Top

PEDEPSE PRINCIPALE. INDIVIDUALIZARE. CRITERII.

Prin sentinta penala nr.3065/15.10.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a condamnat inculpatii BM si CF la cate 3 ani inchisoare pentru savarsire infractiunii de „furt calificat”.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, in cadrul individualizarii pedepsei, instanta a retinut ca faptele inculpatilor prezinta un grad ridicat de pericol social, fiind savârsita în circumstante ce le califica, respectiv de catre doua persoane împreuna, profitând de lasarea întunericului, prin escaladare. Pericolul social al faptelor, nu este diminuat de valoarea relativ redusa a prejudiciului, în conditiile în care inculpatii au manifestat dispret fata de relatiile sociale referitoare la proprietate, relatii ocrotite de legea penala si încalcate prin savârsirea faptelor.

În ceea ce priveste persoanele inculpatilor, acestia sunt cunoscuti cu antecedente penale, faptele pentru care sunt judecati în prezenta cauza fiind comise în stare de recidiva post condamnatorie si post executorie, prevazuta de art.37 lit.a si b Cod penal, având în vedere faptul ca infractiunea pentru care inculpatul BM este judecat în prezenta cauza a fost comisa mai înainte de executarea în întregime a pedepsei de 5 ani închisoare, aplicata inculpatului prin sentinta penala nr.2390/23.04.2002 a Judecatoriei Iasi, mentinuta prin decizia penala nr.614/27.05.2002 a Tribunalului Iasi, mentinuta si ramasa definitiva prin decizia penala nr.555/23.07.2002 a Curtii de Apel Iasi, mai exact în timpul restului de 626 zile închisoare ramas neexecutat din aceasta pedeapsa. Starea de recidiva postexecutorie este atrasa de condamnarea dispusa prin sentinta penala nr.780/1995 a Judecatoriei Braila, la pedeapsa de 1 asi 4 luni închisoare, fata de care, raportat la activitatea infractionala a inculpatului, nu a intervenit reabilitarea. Dispozitiile art.37 lit.b Cod procedura penala vor fi retinute ca urmare a schimbarii încadrarii juridice, dispuse în baza art.334 Cod procedura penala.

În cazul inculpatului CF, fapta a fost comisa în termenul de încercare stabilit ca urmare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 2 (doi) ani închisoare aplicata prin sentinta penala nr. 4840/ 04.11.2004 a Judecatoriei Iasi ramasa definitiva prin neapelare. Ca urmare, inculpatii sunt persoane care prezinta pericol public, în conditiile în care manifesta dezinteres fata normele de convietuire sociala, continuând sa savârseasca fapte prevazute de legea penala, desi au mai fost condamnati si au executat pedepse privative de libertate, ori au beneficiat de suspendarea conditionata a executarii.

Inculpatii au recunoscut faptele, atât în timpul urmaririi penale, în declaratiile dat, cât si în fata instantei, regretând savârsirea acestora.

Pentru aceste motive, urmeaza a fi aplicate inculpatilor câte o pedeapsa privativa de libertate stabilita la minimul special, apreciindu-se ca o pedeapsa cu închisoarea de 3 ani e suficienta pentru atingerea scopului preventiv, educativ, dar si coercitiv al pedepsei prevazut de art. 52 din Codul penal.

Tags: