Top

Art . 208 – 209 Cod Penal

Dosar nr. 5684/327/25 noiembrie 2008

S.p. nr.261 /10 martie 2009

Prin rechizitoriul nr. ………….. 2008 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Tulcea s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatului ………. -. pentru comiterea infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208 alin. 1 – 209 alin. 1 lit. i c.pen.

Prin actul de sesizare s-a retinut ca la data de 21 iunie 2008 inculpatul a sustras scule si utilaje din posesia ……… prin escaladare si efractie, fara consimtamânt si în scopul însusirii pe nedrept.

Desi legal citat, inculpatul nu s-a prezentat si nu a propus probe în aparare.

Partea vatamata SC Condor SRL s-a constituit parte civila cu suma de 5000 lei reprezentând lipsa de folosinta a bunurilor sustrase.

Analizând cauza, instanta retine în fapt urmatoarele:

La data de 21 ianuarie 2008, dupa terminarea programului de lucru, inculpatul ………….., care lucra de doua saptamâni la punctul de lucru Tulcea al …………. de la Lacul Ciuperca, s-a întâlnit cu un fost coleg, martorul ………, caruia i-a spus ca are o firma ce nu prea mai este eficienta, ca vrea sa plece în strainatate, iar sculele si uneltele pe care le are ar dori sa le vânda.

Stiind ca martorul ……………. ar fi interesat de astfel de scule, ………… l-a contactat pe acesta, spunându-i de oferta inculpatului. Pâna sa se întâlneasca cu …………., inculpatul, cu ajutorul unei scari si spargând un geam, a intrat în incinta statiei de pompare de la Lacul Ciuperca, unde a fortat prin interior usa de la intrare, reusind sa o deschida.

Când s-a întâlnit cu martorul ……………….., inculpatul i-a prezentat si oferit spre vânzare un generator de curent electric, 2 aparate pichamar, 2 bormasini rotopercutoare electrice si o nivela topografica pentru suma de 7000-8000 lei, cei doi întelegându-se în final pentru suma de 5000 lei. Martorul a luat cele doua bormasini, dându-i inculpatului suma de 950 lei si 100 euro, urmând ca restul de bani sa-l plateasca atunci când se vor întocmi documentele de înstrainare si garantie.

Tot în aceeasi zi, prin intermediul martorului …. inculpatul a mai vândut un generator martorului ………. cu suma de 100 lei.

Ulterior, în timpul cercetarilor toate bunurile sustrase au fost restituite partii vatamate.

În drept, fapta inculpatului . de a sustrage din posesia partii vatamate ……………., prin escaladare si efractie, mai multe scule si unelte în valoare de 17900 lei constituie continutul constitutiv al infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208 alin. 1 – 209 alin. 1 lit. i c.pen.

Din fisa de cazier judiciar a inculpatului rezulta ca acesta se afla la primul conflict cu legea penala.

Având în vedere pericolul social al faptei comise, modul si împrejurarile comiterii ei, prin escaladare si efractie, persoana inculpatului, aflat la primul conflict cu legea penala si care a recunoscut în faza de urmarire penala comiterea faptei, instanta urmeaza ca în temeiul art. 208 alin. 1 – 209 alin. 1 lit. i c.pen. sa condamne pe inculpatul …………….. la o pedeapsa de 3 ani închisoare.

Fiind îndeplinite conditiile prevazute de art. 81 c.pen. si art. 71 alin. 5 c.pen. si apreciind ca scopul pedepselor poate fi atins si fara executarea lor în regim de detentie, instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor pe o durata de 5 ani.

Se va atrage atentia inculpatului asupra consecintelor revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei.

Conform art. 118 lit. d c.pen. instanta va dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 1050 lei si 100 euro proveniti din savârsirea infractiunii si care nu au servit la despagubirea partii civile. Este vorba de banii obtinuti de inculpat din vânzarea bunurilor sustrase.

Sub aspect civil, instanta constata ca bunurile sustrase de inculpat au fost restituite partii civile, iar în ce priveste beneficiul nerealizat din cauza lipsei de folosinta, partea civila nu a dovedit existenta unui astfel de prejudiciu. Drept urmare, actiunea civila a partii ……………. va fi respinsa ca nefondata.

Potrivit art. 191 c.pr.pen. instanta va obliga inculpatul la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare catre stat.

Onorariul aparatorului din oficiu în valoare de 200 lei se vor vira din fondul MJ catre BA Tulcea pentru av. ……………….

Etichete: