Top

Viol urmat de moartea victimei. Omor deosebit de grav. Intenţia de a ucide.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi cu nr. 182/P/2007 s-a dispus la data de 7.05.2007 trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului T.F. pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu prev. de art. 192 alin 2 Cod penal şi a infracţiunii de viol urmat de moartea victimei prev. de art. 197 alin 3 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal, constând în aceea că în noaptea de 21/22.03.2007 a pătruns fără drept în locuinţa victimei C.M. în vârstă de 75 de ani şi prin constrângere a întreţinut un raport sexual cu aceasta, după care a ştrangulat-o pentru a nu fi reclamat.
În urma cercetării judecătoreşti Tribunalul a reţinut că în noaptea de 21/22.03.2007 inculpatul T.F. a pătruns prin folosirea forţei fizice, în locuinţa victimei C.M., căreia i-a aplicat mai multe lovituri, pentru a-i înfrânge rezistenţa, după care, prin constrângere, a întreţinut cu aceasta un raport sexual. Dându-şi seama că victima l-a recunoscut şi l-ar putea reclama pentru fapta de viol, inculpatul a suprimat viaţa acesteia prin compresia gâtului şi fracturarea cornului hioid.
Tribunalul a schimbat încadrării juridică dată faptelor prin actul de sesizare, din infracţiunea de „ viol urmat de moartea victimei” prev. de art. 197 alin 3 Cod penal, în două infracţiuni, respectiv cea de viol prev. de art. 197 alin 1 Cod penal şi cea de omor calificat prin săvârşirea acestuia în vederea înlesnirii sau ascunderii săvârşirii altei infracţiuni, respectiv cea de viol, considerând că fapta inculpatului nu poate fi încadrată în dispoziţiile art.197 alin. 3 C. penal, respectiv viol urmat de moartea victimei, întrucât în cazul acestei infracţiuni, moartea victimei apare ca praeterintenţionată, inculpatul fiind în culpă în ce priveşte acest rezultat. Or, în speţă, inculpatul pentru a înlesni sau pentru a ascunde comiterea infracţiunii de viol a decis să suprime viaţa victimei, acţionând asupra acesteia prin comprimarea gâtului, până la producerea morţii victimei.

Tags: