Top

VATAMARE CORPORALA DIN CULPA CA URMARE A NERESPECTARII DISPOZITIILOR OUG NR.195/2002 PRIVITOARE LA CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE. CONDITII PENTRU RETINEREA AGRAVANTEI

Prin sentinta penala nr.3340/28.10.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a dispus schimbarea încadrarii juridice a faptei din infractiunea de vatamare corporala din culpa prevazuta de art. 184 alin.2 si alin.4 Cod penal, în infractiunea de vatamare corporala din culpa prevazuta de art. 184 alin.2 Cod penal, condamnand inculpatul pentru aceasta din urma fapta.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a aratat ca prin rechizitoriul Parchetului, s-a retinut în sarcina inculpatului PV savârsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 alin. 2 si alin. 4 Cod penal, retinandu-se incalcarea corelativa a dispozitiilor OUG nr.195/2002 privitoare la circulatia pe drumurile publice (art.52) si prevederile Regulamentului de aplicare a OUG 195/20002 (art.141, 142 alin.1, 160 alin.1 si respectiv art.165 alin.1-3), ceea ce ar atrage aplicarea alin. 4 al art.184.

Din analiza dispozitiilor legale mentionate, rezulta cu certitudine faptul ca acestea sunt incidente în cazul circulatiei pe drumurile publice, urmarind siguranta participantilor la trafic.

În aceste conditii, instanta a considerat necesara stabilirea cu exactitate a regimului juridic al locului savârsirii infractiunii, respectiv curtea AF „P” din sat Cogeasca, com. Letcani, jud. Iasi, dat fiind faptul ca, asa cum rezulta din materialul probator administrat în cauza, la momentul savârsirii faptei, inculpatul încerca deplasarea autoturismului de lânga peretele magazinului, iar partea vatamata se afla pe treptele aceluiasi magazin, situat în incinta curtii AF „P”.

Ca urmare a adreselor înaintate de Prefectura jud. Iasi si de Primaria com. Letcani, jud. Iasi, s-a retinut ca spatiul din curtea AF „P” din sat Cogeasca, com. Letcani, nu reprezinta drum public si face parte din lista cu domeniul privat al comunei Letcani.

Fata de aceste aspecte, retinând ca nu este vorba de o vatamare produsa ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie pe drumurile publice, instanta a dispus, în temeiul art.334 Cod proc. pen., schimbarea încadrarii juridice din infractiunea de vatamare corporala din culpa prevazuta de art.184 alin.2 si 4, în infractiunea de vatamare corporala din culpa prevazuta de art.184 alin.2 Cod Penal.

Etichete: