Top

Drept procesual civil. Principiul disponibilităţii părţii în procesul civil.

Prin sentinta civila nr. 975/26.01.2009 , instanta a respins ca lipsita de obiect contestatia la executare formulata de contestatoarea C I în contradictoriu cu intimatii B.M,C.G si O C P I ,fiind respinsa ca lipsita de obiect si cererea de radiere din cartea funciara a înscrierii P -V de sechestru asigurator.

S-a retinut ca, urmare a solutionarii favorabile a unei contestatii la executare, ce a facut obiectul unui alt litigiu,prin pronuntarea sentintei civile 8636/25.07.2008,prin care a fost anulat procesul verbal de sechestru asigurator contestat în cauza,cererea dedusa judecatii este lipsita de obiect ,fiind în consecinta respinsa.

În cererea ce a facut obiectul prezentei contestatii ,cu pronuntarea sentintei civile 975/2009,instanta a luat act de precizarile facute de partea contestatoare, în sensul ca, cererea de radiere din cartea funciara nu întelege sa o ceara pe calea plângerii prevazute de legea speciala 7/1996 , ci ca o consecinta a admiterii contestatiei la executare .

Întrucât natura si obiectul procesului sunt fixate odata cu cererea de chemare în judecata, instanta este obligata,în respectarea principiului disponibilitatii partii în procesul civil,sa se pronunte asupra obiectului pricinii,astfel cum a fost stabilit prin cerere.

Urmare a precizarilor facute de contestatoare în al doilea capat de cerere,prin respingerea contestatiei la executare ca lipsita de obiect ,cererea de radiere a primit,pe cale de consecinta aceeasi solutie, fiind respinsa ca lipsita de obiect.

Tags: