Top

Infractiunea prevazuta de art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 republicata. Achitare în conditiile art. 11 pct.2 lit. a raportat la art.10 lit. b1 Cod procedura penala, coroborat cu art.181 Cod penal, aplicare sanctiune administrativa. circulatie rutiera.

Prin sentinta penala nr.2354/03.07.2009 a Judecatoriei Iasi s-a dispus, în baza art.11 pct.2 lit. a raportat la art.10 lit. b1 Cod procedura penala, coroborat cu art.181 Cod penal, achitarea inculpatului B. O. pentru savârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur în sânge, prevazuta de art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 republicata si, în baza art.181 alin.3, raportat la art.91 lit.c Cod penal, s-a aplicat inculpatului 500 lei amenda administrativa.
S-a retinut ca, în noaptea de 01/02.11.2008, în jurul orei 04:00, inculpatul B. O., aflat la conducerea autoturismului marca Mitshubishi Lancer, cu numarul de înmatriculare B-, a fost oprit de lucratorii din cadrul Sectiei II Politie pe str. Oastei, în apropierea clubului Best Pub, zona Copou, din mun. Iasi. Întrucât emana halena alcoolica, inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest, la ora 04,04, înregistrându-se un rezultat de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Conducatorul auto a fost condus la Spitalul Sf. Spiridon în vederea recoltarii de probe biologice, din buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie, nr. 2514-5/A, din data de 04.11.2008, emis de I.M.L. Iasi reiesind valori de 1,40 gr %o(I proba), respectiv 1,25 gr %o (II proba).
În declaratiile sale, care se coroboreaza cu cele ale martorului A.V.C., inculpatul a sustinut ca dupa ce a consumat bauturi alcoolice, dorind sa se deplasase la imobilul unde martorul locuia în gazda, situat în apropiere, a vazut un grup de mai multi barbati aflati în stare de ebrietate, care se certau lânga autoturismul proprietatea tatalui sau si, temându-se ca cearta ar putea degenera si s-ar produce distrugeri ale masinii, a intentionat sa o mute într-un alt loc. În aceste conditii, desi martorul i-a spus sa nu conduca autoturismul, inculpatul a urcat la volan si s-a deplasat pe o distanta de aproximativ 20-25 m, în momentul în care a semnalizat intentia de a parca pe partea dreapta a strazii, fiind oprit de lucratorii de politie care, potrivit procesului-verbal încheiat în cauza, observasera discutiile dintre cei doi.
În drept, fapta inculpatului întruneste elementele constitutive ale infractiunii de „conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana având o îmbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur în sânge” prevazuta si pedepsita de art. 87 alin 1 din OUG 195/2002 republicata, însa, instanta a apreciat ca, raportat la dispozitiile art. 181 Cod penal, fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, prin atingerea minima adusa valorilor aparate de lege, prin continutul ei concret fiind lipsita în mod vadit de importanta.
Instanta a avut în vedere, în acest sens, dispozitiile art. 181 alin. 2 Cod penal potrivit carora, „la stabilirea în concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savârsire a faptei, de scopul urmarit, de împrejurarile în care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului”. Raportat la aceste criterii, instanta are în vedere faptul ca inculpatul, sub imperiul temerii ca s-ar putea produce avarii ale autoturismului proprietatea tatalui sau, în conditiile în care, în apropiere se derula un conflict între mai multe persoane, a condus autoturismul pe o distanta scurta, cu intentia evidenta, rezultând si din procesul-verbal întocmit de lucratorii de politie, de a-l parca în alt loc. Aceasta actiune a inculpatului s-a produs la ora 4, când pe strada nu era, în mod firesc, un trafic intens, si nu a produs urmari materiale, deplasarea efectuându-se fara evenimente rutiere. Instanta a avut în vedere si circumstantele personale ale inculpatului, care a avut o pozitie procesuala sincera, nu are antecedente penale, este student în cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi, este caracterizat de fostul sau diriginte si de catre martorul A.V.C., ca o persoana linistita, care nu a provocat probleme, s-a integrat în mediul scolar.

Etichete: