Top

Prelungirea arestarii preventive. Cerinte

1. Prelungirea arestarii preventive. Cerinte

La prelungirea duratei arestarii preventive, trebuie îndeplinite cumulativ, atât cerinta prevazuta de art.143 alin.1 Cod procedura penala privind existenta unor probe sau indicii temeinice cu privire la comiterea de catre inculpat a unei fapte prevazuta de legea penala, cât si unul sau mai multe dintre cazurile prevazute de art.148 alin.1 Cod procedura penala, la care se adauga necesitatea prelungirii starii de arest preventiv, rezultând din reglementarea art.136 alin. Cod procedura penala

– art.143 Cod procedura penala

– art.148 Cod procedura penala

– art.155 Cod procedura penala

Deliberând asupra cererii de prelungire a duratei masurii arestarii preventive, constata urmatoarele:

Prin cererea înregistrata la aceasta instanta la data de 25 august 2009, Parchetul de pe lânga Tribunalul Calarasi a solicitat prelungirea duratei masurii arestarii preventive cu 30 zile fata de inculpatul B.L.V., cercetat pentru comiterea infractiunii de tentativa de omor prevazuta de art.20 Cod penal raportat la art.174-175 lit.e si i Cod penal cu aplicarea art.37 lit.b Cod penal, retinându-se în sarcina acestuia ca în care ziua de 2 iunie 2009, inculpatul a tras cu arma de foc în autoturismul Dacia Solentza aflat în trafic pe str.Belsugului din municipiul Calarasi, împuscându-l pe pasagerul din dreapta spate a autoturismului, O.I., în zona coloanei vertebrale.

Se mai arata ca a fost efectuata reaudierea unor martori, iar fata de martora C.D.A.M. Parchetul de pe lânga Tribunalul Calarasi s-a sesizat cu privire la savârsirea de catre aceasta a infractiunii de marturie mincinoasa.

Se precizeaza ca prelungirea masurii arestarii preventive este necesara în continuare întrucât inculpatul prezinta un deosebit pericol social, neputând fi cercetat în stare de libertate, iar urmarirea penala nu a fost finalizata deoarece nu a fost finalizat si înaintat parchetului raportul de expertiza criminalistica de catre Institutul National de Expertize Criminalistice, în cauza impunându-se si reaudierea unor martori de catre procuror, acestia nefiind audiati decât de catre organele de politie.

Analizând actele si lucrarile dosarului, în raport de probele administrate în cauza, tribunalul retine urmatoarele:

Fata de inculpatul B.L.V. s-a dispus începerea urmaririi penale la data de 03.06.2009 pentru infractiunea prevazuta de art.20 cod penal raportat la art.174-175 lit.e, i cod penal.

Prin ordonanta emisa la 03.06.2009, în dosarul 130/P/2009 s-a dresat fata de inculpat masura obligarii de a nu parasi tara.

În aceiasi zi inculpatul a fost depistat de Politia de Frontiera de pe aeroportul „Henri Coanda” Bucuresti când acesta intentiona sa iasa din România.

La data de 06.06.2009 inculpatul a fost depistat de politistii bulgari pe teritoriul tarii vecine si predat politistilor români.

Aceasta a doua tentativa de a parasi teritoriul tarii a stat la baza cererii de înlocuire a masurii obligarii de a nu parasi tara cu arestarea preventiva, cerere admisa de Tribunalul Calarasi prin încheierea 41/07.06.2009 prin care s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o durata de 29 de zile, de la 07.06.2009 la 05.07.2009.

Masura preventiva a fost prelungita ulterior, în cauza de fata solicitându-se a treia prelungire a arestarii preventive.

Apararile formulate în combaterea cererii cu judecarea careia a fost investit Tribunalul Calarasi vizeaza insuficienta probelor din care sa rezulte vinovatia inculpatului.

Se invoca lipsa unor probe din care sa rezulte gradul de pericol concret pe care lasarea inculpatului în libertate l-ar reprezenta pentru ordinea publica, contestându-se faptul ca inculpatul ar fi încercat sa treaca ilegal frontiera.

Analizând sustinerile ambelor parti, tribunalul constata ca materialul probator existent în dosarul de urmarire penala, la momentul judecarii acestei cereri, nu releva o alta situatie de fapt decât cea retinuta la luarea masurii preventive.

Momentul procesual de fata este supus reglementarilor cuprinse în art.155-159 cod procedura penala, instanta neavând a se pronunta asupra probelor administrate pentru a stabili vinovatia, aceasta atributie revenind exclusiv judecatorului fondului.

Astfel, la prelungirea arestarii se verifica (conform art.155 al.1 cod procedura penala) daca temeiurile care au determinat arestarea initiala impun în continuare privarea de libertate sau exista temeiuri noi care sa justifice privarea de libertate.

Constata tribunalul ca în cauza se mentin indiciile ca inculpatul este autorul infractiunii (acestea rezultând din înregistrarile autorizate ale convorbirilor inculpatului si ale martorului D.I.V., din declaratiile martorului ocular C.E.), motiv pentru care se apreciaza existenta conditiilor generale prevazute de art.143 al.1 cod procedura penala.

Se regasesc si cazurile prevazute de art.148 lit.a si f cod procedura penala

Astfel este de necontestat ca inculpatul, dupa ce a fost împiedicat sa paraseasca tara prin aeroportul Otopeni, stia de interdictia prevazuta de art.1451 cod procedura penala, apararea formulata pentru a doua iesire din tara fiind de circumstanta (în contextul în care din convorbirile inculpatului rezulta intentia de a se sustrage anchetei penale).

În ceea ce priveste conditiile cumulative prevazute de art.148 lit.f cod procedura penala, si acestea sunt îndeplinite.

Daca în ceea ce priveste pedeapsa prevazuta de lege nu se fac obiectiuni, în ceea ce priveste cea de a doua conditie este contestata, pentru lipsa unor probe ca lasarea inculpatului în libertate prezinta pericol social pentru ordinea publica.

Tribunalul apreciaza ca acest aspect poate fi retinut si ca rezultând din gravitatea deosebita a faptei si actele circumstantiind inculpatului (cazierul cuprinde nu mai putin de 10 condamnari definitive).

Pentru aceste motive si în raport de stadiul în care se afla urmarirea penala tribunalul apreciaza îndeplinite conditiile prevazute de art.155 al.1 cod procedura penala, motiv pentru care urmeaza a dispune prelungirea duratei masurii arestarii preventive, pe o durata de 30 de zile.

Etichete: