Top

Infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice

Sentinta penala nr. 175/23.02.2009 – infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria P.N. nr. 1662/P/15.07.2008, a fost trimis în judecata inculpatul B.D. pentru savârsirea infractiunilor prev. de art. 321 al. 1, 193 si 217 al. 1 Cod penal , cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.

Inculpatul, prin declaratiile date, nu recunoaste faptele pentru care a fost trimis în judecata , aratând ca partea vatamata , împreuna cu sotia si fiul lor au aruncat cu pietre spre el , astfel încât el doar a reusit sa deschida portile de la locuinta sa , intrând cu caruta în curte( fila 17 ds.).

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

Între partea vatamata B.V. si inculpat B.D., vecini în satul Z., comuna Z., judetul N., exista o stare conflictuala mai veche.

La 10 04 2008, în jurul orei 20, inculpat B.D., aflat în stare avansata de ebrietate, a început sa provoace scandal, a venit în fata curtii partii vatamate, a adresat injurii si a amenintat pe B.M. si B.I., care s-au alarmat.

Inculpatul a revenit la locuinta sa, a aruncat cu pietre spre locuinta partii vatamate si a distrus un geam, a amenintat familia partii vatamate cu moartea.

Incidentul a fost observat de mai multe persoane adunate în strada, între care si martorii C.C. si A.N.

Inculpatul a continuat sa provoace scandal, a aruncat cu pietre în directia persoanelor din strada, pe care le-a amenintat. Dupa aproximativ o ora, inculpatul a fost imobilizat de lucratorii de politie din cadrul S.P.I.R.

Partea vatamata , audiata în instanta s-a constituit parte civila cu suma de 1.000 lei despagubiri civile , reprezentând distrugerile provocate de inculpat si 1.000 lei daune morale .

În drept, faptele inculpatului întrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prev. si ped. 321 al. 1 , 193 si 217 al. 1 cod penal , cu aplicarea art. 33 lit. a cod penal.

Vinovatia inculpatului se dovedeste cu:

– declaratii de martori

– declaratii inculpat

– declaratii parte vatamata

– proces verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica

La individualizarea pedepsei, instanta va avea în vedere criteriile prev. de art. 72 Cod penal .

Astfel fiind, va condamna inculpatul la pedeapsa închisorii, tinându-se cont si de antecedentele penale ale acestuia , din care rezulta comportamentul sau violent , fiind condamnat de mai multe ori pentru infractiuni de violenta. Se vor retine în cauza însa si circumstantele atenuante prev. de art. 74, 76 Cod penal, având în vedere vârsta inculpatului, prejudiciul modic produs partii vatamate, cât si de conditiile concrete în care faptele au fost savârsite si de situatia conflictuala existenta între parti.

Potrivit art. 71 cod penal se vor interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a si lit. b cod penal.

În temeiul art. 14 cod pr. penala , raportat la art. 998 cod civil instanta , tinând cont de prejudiciul efectiv constatat prin cercetarea la fata locului, respectiv distrugerea geamului de la o fereastra de dimensiuni relativ mici ( fila 28 ds. U.p. ), partea vatamata neaducând alte probe în dovedirea pretentiilor sale materiale, instanta va admite în parte actiunea civila si va obliga inculpatul sa plateasca acesteia suma de 200 lei cu titlu de despagubiri civile.

Se va respinge ca neîntemeiata cererea partii vatamate privind obligarea inculpatului la plata de daune morale .

Vazând si prevederile art. 189 si 191 cod pr. penala.

Tags: