Top

SCUZA PROVOCĂRII. CONDIŢII. APRECIEREA PROBELOR

Inculpatul S.C. a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 293 din 9 iunie 2005 a Tribunalului Neamţ la o pedeapsă de 1 an de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte, prevăzută de art. 183 Cod penal, cu aplicarea art. 73 lit. b, Cod penal, art. 74 lit.a, b, c Cod penal şi art. 76 lit. c Cod penal.

În fapt s-a reţinut că victima B.A avea în localitatea Răcăciuni un imobil, pe care l-a închiriat numitului B.J. administrator al S.C. “Nel Mars” S.R.L. Bacău, acesta din urmă deschizând un bar.

La data de 28.08.2004 victima B.A. a venit în localitatea Răcăciuni şi a instalat în bar un telefon, a consumat băuturi alcoolice şi a jucat biliard.

În jurul orei 23,00 în local au venit inculpatul S.C. împreună cu C.I. şi C.M.

La un moment dat, între inculpatul S.C. şi victima B.A. a izbucnit un conflict, în acel moment intervenind şi tatăl inculpatului numitul S.V.

Victima i-a reproşat tatălui inculpatului faptul că i-ar fi sustras din locuinţă bunuri şi că i-ar fi otrăvit un câine. În aceste împrejurări victima a scos din buzunar un şpray toxic, cu care a şpreyat în direcţia ochilor inculpatului S.C.

Ulterior, inculpatul a lovit victima cu pumnul peste faţă, aceasta s-a dezechilibrat, a căzut cu capul de pardoseala de ciment a barului, iar ulterior a decedat.

Prima instanţă a reţinut astfel că inculpatul S.C. se face vinovat de săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 183 Cod penal, dar la încadrarea juridică a reţinut scuza provocării, aşa cum este reglementată de art. 73 lit. b, Cod penal.

Apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a fost admis, a fost înlăturată aplicarea dispoziţiilor art. 73 lit.b, Cod penal, deoarece în mod greşit s-a reţinut scuza provocării.

În realitate, victima a folosit şprayul cu scopul de a se apăra, întrucât era sub ameninţarea inculpatului şi a tatălui acestuia, aşa cum rezultă din declaraţiile martorilor C.I. şi C.M.

Anterior victima le ceruse inculpatului şi tatălui acestuia să părăsească localul, telefonând chiar şi la poliţie, însă cei doi au refuzat, sprayul fiind folosit în scop de apărare, evenimentul petrecându-se în imobilul proprietatea victimei.

Nefiind îndeplinite condiţiile cerute de art. 73 lit. b Cod penal şi nefăcându-se o apreciere corectă a probelor, Curtea de Apel Bacău a înlăturat scuza provocării, majorând pedeapsa aplicată inculpatului de la 1 an închisoare, la 3 ani închisoare.

Decizia penală nr. 328/A/ din 04 octombrie 2005

Tags: