Top

Infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange

INSTANTA

Sub nr. 189/2010 din 09.02.2010 a fost inregistrat la instanta dosarul nr. P/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria B, impreuna cu Rechizitoriul din 04.02.2010 , prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului CC – fiul lui G si A, n. in loc.B, jud. V, pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, prevazuta de art. 87 alin.1 din OUG nr.195/2002 modificata prin OUG nr.63/2006 .

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarele:

La data de 30.06.2009, orele 01,35, lucratorii de politie l-au oprit pe inculpatul CC, in timp ce acesta circula pe strada Republicii, pe raza municipiului B, cu autoturismul marca Volskwagen cu nr. de inmatriculare XX.

Inculpatul a fost testat cu aparatul alcooltest si a rezultat o valoare de 0,64 mg/l alcool pur in aerul expirat. Apoi, inculpatul a fost condus la spital si in urma recoltarii probelor de sange, s-a stabilit ca acesta avea o alcoolemie de 1,30 respectiv, 1,15 g/% alcool in sange.

Din Buletinul de Analiza Toxicologica – Alcoolemie nr. 891-892 din data de 30.06.2009 emis de Serviciul de Medicina legala V – Laboratorul de toxicologie , rezulta ca susnumitul prezenta la ora 1,45 o imbibatie alcoolica de 1,30 g/l alcool pur in sange, iar dupa o ora , respectiv la ora 2,45 era de 1,15 g/l alcool pur in sange .

Fiind audiat, inculpatul nu a contestat valoarea rezultata, recunoscand faptul ca a consumat bauturi alcoolice si apoi a condus autoturismul pe drum public.

Acesta a fost la onomastica cumatrului sau de sarbatoarea religioasa „Sf. Petru”.

Inculpatul nu si-a propus probe in aparare, avand o atitudine sincera si de regret.

Recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei s-a facut cu respectarea normelor metodologice prevazute in Ordinul Min. Sanatatii nr. 376 din 10 aprilie 2006.

S-a verificat daca politistii care l-au oprit in trafic pe inculpat au calitatea de „politisti rutieri”, asa cum prevede textul art.177 din Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 si art. 88 din OUG 195/2002, modificata.

Astfel, din adresa nr. 27.01.2010 a IPJ V, rezulta faptul ca agentii de politie T C G si G G F au calitatea de politisti rutieri, ambii fiind desemnati nominal prin dispozitie a inspectorului general al Politiei Romane ( primul prin dispozitia 28.08.2008 si al doilea prin dispozitia 31.03.2009).

Cele retinute mai sus rezulta din declaratiile inculpatului, proces verbal de constatare a infractiunii flagrante , buletinul de analiza toxicologica – alcoolemie declaratiile martorilor : G S, G C, declaratiile inculpatului, procesul verbal de constatare a faptei , actele dosarului..

Inculpatul CC– are varsta de 42 de ani, este casatorit, are un copil minor si este administrator la S.C.A S.R.L. B. Este la primul contact cu legea penala.

Inculpatul a avut o atitudine sincera si regreta fapta.

Pe parcursul cercetarilor a avut o atitudine sincera, asumandu-si intreaga responsabilitate pentru fapta comisa in noaptea de 30 06.2009, a recunoscut si regretat savarsirea faptei, justificindu-si comportamentul prin participarea la un eveniment de familie , care nu atenueaza raspunderea sa penala.

Fata de probatoriul administrat in cauza , instanta apreciaza ca in modalitatea descrisa mai sus, fapta comisa de inculpatul CC , de a conduce autoturism pe drumurile publice desi avea in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange prev. de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, modificata prin OUG nr.63/2006 .Sub aspect obiectiv, elementul material al infractiunii il reprezinta actiunea de conducere in conditii ilicite, prin nerespectarea unei interdictii de a conduce auturismul avand o imbibatie alcoolica peste limita legala.

In cauza exista si cerintele esentiale atasate elementului material si anume existenta drumului public si a unui autovehicul.

Fiind o infractiune de pericol, fapta inculpatului a avut ca urmare imediata crearea unei stari de pericol pentru relatiile sociale ocrotite iar legatura de cauzalitate rezulta din materialitatea activitatii desfasurate efectiv de inculpat.

In ceea ce priveste forma de vinovatie, in cauza inculpatul a actionat cu intentia directa de a periclita securitatea circulatiei pe drumurile publice.

