Top

Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului

Tip speţă: sentinta penala

Titlu: infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, prev. de art. 87 alin.1 din OUG nr.195/2002

Data speţă: 12.04.2010

Prin rechizitoriul Parchetului de pe Lângă Judecătoria Buhuşi nr. 607/P/17.11.2009 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului C. M. pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală, prevăzută de art.87 al. 1 din OUG 195/2002.

S-a reţinut în sarcina inculpatului că la data de 12.06.2009 a condus autoturismul cu nr. de înmatriculare BC-05-NCV pe DJ Blăgeşti, având în sânge o alcoolemie de 1,10gr. ‰ alcool pur în sânge la prima probă şi de 0,90gr. ‰ alcool pur în sânge la a doua probă.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

La data de 12.06.2009, în jurul orelor 19.00, inculpatul C. M., după ce a consumat băuturi alcoolice, s-a urcat la volanul autoturismului marca „Renault”, cu nr. de înmatriculare BC-05-NCV şi în timp ce conducea pe D.J 156 B, pe raza comunei Blăgeşti, a fost oprit de lucrătorii de la poliţia rutieră din cadrul I.P.J. Bacău. Întrucât inculpatul emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o îmbibaţie alcoolică de 0,49 mg./I alcool pur în aerul expirat.

Inculpatul a fost condus la spital unde i s-au recoltat probe biologice, din buletinul de analiză toxicologică alcoolemie nr. 1695-1696/16.06.2009 rezultând că învinuitul a avut o îmbibaţie alcoolică de 1,10 gr.‰ alcool pur în sânge la prima probă recoltată şi respectiv, de 0,90 gr.‰ alcool pur în sânge la a doua probă recoltată.

Inculpatul a recunoscut fapta săvârşită dar a susţinut că a consumat o bere, că este operat pe cord şi zilnic ia medicamente care sunt pe bază de alcool.

Din analiza compoziţiei medicamentelor pe care inculpatul a afirmat că le-a consumat, susţinerea inculpatului nu se confirmă.

Inculpatul a mai depus la dosar prospecte ale unor medicamente care nu au legătură cu cauza, iar altele fiind indicate în stările spastice şi dureroase ale căilor biliare şi urinare şi nu în cazul celor operaţi pe cord.

Fapta inculpatului este dovedită cu procesul verbal de constatate a infracţiunii, buletinul de analiză toxicologică alcoolemie, declaraţia martorului D. M. coroborate cu declaraţiile inculpatului şi întruneşte în drept elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală, prevăzută de art. 87 al.1 din OUG 195/2002.

La individualizarea judiciară a pedepsei instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare judiciară a pedepselor ( gradul de pericol social al infracţiunii, împrejurările comiterii ei) dar şi persoana inculpatului, care este infractor primar a recunoscut fapta săvârşită, este căsătorit are 2 copii minori şi a fost prezent la termenele de judecată.

În cauză instanţa va face aplicaţia circumstanţelor atenuante prevăzute de art.74 lit. a,c şi 76 lit. d Cod penal urmând să coboare pedeapsa sub minimul special prevăzut de lege şi apreciază că scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins fără executare în regim de detenţie.

Faţă de circumstanţele reale şi cele personale ale inculpatului, instanţa va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, în temeiul art.81 Cod penal.

Va stabili termenul de încercare potrivit art. 82 Cod penal şi va atrage atenţia asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal.

În temeiul art. 71 al.2 Cod penal şi în lumina hotărârii CEDO în cauza Sabou Pârcălab împotriva României şi Hirst împotriva M. Britanii, instanţa va interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II- a, b, Cod penal exercitarea drepturilor de mai sus fiind incompatibilă cu pedeapsa închisorii.

În temeiul art. 71 al.5 Cod penal, va suspenda pedeapsa accesorie aplicată inculpatului.

Va constata că inculpatul a avut apărător ales la instanţă.

Tags: