penale însă una dintre ele se situiază în perioada termenului de încercare.
Retinând situatia de fapt si de drept mai sus arătată , instanta în baza art. 208 al.1-209 al.1 lit.g,i c.p. cu aplic. art. 41 al.2 c.p. va condamna inculpatul AVA la o pedeapsă de 4 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de furt calificat in formă continuată în perioada aprilie 2007 – 26 sept. 2007 în dauna părtilor vătămate PA, DC, MFI, SC ….. SRL si DM.
În baza art. 208 al.1-209 al.1 lit.g,i c.p. cu aplic. art. 41 al.2 c.p. va condamna inculpatul AVA la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru comiterea infractiunii de furt calificat în formă continuată în luna dec. 2005 în dauna părtilor vătămate PI si GG.
Va Constata că această infractiune (dec.2005 ) a fost comisă in perioada termenului de incercare a suspendării executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinta penală de Judecătoria Buzău definitivă prin neapelare.
Va constata că infractiunile din prezenta cauză sunt concurente cu infractiunile pentru care a fost condamnat la 2 ani inchisoare prin sentinta penală, 2 ani inchisoare prin sentinta penală , 3 ani si 6 luni închisoare prin sentinta penală,3 ani închisoare prin sentinta penală pronunţate de Judecătoria Buzău toate definitive prin neapelare şi 3 ani închisoare prin sentinţa penală.
Va descontopi pedeapsa rezultantă de 2 ani inchisoare aplicată prin sentinta penală in pedepsele componente de 2 ani închisoare (sentinta penală) si 2 ani închisoare
În baza art. 85 c.p. va anula suspendarea conditionată a executării pedepsei de 3 ani si 6 luni închisoare aplicată prin sentinta penală.
În baza art. 36 c.p. raportat la art. 33 lit.a-34 lit.b c.p. va contopi pedepsele aplicate prin prezenta cauză cu pedepsele aplicate prin sentinta penală, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea aceea de 4 ani închisoare.
În baza art. 83 c.p. revocă suspendarea conditionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinta penală pronunţată de Judecătoria Buzău , ce va fi executată în întregime alături de pedeapsa pronunţată prin prezenta sentinţă, in total inculpatul va executa 6 ani închisoare.
În baza art. 71 al.2 c.p. va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 al.1 lit.a , teza a II-a si b c.p.. începând cu data rămânerii definitive a hotărârii şi până la terminarea executării pedepsei.
În baza art. 36 al.3 c.p. va deduce din pedeapsa aplicată retinerea si arestarea preventivă din 6.04.2007, 16.02.2007 si 27.09.2007 la zi.
Va constata că inculpatul este arestat in altă cauză.
Va anula mandatele de executare a pedepselor emis in baza sentintei penale, emis in baza sentintei penale emis in baza sentintei penale emis in baza sentintei penale si va dispune emiterea unui nou mandat conform prezentei hotărâri.
În baza art. 14, 346 c.p.p. cu aplic. art. 998 cod civ. obligă inculpatul la despăgubiri civile după cum urmează : 2000 lei către GG , 1000 lei către PA , 800 lei către DC, 650 lei către SC …. SRL si 2000 lei către DM .
Va constata că partea vătămată PI nu s-a constituit parte civilă .
Va constata acoperit prejudiciul produs părtii vătămate MFI .
In baza art. 118 lit.e c.p. va confisca de la inculpat CD playerul aflat la camera de corpuri delicte a Politiei Mun.Buzău.
În baza art. 191 c.p.p. va obliga inculpatul la 1250 lei cheltuieli judiciare din care 800 lei onorariu apărător oficiu.

Etichete:

Descopera Primul Stagiu
Zonia.ro