Top

LEGEA NR. 19/2000. REVIZUIREA DREPTURILOR DE PENSIE

14. LEGEA NR. 19/2000. REVIZUIREA DREPTURILOR DE PENSIE

Tribunalul Suceava, prin sentinta civila nr. 1025 din 8 noiembrie 2004, a admis exceptia de tardivitate a actiunii formulata de reclamantul B. Gh.T., in contradictoriu cu Casa Judeteana de Pensii Suceava, cu consecinta respingerii actiunii.

Curtea de Apel Suceava, prin decizia nr. 216 din 19 aprilie 2005, a admis recursul reclamantului si, casand sentinta, a trimis cauza pentru rejudecarea pe fond, aceleiasi instante, retinand urmatoarele:

Potrivit art. 169 din Legea nr. 19/2000 pensia poate fi recalculata prin adaugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.

Cu toate acestea, instanta de fond a invocat dispozitiile art. 87 din Legea nr. 19/2000, considerand ca reclamantul nu a respectat termenul de 45 de zile pentru contestarea deciziilor, astfel incat a admis exceptia tardivitatii introducerii actiunii pe care a respins-o ca inadmisibila.

In acest mod, prima instanta a dat o calificare gresita actiunii reclamantului si in mod eronat a admis exceptia privind tardivitatea.

In aceste conditii, fondul cauzei nu a fost cercetat motiv pentru care, in aplicarea art. 304 pct. 7 si 9 C.pr.civ. recursul a fost admis cu consecinta casarii sentintei si trimiterea cauzei pentru rejudecare aceleiasi instante, clarificarea tuturor aspectelor litigiului, administrarea de probe privind perioadele de activitate desfasurate inclusiv aplicarea grupei a II-a de munca, cu incidenta deciziei nr. 87/1999 a Curtii Constitutionale.

Etichete: