Top

OMOR CALIFICAT. FAPTE COMISE IN ACEEASI IMPREJURARE DAR PRIN ACTIUNI DIFERITE – INCADRARE JURIDICA OMOR CALIFICAT. FAPTE COMISE IN ACEEASI IMPREJURARE DAR PRIN ACTIUNI DIFERITE – INCADRARE JURIDICA OMOR CALIFICAT. FAPTE COMISE IN ACEEASI IMPREJURARE

Prin sentinta penala nr.200 din 8.06.2005 a Tribunalului Suceava, a fost condamnat inculpatul T.I. pentru savarsirea infractiunii de omor calificat prev. de art.174, 175 lit.i Cod penal, cu aplic. art.73 lit.b Cod penal, art.74 lit.a, b rap. la art.76 alin.2 Cod penal, la pedeapsa de 5 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a, b Cod penal si pentru savarsirea infractiunii de tentativa la omor calificat prev. de art.20 rap. la art.174, 175 lit.i Cod penal, cu aplic. art.73 lit.b Cod penal, art.74 lit.a, b rap. la art.76 alin.2 Cod penal, la pedeapsa de 3 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a, b Cod penal, pe o durata de 2 ani.

S-au aplicat regulile prev. de art.33 lit.a, 34 lit.b Cod penal, privitoare la concursul de infractiuni, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani inchisoare in conditiile prev. de art.71 Cod penal.

Totodata, s-a dispus in conformitate cu disp. art.35 alin.3 Cod penal, ca inculpatul sa execute pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a si b Cod penal, pe o durata de 2 ani, dupa executarea pedepsei principale.

S-a dedus din pedeapsa aplicata durata arestarii preventive de la 18.08.2004 la zi, mentinandu-se aceasta masura.

Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut, in esenta, ca in seara zilei de 15.08.2004, in timp ce se afla in barul SC „ALIZE” SRL Cotina din com. Iacobeni, inculpatul fiind provocat de fratii O.M.M. si O.S. i-a injunghiat cu un cutit, cauzandu-i primului leziuni ce i-au pus viata in primejdie, iar celui de-al doilea, leziuni grave ce au dus la deces.

Sentinta a fost apelata de catre procuror cat si de catre inculpat care au criticat gresita incadrare juridica data faptelor, primul solicitand schimbarea incadrarii juridice in omor calificat si tentativa la infractiunea de omor deosebit de grav – avand in vedere ca inculpatul a mai savarsit un omor, iar al doilea sustinand ca incadrarea juridica corecta a faptelor ar fi vatamare corporala grava si respectiv lovituri cauzatoare de moarte.

Critica nu a fost insusita de catre instanta, dar pentru motive de netemeinicie Curtea de Apel Suceava prin decizia penala nr.281 din 19.09.2005 a admis apelul procurorului, a desfiintat partial sentinta in sensul ca a majorat pedepsele initiale, pastrand incadrarea juridica data faptelor.

Referitor la acest ultim aspect s-a motivat ca in cauza nu sunt incidente dispozitiile referitoare la omorul deosebit de grav savarsit in forma prevazuta de art.174, 176 lit.”c” Cod penal – „de catre o persoana care a mai savarsit un omor”, avand in vedere ca inculpatul a comis cele doua infractiuni in aceleasi imprejurari, iar din cuprinsul textului de lege mai sus aratat se desprinde conditia ca infractorul sa mai fi savarsit un omor insa in imprejurari diferite.

Nu s-a putut retine nici vatamarea corporala grava in loc de tentativa de omor, dupa cum nici loviturile cauzatoare de moarte in loc de omorul calificat motivat de natura obiectului folosit de inculpat la exercitarea agresiunii (cutit), precum si de zonele vitale vizate de acesta, imprejurari care denota intentia acestuia chiar si indirecta, de a ucide.

Totusi incadrarea juridica data faptelor mai comporta unele discutii.

Potrivit art.176 lit.”b” Cod penal omorul este calificat si cand a fost savarsit in imprejurarea „asupra a doua sau mai multe persoane”.

Pentru existenta infractiunii de omor deosebit de grav prev. de art.176 alin.1 lit.”b” Cod penal nu este necesar ca fapta sa fi fost savarsita printr-o actiune unica (aruncarea unei bombe), ci este suficient sa fi fost comisa in aceeasi imprejurare, chiar prin actiuni diferite.

In ipoteza unor tentative de omor asupra a doua persoane si cand totusi una dintre victime a decedat, fapta va constitui atat infractiunea de omor – simplu, calificat sau deosebit de grav – savarsita asupra unei singure persoane, cat si tentativa de omor, dupa caz simplu, calificat sau deosebit de grav, aflate in concurs.1

In cazul in care prin agresiunea savarsita cu intentia de a ucide, impotriva a doua persoane, inculpatul a cauzat moartea uneia si a vatamat grav integritatea corporala a celeilalte – a carei viata a fost salvata, in sarcina sa urmeaza a fi retinuta o infractiune de omor si o tentativa la omor, aflate in concurs, iar nu o tentativa la infractiunea de omor deosebit de grav (art.176 lit.”b” Cod penal – omor savarsit asupra a doua sau mai multe persoane). 2

Or, in speta de fata inculpatul care aflat in incinta barului a lovit in zone vitale cu cutitul 2 persoane, a savarsit faptele in aceeasi imprejurare dar prin actiuni separate, motive pentru care incadrarea juridica in omor calificat si tentativa la omor calificat a fost mentinuta.

1 Decizia de indrumare a Plenului Tribunalului Suprem nr.4 din 28.05.1970 din Culegerea de decizii ale Tribunalului Suprem pe anul 1970, pag.49-54; Decizia nr.17 din 19.03.1979 a Tribunalului Suprem, din Culegerea de decizii ale Tribunalului Suprem pe anul 1979 – pag.403-407.

2 T.S. sectia penala, decizia 2148/1983, CD, p.225

Etichete: