Top

TRAFIC DE INFLUENTA – MASURA DE SIGURANTA A CONFISCARII SPECIALE

TRAFIC DE INFLUENTA – MASURA DE SIGURANTA A

CONFISCARII SPECIALE

Prin sentinta penala nr.97/15.04.2004 a Tribunalului Suceava a fost condamnat inculpatul pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta prev. de art.257 Cod penal cu aplic. art.74 lit.”a”, 76 lit.”d” Cod penal la pedeapsa inchisorii privative de libertate, iar in temeiul art.118 lit.”c” Cod penal s-a confiscat de la inculpat suma de 150 Euro, constand in 3 bancnote a cate 50 Euro.

S-a retinut in principal ca la data de 25.09.2003, inculpatul a pretins si primit de la numita M.F. suma de 150 Euro, sustinand ca-i va obtine de la Serviciul Pasapoarte Suceava, in maxim 7 zile, un pasaport turistic.

Sentinta a fost apelata de catre inculpat, iar instanta a gasit intemeiata calea de atac in ce priveste masura confiscarii speciale.

Potrivit art.118 lit.”c” Cod penal sunt supuse confiscarii speciale lucrurile care au fost date pentru a determina savarsirea unei infractiuni sau pentru a rasplati pe infractor.

Legea nr.161/2003 privind prevenirea si sanctionarea coruptiei aduce modificari Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie in sensul ca introduce art.61 prin care incrimineaza si fapta cumparatorului de influenta. Alineatul 2 al aceluiasi articol prevede ca faptuitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea fapta, iar in alineatul 4 se arata ca in aceasta ipoteza banii sau alte valori se restituie persoanei care le-a dat.

In speta, prin declaratia data la 25.09.2003, cumparatoarea de influenta a denuntat fapta autoritatilor, iar din declaratiile a doi martori si inclusiv a cumparatoarei de influenta, reiese ca inculpatul a restituit acesteia din urma echivalentul celor 150 Euro.

In conditiile restituirii celor 150 Euro catre cumparatoarea de influenta, confiscarea acestei sume si in folosul statului nu mai este posibila, intrucat ar echivala cu o dubla sanctionare a inculpatului.

Pentru aceste considerente, prin decizia penala nr.11/17.01.2005, Curtea de Apel Suceava a admis apelul inculpatului, desfiintat partial sentinta in sensul ca a inlaturat masura de siguranta a confiscarii speciale.

Etichete: