Prelungire arestare preventiva. Masura nelegala
Prelungire arestare preventiva. Masura nelegala
Decizia penala nr. 232/2 noiembrie 2006
Prin încheierea din 7octombrie 2006, Judecatoria Macin a dispus arestarea inculpatului T.N. pe o durata de 29 de zile cu începere de la 7.10.2006 si pâna la 4.11.2 006.
Prin rechizitoriul nr. 2270/P/2006 din 30.10.2006 Parchetul de pe lânga Judecatoria Macin a dispus trimiterea în judecata a inculpatului pentru savârsirea a doua infractiuni de furt calificat si o tentativa la furt calificat, toate în forma continuata si în stare de recidiva postcondamnatorie.
La primirea dosarului, prin încheierea din 1 noiembrie 2006, Judecatoria Macin a dispus în baza art. 3001 Cod procedura penala raportat la art. 160 Cod procedura penala mentinerea masurii arestarii preventive a inculpatului T.N.
Totodata, în baza art. 3001 al.1 Cod procedura penala raportat la art. 159 Cod procedura penala, s-a dispus prelungirea arestarii preventive a aceluiasi inculpat pe o durata de 30 de zile, cu începere de la 4 noiembrie 2006 pâna la 3 decembrie 2006, inclusiv.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut ca temeiurile care au fost avute în vedere la luarea masurii arestarii preventive subzista întrucât exista pericolul ca inculpatul sa se sustraga de la judecata, iar lasarea sa în libertate prezinta pericol social concret pentru ordinea publica.
Împotriva acestei încheieri, în termen legal a declarat recurs inculpatul T.N., care a criticat-o pentru nelegalitate.
În dezbateri, aparatorul inculpatului a aratat ca nu exista riscul ca TN sa se sustraga de la cercetari întrucât pasaportul i-a fost ridicat iar lasarea sa în libertate nu prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.
Analizând recursul prin prisma motivelor invocate dar si sub toate aspectele în limitele prevazute de art. 3856 Cod procedura civila, tribunalul constata ca este fondat pentru urmatoarele considerente :
Astfel, în mod eronat, instanta de fond a dispus în baza art. 3001 alin. 3 raportat la art. 159 Cod procedura penala prelungirea arestarii preventive pe o durata de 30 de zile.
Masura arestarii preventive poate fi prelungita doar în cursul urmaririi penale, ori aceasta s-a încheiat odata cu emiterea rechizitoriului procurorului din data de 30.12.2006. În faza de judecata, si implicit odata cu verificarea arestarii la primirea dosarului, conform art. 3001 Cod procedura penala, legiuitorul foloseste doar termenul de mentinere a masurii arestarii preventive, aceasta putând fi luata pe o durata de maxim 60 de zile si nicidecum sa fie prelungita pe cel mult 30 de zile ca în cazul urmaririi penale.
Întrucât prima instanta a fost într-o grava eroare prin confundarea unor notiuni procesuale diferite cum sunt mentinerea arestarii în faza de judecata si prelungirea arestarii în faza de urmarire penala, urmeaza ca în baza art. 38515, punctul 2 Cod procedura penala, sa fie admis recursul declarat de inculpatul T.N si sa fie înlaturata ca nelegala masura prelungirii arestarii preventive a inculpatului pe o durata de 30 de zile.
În ceea ce priveste mentinerea arestarii preventive a inculpatului solutionata la primirea dosarului tribunalul constata a solutia este legala, întrucât acesta în stare de recidiva postcondamnatorie si împreuna cu alti inculpati minori a savârsi mai multe infractiuni de furt calificat existând riscul sa paraseasca tara si sa se sustraga de la judecarea cauei.