Top

Încetarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara, prevăzută de art.145 ind.1 Cod procedură penală. Restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale.

Tip: încheiere

Nr./Data:6.02.2008

Autor: Tribunalul Neamt

Domenii asociate: Dreptul

la libera circulatie

Încetarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara, prevazuta de art.145 ind.1 Cod procedura penala. Restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmaririi penale.

Încheierea din 06.02.2008 – Dosar nr.83/103/2008

Pe rolul Tribunalului Neamt a fost înregistrata la instanta cererea formulata de învinuitul C.C.F., prin care a solicitat constatarea încetarii masurii obligarii de a nu parasi tara. Desi învinuitul, în cererea formulata, a mentionat ca solicita anularea masurii controlului judiciar, instanta a recalificat cererea, având în vedere faptul ca fata de inculpat nu s-a luat masura liberarii sub control judiciar.

În motivarea cererii formulate, învinuitul a aratat ca în dosarul în care s-a luat fata de el masura obligarii de a nu parasi tara s-a pronuntat o hotarâre definitiva si, în prezent, doreste sa mearga la familia sa care se afla în strainatate.

S-a atasat dosarul de fond al Tribunalului Neamt.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin rechizitoriul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Neamt s-a dispus trimiterea în judecata, în stare de arest preventiv a inculpatului C.C.F., pentru savârsirea infractiunilor de trafic de persoane prevazuta de art. 12 al. 1 si 2 lit. a din Legea nr. 678/2001 si trafic de minori, prevazuta de art. 13 al. 1, 2 si 3 din Legea nr. 678/2001 cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal si art. 33 lit. a Cod penal.

Prin decizia penala a Curtii de Apel Bacau s-a admis recursul declarat de inculpat împotriva încheierii din 11 iulie 2007 a Tribunalului Neamt si, în temeiul art. 139 Cod procedura penala s-a dispus înlocuirea masurii arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi tara.

Prin sentinta penala din 19 decembrie 2007 a Tribunalului Neamt, în temeiul art. 332 al. 2 Cod procedura penala s-a dispus restituirea cauzei procurorului, în vederea refacerii urmaririi penale. Sentinta a ramas definitiva, ca urmare a pronuntarii deciziei penale din 10 ianuarie 2008 a Curtii de apel Bacau, prin care s-a respins recursul declarat de Parchetul de pe lânga Tribunalul Neamt.

În prezent, C.C.F. are calitatea de învinuit, întrucât fata de el este dispusa doar începerea urmaririi penale, celelalte acte de urmarire penala fiind desfiintate.

Având în vedere faptul ca masurile preventive dureaza doar pâna la ramânerea definitiva a hotarârii pronuntate în cauza în care s-a dispus luarea masurilor preventive, în prezent, în cauza, masura luata fata de învinuit a încetat. Acest aspect rezulta din interpretarea si coroborarea dispozitiilor art. 136 Cod procedura penala, care prevede ca masurile preventive se iau pentru a se asigura buna desfasurare a procesului penal ori pentru a se împiedica sustragerea învinuitului sau inculpatului de la urmarirea penala, de la judecata sau de la executarea pedepsei, cu dispozitiile art. 140 Cod procedura penala care prevad cazurile în care înceteaza de drept masurile preventive. În speta nu exista o cauza de încetare de drept a masurii preventive, aceasta situatie nefiind prevazuta expres de dispozitiile legale ci, o încetare ca urmare a pronuntarii unei hotarâri definitive. În consecinta, masura preventiva a obligarii învinuitului de a nu parasi tara a încetat la data de 10 ianuarie 2008, data la care s-a pronuntat decizia penala nr. 13 a Curtii de Apel Bacau.

Fata de cele retinute mai sus, în temeiul art. 136 Cod procedura penala raportat la art. 140 cod procedura penala, instanta a admis cererea formulata si a constatat încetata masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara luata fata de învinuit.

Etichete: