Critici în privinţa limitelor pedepselor pentru fapte de corupţie din proiectul de Cod penal
Iniţiativa pentru o Justiţie Curată (IJC) a criticat proiectul noului Cod penal adoptat de Ministerul Justiţiei, pentru că, în pofida criticilor formulate de Comisia Europeană la adresa pedepselor blânde aplicate de instanţele româneşti pentru astfel de fapte, limitele minimă şi maximă ale pedepselor urmează să fie mult reduse. „Limitele de pedeapsă pentru luarea de mită scad, de la 3-12 ani în Codul actual, la 2-7 ani (pentru medici şi profesori sunt reduse la jumătate) în proiect, iar pentru traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă scad de la 2-10 ani la 1-5 ani”, se arată într-un comunicat al IJC.
Ministerul Justiţiei a justificat vineri această reducere chiar prin practica instanţelor româneşti, care preferă să dea pedepse minime, cel mai adesea cu suspendare, pentru faptele de corupţie, şi că noul act normativ prevede o sancţionare mai drastică a recidivei sau a pluralităţii de infracţiuni.
IJC nu agreează însă această argumentare, pe motiv că nu practica instanţelor trebuie să justifice asprimea pedepselor, ci invers. „Astfel, prin Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei din 2003, ratificată de România, se prevede doar gravitatea infracţiunilor de corupţie ca fiind criteriul de stabilire a pedepselor, nicidecum practica instanţelor“, consideră ONG-urile care alcătuiesc IJC.
Ele nu critică scăderea plafonului maxim al acestor pedepse, care se înscrie în cuantumul mediu din UE, ci doar coborârea pragului minim al acestora. „Prin urmare, faptul că instanţele aplică pedepse mici în cazul infracţiunilor de corupţie impune o corijare a acestui aspect, nicidecum scăderea limitelor pedepselor legale. Este necesar ca legiuitorul să ridice limita minimă a pedepsei legale şi eventual să interzică aplicarea măsurilor de suspendare a executării pedepsei pentru acest gen de infracţiuni“, arată IJC.
Citeste articolul complet în Cotidianul.