Top

Pluralitate de infracţiuni sub forma concursului sau unitatea de infracţiune sub forma infracţiunii continuate

Prin sentinţa penală nr. 13/05.02.2009, pronunţată de Judecătoria Însurăţei, instanţa, în temeiul art. 334 C.proc.pen., a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptei prin rechizitoriu, din fapta prev. de art.180 alin.2 C.pen. , cu aplicarea art.41 alin.2 C.pen., în două fapte distincte de lovire sau alte violenţe prev. de art.180 alin.2 C.pen., cu aplicarea art.33 lit.”a” C.pen.

Prin rechizitoriul nr., Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei l-a trimis în judecată penală pe inculpatul, C F pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art.180 alin.2 cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 cod penal, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prev. de art.321 alin.1 cod penal şi portul fără drept, în locurile publice de obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, prev. de art.11 pct.1 din Legea nr.61/1991, modificată prin Legea nr.169/2002, cu aplicarea art.33 lit.”a” cod penal.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa a reţinut în fapt următoarele:

Părţile vătămate C F, B F şi CJ au formulat la datele de 29 octombrie 2007 , 06 noiembrie 2007 şi 26 noiembrie 2007, plângeri penale la postul local de poliţie, prin care au reclamat, în esenţă, faptul că în seara zilei de 23 octombrie 2007 au fost lovite pe stradă cu pumnii, cu un cuţit şi un topor de fraţii C F şi C P, care le-au produs multiple leziuni ce au necesitat pentru vindecare mai multe zile de îngrijiri medicale.

Cercetările efectuate în cauză au scos în evidenţă faptul că în seara zilei de 23 octombrie 2007, inculpatul C F s-a deplasat cu căruţa şi calul, în jurul orelor 18,30, la domiciliul soacrei sale, pentru a-i cere zestre concubinei sale. Este de menţionat faptul că inculpatul avea în căruţă un topor.

Deoarece a fost refuzat, inculpatul C F a început să ameninţe verbal, motiv pentru care a intervenit partea vătămată B F şi a solicitat inculpatului să plece de la domiciliu.

În timp ce partea vătămată se deplasa după C F, acesta a îmbrâncit-o pe marginea trotuarului.

Auzind scandal în curtea imobilului, C F a ieşit din casă şi a mers până la poarta de acces unde a avut un schimb de replici cu cumnatul său – inculpatul C F, moment în care a fost lovit de acesta şi trântit jos pe stradă.

În sprijinul lui CF a intervenit imediat fratele său C P, care la rândul său le-a lovit pe părţile vătămate B F şi C F.

Văzând ce se întâmplă pe stradă, partea vătămată C J a ieşit din curtea locuinţei cu intenţia de a-l scăpa pe fratele său, dar când s-a apropiat de cei doi inculpaţi a fost tăiat cu un cuţit de CP la braţul drept, suferind multiple leziuni ce au necesitat pentru vindecare 30-35 zile de îngrijiri medicale, acesta fiind internat în perioada 23-30 octombrie 2007 la Spitalul Judeţean de urgenţă Brăila.

În acea încăierare, inculpatul C P l-a lovit cu cuţitul şi pe partea vătămată C F.

După loviturile date celor trei părţi vătămate, inculpaţii C P şi C F au început să ţipe, să jignească şi să înjure, ameninţând cu cuţitul şi cu toporul că se vor întoarce şi o să se răzbune mai tare pe fraţii C.

De faţă la acest scandal au fost mai multe persoane care, de frică, nu au intervenit, preferând să asiste din curţile locuinţelor lor.

Este de subliniat faptul că în urma loviturilor aplicate de cei doi inculpaţi, C F şi B F au suferit multiple leziuni ce au necesitat pentru vindecare 7-9 zile , respectiv 5-6 zile de îngrijiri medicale. Leziunile suferite nu au pus în primejdie viaţa acestora.

La finalizarea cercetării judecătoreşti a fost pusă în discuţia părţilor necesitatea schimbării încadrării juridice dată prin rechizitoriu faptei de lovire şi alte violenţe prev. de art.180 alin.2 cod penal, din fapta prev. de art..180 alin.2 cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 cod penal, în două fapte distincte de lovire sau alte violenţe, prev. de art.180 alin.2 cod penal, cu aplicarea art.33 lit.”a” cod penal, iar instanţa a dispus potrivit art.334 cod procedură penală schimbarea încadrării juridice în două fapte distincte, prev. de sart.180 alin.2 cod penal, cu aplicarea art.33 lit.”a” cod penal, avându-se în vedere că, în speţă, este vorba de infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanei, iar faptele au fost săvârşite împotriva a două persoane.

În drept, fapta inculpatului C F care în seara de 23.10.2007 a lovit-o pe partea vătămată BF, producându-i acesteia leziuni pentru a căror vindecare i-au fost necesare 5-6 zile de îngrijiri medicale întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art.180 alin.2 cod penal.

Fapta aceluiaşi inculpat, care în seara de 23.10.2007 împreună cu fratele său C P, l-a lovit cu pumnii pe partea vătămată C F producându-i acestuia leziuni pentru a căror vindecare i-au fost necesare 7-9 zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art.180 alin.2 cod penal, cu aplicarea art.33 lit.”a” cod penal.

De asemenea, fapta inculpatului C F de a avea asupra sa, fără drept, în seara zilei de 23.10.2007 un topor, în locurile publice, în împrejurări în care s-ar putea pune în primejdie viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art.11 alin.(1) pct.1 din legea nr.61/1991, modificată, prin Legea nr.169/2002, cu aplicarea art.33 lit.”a” cod penal.

Fapta inculpatului C F care în seara de 23.10.2007, în public, a săvârşit acte sau gesturi, proferând totodată injurii şi ameninţări pe stradă la adresa părţilor vătămate, fapt ce a determinat repulsia şi oprobriul public, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art.321 alin.1 cod penal, cu aplicarea art.33 lit.”a” cod penal.

Etichete: