Top

Furt. Imposibilitatea faptuitorului de a depasi paza localului. Tentativa de furt

Tip: Sentinţă penală
Nr./Dată: 3993 (22.12.2008)
Autor: Judecatoria Iasi
Domenii asociate:  infracţiuni,furt, tentative

Prin sentinta penala nr.3993/22.12.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a schimbat încadrarea juridica data faptei prin actul de sesizare din infractiunea prevazuta de art. 208 alin. 1 – 209 alin. 1 lit. g). i) Cod Penal cu aplic art. 37 lit. a ) Cod Penal, în infractiunea prevazuta de art. 20 rap. la art. 208 alin. 1 – 209 alin. 1 lit. g), i) Cod Penal si a condamnat pe inculpatul AN la pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare pentru savarsirea infractiunii de „tentativa la furt calificat”.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca fapta inculpatului care la data de 24/25.11.2007, pe timp de noapte si prin spargerea geamului a intrat in magazinul partii vatamate CRR, unde a pus mai multe bunuri intr-o sacosa si într-un sac de rafie adus în acest scop, realizeaza elementele constitutive ale infractiunii „ tentativa la furt calificat”, prev. si ped. de art.20 Cod Penal rap. la art.208 alin. 1, art.209 alin.1 lit.g, i C.pen.
Instanta a observat ca prin actul de sesizare fapta a fost încadrata, ca infractiune consumata, comisa în conditiile recidivei postcondamnatorie.
Insa, din probele administrate în cauza rezulta, fara îndoiala, ca inculpatul AN a fost surprins de persoana însarcinata cu paza magazinului în incinta localului, în timp ce încarca diferite bunuri (cosmetice, tigari, bauturi alcoolice) într-un sac, o sacosa. Aparitia paznicului a pus capat actiunii inculpatului de încarcare a bunurilor, acesta abandonînd recipientele si fugind.
O fapta de sustragere constituie tentativa sau furt consumat, dupa cum începerea actiunii de luare a fost sau nu urmata de realizarea actului imposedarii, adica de intrarea faptuitorului în stapînirea de fapt a bunului. În cazul de fata, se observa ca actiunea de luare a fost întrerupta de paznic, inculpatul nu a depasit paza magazinului, astfel ca nu s-a realizat imposedarea inculpatului, fapta sa ramînînd la stadiul de tentativa, ceea ce a impus schimbarea încadrarii juridice din infractiunea „furt calificat” în infractiunea „tentativa la furt calificat”.

Tags: , , ,