In baza textului de lege enuntat mai sus si a dispozitiilor art. 345 Cod Procedura Penala , instanta urmeaza sa aplice inculpatului cate o pedeapsa la individualizarea careia se vor avea in vedere disp. art. 52 si 72 Cod Penal.

Conform acestor texte de lege, la stabilirea si aplicarea pedepselor se va tine seama si de limitele de pedeapsa fixate de lege, de gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.

La individualizarea judiciara a pedepsei vor fi avute in vedere criteriile generale prev. de art. 72 Cod penal si anume dispozitiile partii generale, gradul de pericol concret al faptei, imprejurarile concrete in care aceasta a fost comisa

Instanta apreciaza ca pericolul social concret al faptei savarsite de inculpat este sporit , valoarea alcoolemiei este relativ mare, iar atitudinea sincera a inculpatului nu este de natura sa duca, in mod exclusiv la aflarea adevarului, rezultatul alcoolemiei fiind rezultatul unei probei stiintifice , ale carei rezultate sunt evidente, inclusiv pentru inculpat.

Cunoasterea caracteristicilor unui infractor prezinta o deosebita importanta pentru determinarea gradului concret de pericol social a acestuia si pentru stabilirea unei pedepse eficiente. Modul de comportare in societate, caracterizat prin disciplina in munca si o viata conforma cu regulile de convietuire sociala, poate determina concluzia ca nu a comis infractiunea datorita inclinatiei sale pentru comiterea unor fapte antisociale, ci ca urmare a unui complex de imprejurari care au contribuit ca inculpatul sa se abata de la conduita sa obisnuita.

La stabilirea pedepsei s-au avut in vedere toate elementele ce caracterizeaza persoana inculpatului, inclusiv conduita procesuala partial sincera si caracterizarea inculpatului de la locul de munca, fiind o persoana linistita, care isi cistiga existenta prin munca.

Pedeapsa trebuie sa fie de natura a asigura reeducarea inculpatului si atingerea scopului prev. de art. 52 alin. 1 teza ultima Cod penal „ prevenirea savarsirii de noi infractiuni.”.

Avand in vedere persoana si conduita inculpatului , anterior savarsirii faptei prin inexistenta antecedentelor penale, cit si atitudinea acestuia dupa comiterea faptei, de recunoastere, instanta apreciaza ca aceste aspecte pot fi retinute la individualizarea pedepsei , ale carei limite legale sunt de la 1 la 5 ani, urmand sa aplice o pedeasa orientata spre minimul special prevazut de lege.

In temeiul art. 71 Cod Penal , se vor interzice inculpatei drepturile prev. de art. 64 lit. a teza II si b Cod Penal .

Instanta nu va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza I cod Penal , desi art. 71 reglementeaza obligatia instantei de a interzice drepturile prevazute de art. 64 lit. a-c Cod Penal.

Interzicerea dreptului de a vota contravine art. 3 din Protocolul nr.1 al Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale , astfel cum a statuat CEDO prin Hot. din 30.03.2004 privind cauza Hirst contra Marii Britanii.

In motivarea acestei hotarari s-a retinut ca indiferent de durata pedepsei si de natura infractiunii care a atras-o nu se justifica excluderea celor condamnati din campul persoanelor cu drept de vot neexistand nici o legatura intre interdictia votului si scopul pedepsei , de a preveni savarsirea de noi infractiuni si de a asigura reinsertia sociala a infractorului.

De asemenea , instanta nu va interzice nici exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. c Cod penal, deoarece inculpatul nu s-au folosit de o profesie sau activitate in comiterea infractiunii, astfel ca nu se justifica interzicerea drepturilor prev. de lit. c.

Intrucat inculpatul nu are antecedente penale , instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia urmand a dispune in temeiul art. 81 Cod Penal suspendarea conditionata a executarii pedepsei .

In temeiul art. 82 Cod Penal, se va fixa termen de incercare si in temeiul art. 71 alin. 5 Cod Penal se va suspenda executarea pedepselor accesorii privind interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II , b Cod Penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale a inchisorii, incepand cu data ramanerii definitive a hotararii.

Se va atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod Penal, privind revocarea suspendarii conditionata a executarii pedepsei.

Ca o consecinta a condamnarii, in temeiul art. 191 alin. 1 Cod Procedura Penala inculpatul va obliga pe inculpat sa plateasca statului cheltuieli judiciare , din care onorar partial avocat din oficiu , va fi platita Baroului V din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, motivat de faptul ca in timpul judecatii inculpatul a beneficiat de serviciile unui avocat ales.

Etichete: