Top

Furt calificat sau însuşirea bunului găsit

Domeniu: furt calificat

Tip: sentinţă

Nr. dosar 199/173/17.12.2007

Autor: Judecătoria Adjud

Furt calificat sau însuşirea bunului găsit

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Adjud nr. 780/P/02.02.2007 s-a dispus punerea in mişcare a acţiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului N.I.C. pentru infracţiunea de furt calificat, prev. de art. 208 alin.1-209 alin.1 lit. e Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal.

S-a reţinut in actul de sesizare ca in luna aprilie 2006 inculpatul a sustras din loc public, respectiv de pe raza comunei Păuneşti, in punctul „Pârâul Lung-Caregna” un cal in valoare de 1000 lei, aparţinând părţii vătămate C.T. din comuna Păuneşti, judeţul Vrancea.

Inculpatul s-a apărat, prin avocat, susţinând ca aceasta faptă nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat, pentru că in speţă lipseşte intenţia de însuşire pe nedrept a animalului şi ca aceasta faptă poate întruni, cel mult, elementele constitutive ale infracţiunii de însuşirea bunului găsit, având in vedere ca animalul fusese luat de pe drum, mai exact s-a ţinut după căruţa inculpatului pana acasă la acesta.

Instanţa a înlăturat apărarea inculpatului şi l-a condamnat pe acesta pentru infracţiunea de furt calificat, reţinând că din toate actele întreprinse de inculpat, rezultă că acesta a introdus cabalina in curtea locuinţei sale, cu intenţia de a şi-o însuşi pe nedrept şi că aşa cum a stabilit practica judiciara animalele sau păsările care au deprinderea de a-şi urma îngrijitorul sau de a se întoarce singure acasă nu sunt considerate pierdute, iar însuşirea acestora este furt.

Tags: