Top

Art. 197 C.p., violul

Sentinţa penală nr. 110/28.03.2011

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătorie înregistrat pe rolul acestei instanţe s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului N.V., pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.197 al, 1, 2 lit.”a”, art.189 al.1 Cod penal cu aplicarea art.33 lit.”a” şi art.37 lit.”b” Cod penal

Inculpatul audiat în instanţă a arătat următoarele:

A invitat partea vătămată la el la o cafea şi la o sticlă de bere. La un moment dat, partea vătămată a început să danseze şi s-a dezbrăcat, atunci el i-a spus să plece acasă dar nu a vrut.

În acele momente la locuinţa lui au venit doi minori, care mai veneau pe la el şi aceştia i-au dat părţii vătămate 500.000 lei vechi şi au plecat împreună.

În acea zi nu a avut nici o relaţie cu partea vătămată.

Inculpatul a mai arătat că nu a ameninţat şi nu a lovit partea vătămată. aceasta fiind lovită de soţul ei pentru a o determina să facă plângere la poliţie împotriva lui.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele;

Inculpatul N.V. locuieşte împreună cu concubina sa L.B. şi cu cei doi copii într-un imobil compus din două camere amplasat în satul X., jud. Neamţ.

În ziua de 19.11.2010 în jurul orelor 16, 30-17, 00 inculpatul aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, era în curtea locuinţei sale împreună cu numita L.B. şi cu fiica acesteia în vârstă de 12 ani. în momentul în care partea vătămată R.L. şi-a făcut apariţia pe drumul din faţa locuinţei inculpatului, acesta profitând de faptul că era singură i-a ieşit înainte propunându-i să îl însoţească în casă. La refuzul părţii vătămate, inculpatul a prins-o de mână şi a forţat-o să-1 urmeze în curte, intenţia inculpatului nefiind finalizată deoarece în acele momente şi-a făcut apariţia un trecător iar partea vătămată şi-a manifestat împotrivirea atât fizic cât şi verbal. Astfel, partea vătămată a reuşit să meargă la o mătuşă unde a rămas doar câteva minute, iar pentru a reveni la locuinţa ei a fost nevoită să urmeze acelaşi traseu astfel că inculpatul i-a ieşit din nou în întâmpinare şi, încurajat de lipsa trecătorilor, acesta a forţat-o pe numita R.L. să intre în curte motivând că doreşte să o servească cu mâncare şi cafea.

Indiferent la strigătele victimei, inculpatul a condus-o într-una din camerele imobilului, ameninţând-o cu moartea în caz de nesupunere. Totodată, acesta i-a aplicat părţii vătămate lovituri peste faţă cu pumnii şi palmele, obligând-o să se întindă pe pat.

Întrucât concubina şi fiica acesteia l-au urmat în camera unde era şi partea vătămată, inculpatul le-a determinat pe acestea să iasă din cameră şi să aştepte în camera alăturată, după care a dezbrăcat victima şi pentru a o convinge de hotărârea sa de a-şi duce la îndeplinire ameninţările cu moartea a utilizat o ţeava metalică de cea 1 m lungime pe care a indicat-o ca instrument de concretizare a intenţiilor sale.

În acest mod, inculpatul a întreţinut cu partea vătămată mai multe raporturi sexuale consumate la intervale de timp diferite. După finalizarea acestora, în jurul orelor 20, 00, inculpatul nu a eliberat victima, ci a trimis-o pe concubina sa la un bar din apropiere pentru a-i chema pe cei doi făptuitori minori V.R. şi B.C., cu intenţia ca şi cei doi să întreţină raporturi sexuale cu victima.

Iniţial cei doi au refuzat, însă la o nouă deplasare a concubinei inculpatului, au acceptat deplasându-se astfel în jurul orei 21, 00 la domiciliul inculpatului, unde au găsit partea vătămată în cameră, ascunsă după o sobă de unde inculpatul a tras-o afară şi i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii şi cu palmele în zona feţei şi a abdomenului.

Pentru a-i determina pe cei doi minori să întreţină raporturi sexuale cu victima, inculpatul a forţat-o din nou pe aceasta să întreţină un nou raport sexual sub ochii celor doi minori, propunându-le apoi acestora să continue în schimbul unei sume de bani. Minorii au consimţit, fiecare finalizând un raport sexual cu victima, timp în care inculpatul a ameninţat-o constant pe numita R.L. cu bara de fier. După consumare de către minori a raportului sexual şi înainte ca aceştia să părăsească locuinţa inculpatului, N.V., conform înţelegerii a primit suma de 50 lei de la B.C..

Deşi după plecarea minorilor , inculpatul nu a mai întreţinut raporturi sexuale cu victima, aceasta a fost reţinută până la miezul nopţii la locuinţa inculpatului, fiind ameninţată cu moartea dacă va îndrăzni să anunţe Poliţia.

Situaţia de fapt astfel reţinută rezultă din plângerea şi declaraţia părţii vătămate R.L., procesul verbal de cercetare la faţa locului din 20.11.2010, concluziile raportului de constatare medico-legală nr. xxxx/xx.11.2010 întocmit de S.M.L. Neamţ şi declaraţiile martorilor B.L., B.M. şi R.G. precum şi declaraţiile martorilor B.R. şi V.C. date în cursul urmăririi penale.

Instanţa nu va reţine declaraţiile martorilor V.R. şi B.C. dată în faţa instanţei de judecată pe care le apreciază nesincere, făcute „pro causa” în scopul înlăturării răspunderii penale a inculpatului.

În drept faptele inculpatului întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de viol prevăzute de art.197 al.1, 2 lit.”a” Cod penal cu aplicarea art.37 lit.”b” Cod penal şi de lipsire de libertate în mod ilegal prevăzute de art.189 al.1 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.”b” Cod penal.

La individualizarea judiciară a pedepsei instanţa va avea în vedere criteriile generale prevăzute de art.72 Cod penal.

Având în vedere gradul de pericol social al faptelor săvârşite, împrejurările comiterii acestora, urmările produse precum şi elementele care caracterizează persoana şi conduita inculpatului, perseverenţa infracţională a inculpatului, faptele fiind săvârşit în stare de recidivă post executorie, instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepsei va putea fi atins faţă de inculpat prin aplicarea unei pedepse privative de libertate orientată spre minimul special.

Va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art.64 lit.”a” teza II şi lit.”b” Cod penal pe durata pedepsei aplicate.

In temeiul art.33 lit.”a” şi art.34 lit.”b” Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea.

In temeiul art.350 Cod procedură penală va menţine starea de arest preventiv al inculpatului.

În temeiul art.88 Cod penal va deduce din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive din data de 22.11.2010 la zi.

În temeiul art.14, 346 Cod procedură penală şi art.998 va lua act că partea vătămată R.L. nu s-a constituit parte civilă în cauză.

In temeiul art.109 al.5 Cod procedură penală va dispune restituirea către partea vătămată a unei perechi de pantaloni şi de chiloţi şi către inculpat a unei feţe de plapumă.

Va dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul de Avocaţi Neamţ a onorariului pentru asistenţă juridică din oficiu pentru inculpat.

În temeiul art.191 Cod procedură penală va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat.

Tags: ,