Top

Nerespectarea disp. art. 373 ind.1 c.p.civ. – nulitatea absoluta a executarii silite

In materie civila – contestatie la executare.

Nerespectarea disp. art. 373 ind.1 c.p.civ. – nulitatea absoluta a executarii silite.

Prin sentinta civila nr. 702/09.05.2005 a Judecatoriei Tecuci, definitiva prin decizia civila nr.340/02.08.2005 a Tribunalului Galati, s-a admis contestatia la exxecutare formulata de contestatoarea P.R.T. si au fost anulate actele de executare emise de executorul judecatoresc.

In speta, s-a retinut ca potrivit art. 373 ind.1 c.p.civ., actul incepator de executare este cererea de executare ce se depune la executorul judecatoresc, iar acesta este obligat sa solicite incuviintarea excutarii silite instantei de executare, care se pronunta prin incheiere in Camera de Consiliu. Incalcand aceste dispozitii executorul judecatoresc a abandonat executarea silita pornita impotriva debitoarei S.C. AB S.R.L. si a procedat la emiterea actelor de executare fata de contestatoarea P.R.T., fara sa solicite incuviintarea executarii silite in contradictoriu cu aceasta si fara sa existe cererea creditoarei de executare silita a contestatoarei.

S-a apreciat ca in acest mod contestatoarea a fost privata de dreptul de a invoca exceptiile vizand executarea silita (lipsa calitate procesuala pasiva, prescriptie a dreptului de a cere executarea).

Tags: