Top

VATAMARE CORPORALA DIN CULPA SAVARSITA DE UN CONDUCATOR AUTO CA URMARE A NERESPECTARII REGULILOR DE CIRCULATIE PE DRUMURILE PUBLICE. RASPUNDEREA ASIGURATORULUI IN PROCESUL PENAL

Prin sentinta penala nr.3745/4.12.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a condamnat inculpatul GC la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de „vatamare corporala„ prevazuta si pedepsita de art. 184 alin. 2,4 Cod penal si in baza art. 14 si art. 346 Cod procedura penala si art. 998 Cod civil a admis în parte actiunea civila formulata de partea civila SNAO si a obligat asiguratorul SC ATA SA sa plateasca acestei parti civile suma de 15.000 lei cu titlu de daune morale.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, asupra laturii civile instanta a retinut ca suma de 15.000 este de natura sa compenseze efectul negativ al faptei ilicite imputabila inculpatului si anume suferinta psihica cauzata de urmarea produsa si necesitatea internarii în spital a partii civile, si a dispus ca suma de 15000 lei sa fie platita de catre asiguratorul SC ATA SA, în baza politei încheiate de catre inculpat si a dispozitiilor legale în vigoare, respectiv Ordinul nr 3108 /2004 emis de CSA care prevede ca asiguratorii RCA acorda, în baza primelor de asigurare platite, despagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii lor raspund, în baza legii, fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule .

Având în vedere si faptul ca daunele morale stabilite partii vatamate nu intra în categoria cazurilor prev. de art. 22 din Ordinul nr.3108/2004 emis de CSA pentru care asiguratorul RCA nu acorda despagubiri, instanta a apreciat ca se impune obligarea directa a asiguratorului la plata daunelor morale catre partea civila.

Etichete: