Top

Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice ( art. 87 alin. 1 din O.U.G nr. 195/2002) Achitare inculpat baza art.11 pct.2 lit. „a”, raportat la art.10 lit. b ind.1 Cod procedura penala si aplicare amenda administrativa. Nu constituie infractiune

JUDECATORIA BARLAD

SENTINTA PENALA Nr. 9

de la 06 Ianuarie 2009

Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice ( art. 87 alin. 1 din O.U.G nr. 195/2002) Achitare inculpat baza art.11 pct.2 lit. „a”, raportat la art.10 lit. b ind.1 Cod procedura penala si aplicare amenda administrativa. Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala , daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret , nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

La stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei , scopul urmarit , imprejurarile in care fapta a fost comisa , urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce , precum si de persoana si conduita faptuitorului

La data de 21.11.2008 cu nr.3968 s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosar nr.2265/P/2008 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului CGI , pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism avand in singe o imbibatie alcoolica peste limita legala , prev de art.87 al.1 din OUG 195/2002.

In actul de sesizare al instantei se retine ca inculpatul a condus , pe o distanta de aproximativ 400 m , in noaptea de 5/6.06.2008 autoturismul sau propietate avand in singe o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in singe.

Din probatoriul administrat in cauza instanta retine ca inculpatul este cadru militar si locuieste cu familia sa in Caminul de Garnizoana al UM 01411 din mun B

Acesta are un autoturism proprietate marca „ Dacia 1310” cu nr. De inmatriculare X

Pe data de 5.06.2008 , inculpatul si-a parcat autoturismul in parcarea din fata caminului si apoi intre orele 21,00-23,00 , impreuna cu mai multi colegi de serviciu a consumat tuica de cazan , dupa care s-a culcat.

In jurul orelor 23,45 , soldatul de la receptia caminului a mers la usa fiecarei garsoniere si a solicitat , imperios , locatarilor sa paraseasca urgent cladirea pentru ca se anuntase existenta unei bombe in imobilul respectiv.

Toti locatarii au iesit imediat din cladire , inculpatul fiind insotit de sotia sa si s-au refugiat pe scarile sediului Politiei mun B amplasat peste strada.

In imprejurarile expuse , inculpatul a realizat ca , in cazul unei explozii , va fi afectat si autorismul sau si din acest motiv a hotarat sa duca bunul cit mai departe de locul eventualei explozii.

S-a urcat la volanul autoturismului si pentru ca parcarile din zona erau ocupate , a condus autovehiculul pe strazile Nicolae Iorga , Vasile Lupu si 1 Decembrie pana in parcarea restaurantului „Alona” , loc ingradit si prevazut cu porti.

In timp ce se deplasa pe strazile mentionate si fara circulatie intensa la acea ora , a observat un echipaj al politiei rutiere si atunci a fortat intrarea in parcarea sus mentionata.

Cand a oprit motorul , la fata locului a sosit si echipajul de Politie care l-a testat cu paratul etilotest si a rezultat o concentratie de 1,31 mg/l alcool pur in aerul expirat.

A fost condus la Spitalul Municipal de Urgenta B si i s-au recoltat probe biologice la interval de o ora fiecare .

La prima recoltare de la ora 01,15 a rezultat o alcoolemie de 2, 25 g/l , iar la a doua recoltare de la orele 02,15 a rezultat o alcoolemie de 2,10 g/l alcool pur in singe.

Cele ce preced s-au stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba : procesul verbal cu actele premergatoare efectuate in cauza , declaratiile consemnate pana la data intocmirii acestuia act , procesul verbal de constatare la fata locului , buletinul de examinare clinica , cererea de analiza si procesul verbal de prelevare, rezultatul in aerul expirat , buletinul de analiza toxicologica – alcoolemie , proces verbal si schita intocmite cu ocazia stabilita traseuluzi parcurs de inculpat cu masina , plansa foto cu planul zonal al imobilului garsonierei , declaratiile martorilor audiati in cauza , procesul verbal din care rezulta ca in data de 5.06.2008 in Registrul de apeluri 112 al Politiei mun B s-a consemnat la ora 23,15 ca o persoana anonima a anuntat ca la restaurantul „Alona” , care face corp comun cu Caminul de garnizoana , se afla o bomba , coroborate cu declaratiile inculpatului care a recunoscut savarsirea faptei cu imprejurarile sus mentionate.

Fapta inculpatului de a conduce , pe drumurile publie in noaptea de 5/6.06.2008 , autoturismul sau proprietate , avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala de 0,80 g /l alcool pur in singe , intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev de art.87 al.1 din OUG 195/2002.

Art.18 ind.1 Cod penal prevede ca „ nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala , daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret , nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

La stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei , scopul urmarit , imprejurarile in care fapta a fost comisa , urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce , precum si de persoana si conduita faptuitorului „.

Inculpatul a condus autoturismul la acea ora tirziu de noapte cind circulatia autoturismelor nu era intensa si fiind sus imperiul unei stari de teama ca bunul ii va distrus in cazul exploziei bombei despre care fusese anuntat ca este amplasata in imobilului din imediata parcare unde-si plasase masina.

Parcarile din zona erau ocupate si in acel moment de panica inculpatul a apreciat ca trebuie cat mai urgent sa-si puna la adapost de o eventuala distrugere , autoturismul.

Distanta relativ scurta pe care a parcurs-o cu autoturismul (400 m.) , ora cind a circulat , fortat de imprejurarile descrise anterior , formeaza instantei convingerea ca fapta acestuia , desi prevazuta de legea penala nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

Trebuie retinut si faptul ca inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale , este cadru militar si are reprezentarea consecintelor ce s-ar produce in cazul exploziei unei bombe , a fost sincer si a cooperat cu organele de cercetare penala.

In consecinta instanta urmeaza ca in baza art.11 pct.2 lit.a rap.la art.10 lit. b ind.1 Cod procedura penala sa dispuna achitarea inculpatului pentru savarsirea infractiunii prev de art.87 al.1 din OUG 195/2002.

Potrivit art.90 si 91 al.1 lit.c Cod penal , instanta va aplica inculpatului o amenda administrativa orientata spre limita maxima a acesteia.

In baza art.192 Cod procedura penala inculpatul va fi obligat la plata catre stat a cheltuielilor judiciare avansate in cauza.

Etichete: