Top

ART.184 ALIN.2 SI 4 COD PENAL – DAUNE MORALE

DOSAR NR.2988 /324/2010

Sentinta penala nr. 378/10.08.2010

Prin rechizitoriul nr. 484/P/2010 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Tecuci, înregistrat la aceasta instanta sub nr. 2988/324/2010 din 16.06.2010 a fost trimis in judecata inc B G pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, prev. si ped. de art. 184 alin. 2 si 4 din codul penal.

Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului rezulta urmatoarea situatie de fapt , retinuta de altfel si prin rechizitoriu, probele administrate în faza cercetarii judecatoresti, confirmând-o pe deplin.

Inculpatul B G locuieste în mun Tecuci , judetul Galati, este posesor al permisului de conducere categoria B din anul 2002 si este proprietarul autoturismului marca Alfa Romeo cu nr. de înmatriculare GL.00.000.

În ziua de 19.02.2010, în jurul orei 11,45 inculpatul a venit cu autoturismul pe strada A din mun T pentru a – l lua de la domiciliu pe prietenul sau, martorul S I.

Inculpatul a parcat autoturismul pe partea dreapta a strazii si la o distanta de aproximativ 10 m de intersectia cu str. 1 D si l –a asteptat pe martor. Dupa ce acesta a venit si a urcat în autoturism, inculpatul a încercat sa scoata autoturismul din locul unde era parcat, sens în care a initia o manevra de mers în marsarier pentru a de departa de autoturismul parcat în fata.

În aceste împrejurari, inculpatul. Nu s-a asigurat temeinic si nu a observat – pe partea vatamata M A care se angajase în traversarea strazii, la coltul intersectiei dintre strada 1 D cu str. AT, acrosând – o astfel cu partea din spate a autoturismului.

De precizat ca partea vatamata se asigurase la traversarea strazii, accidentul având loc dupa ce partea vatamata parcursese mai mult de jumatate din intersectie.

În urma impactului , partea vatamata a fost proiectata pe carosabil si a suferit o fractura inferioara de femur stând cu deplasare, care a necesitat interventie operatorie si extensie pe tija trans tuberozitara. Leziunile suferite de partea vatamata M A au necesitat pentru vindecare 110-120 zile de îngrijiri medicale( raport de constatare medico –legala fila 22).

În timpul urmaririi penale si la instanta inculpatul B G a recunoscut savarsirea faptei retinute în sarcina sa.

In declaratiile sale inculpatul a aratat ca a efectuat manevra de mers înapoi deoarece în fata era blocat si nu a observat pe partea vatamata. Inculpatul a mai declarat ca se considera vinovat de accidentarea partii vatamate si ca regreta fapta.

Existenta faptei, savârsirea ei de catre inculpat si vinovatia acestuia sunt pe deplin dovedite în cauza cu procese verbale de constatare, procesul verbal de cercetare la fata locului, planse foto, raport de constatare medico – legala nr. 100/E/23.02.2010, plângerea si declaratia partii vatamate M A, declaratia martorului S D, coroborate cu declaratiile inculpatului date la urmarirea penala si instanta, care potrivit art. 70 cpp pot fi folosite si împotriva lui.

In drept : fapta inculpatului B G care , la data de 19.02.2010 ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale privind circulatia pe drumurile publice, a comis un accident de circulatie soldat cu vatamarea corporala a partii vatamate M A, care a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 110-120 de zile de îngrijiri medicale , întruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 alin 2 si 4 Cod penal.

Din analiza fisei individuale a inculpatului rezulta ca nu este cunoscut cu antecedente penale.

La individualizarea pedepsei principale si a celei accesorii ce se vor aplica inculpatului, instanta va avea in vedere criteriile prev.de art.72 c.p. si anume : limitele pedepsei prevazute de legea penala pentru infractiunea savarsita, gradul de pericol social al faptei, circumstantele reale ale savarsirii acesteia, atitudinea sincera a inculpatului pe durata procesului penal, precum si circumstantele personale ale inc. :30 ani, studii medii, nu are antecedente penale.

Deoarece inculpatul a avut o conduita buna înainte de savarsirea faptei, precum si dupa savarsirea ei, a fost de acord sa acopere prejudiciul material si moral cauzat partii vatamate, a avut o atitudine sincera pe durata întregului proces penal, instanta urmeaza a aprecia ca in cazul de fata se poate face aplicarea disp.art,74 c.p. si ale disp.art.76 c.p.

Fata de aceste considerente, instanta urmeaza a aprecia ca scopul educativ al pedepsei principale cu închisoarea, precum si a celei accesorii, ce se va aplica inculpatului va putea fi atins si fara executarea acesteia , instanta urmând a dispune suspendarea conditionata a executarii, conform art.81,82 si art. 71 alin. 5 cp.

Conform art.359 c.p.p. instanta urmeaza a atrage atentia inculpatului asupra disp.art.83,84 c.p. privind revocarea suspendarii conditionate .

În latura civila a cauzei instanta urmeaza a retine ca în cauza s-au constituit parti civile partea vatamata M A, cu suma de 12000 lei, din care suma de 3661,10 lei reprezinta daune materiale iar diferenta de 8338,90 lei reprezinta daune morale si partea civila Spitalul Judetean De Urgenta Sfântul Apostol Andrei Galati cu suma de 9118,47 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata M A.

Având în vedere constituirea de parti civile instanta a dispus introducerea în cauza a asiguratorului de raspundere civila cu care inculpatul avea încheiata polita de asigurare RCA, la momentul producerii accidentului, respectiv a SC A RA V I G S.A B.

În dovedirea laturii civile partea vatamata M A a solicitat administrarea probei cu acte. În acest sens a depus la dosar urmatoarele acte:bilet iesire din spital, fila 25, adeverinta medicala ( fila 23, 24), chitante de plata medicamente si materiale sanitare ( filele 30 – 33) bilete transport..

Din analiza acestora rezulta ca partea vatamata M A a efectuat cheltuieli în valoare de 3661,10 lei.

În ceea ce priveste daunele morale instanta urmeaza a le aprecia întemeiate motivat de faptul ca în cauza s-a facut dovada ca prin fapta sa culpabila inculpatul a cauzat partii vatamate un prejudiciu moral, constând în suferinta fizica si psihica la care a fost supusa partea vatamata, persoana în vârsta de 70 ani, singura, urmare leziunilor ce i-au fost produse.

Partea civila Spitalul Judetean De Urgenta Sfântul Apostol Andrei Galati în dovedirea sumei de 9118,47 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata M A a depus la dosarul cauzei decontul cu cheltuieli( fila 40 dosar urmarire penala.

In consecinta, conform art.l4 c.p.p., art.998 si l003 c.civ., instanta urmeaza a obliga pe inculpat in solidar cu asiguratorul SC A R A V I G S.A B ( în limita sumei asigurate ) sa plateasca partii civile M A, suma de 12000 lei, cu titlul de despagubiri civile (din care suma de 3661,10 lei reprezinta daune materiale iar diferenta de 8338,90 lei reprezinta daune morale ) si partii civile Spitalul Judetean De Urgenta Sfântul Apostol Andrei Galati suma de 9118,47 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata M A.

Conform art. 193 cod procedura penala instanta urmeaza a obliga pe inculpat sa plateasca partii civile M A suma de 800,00 lei cu titlul de cheltuieli judiciare ( onorariu aparator conform chitantei depuse la dosar fila 87, 88).

Vazând si dispozitiile art. 189 si 191 cod procedura penala privind suportarea cheltuielilor judiciare de catre inculpatul condamnat.

Etichete: