Top

Omor deosebit de grav. Lovituri cauzatoare de moarte. Intenţia de a ucide.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi cu nr. 1390/P/2007 din 17.01.2008 a fost trimisă în judecată în stare de arest preventiv, inculpata S. M., pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav prev. de art. 174 al. 1 – 176 al. 1 lit. a Cod penal.
Din analiza probelor administrate în cauză, Tribunalul a reţinut că în ziua de 29.11.2007 inculpata a incendiat pe soţul său, S.C., provocându-i leziuni care au dus la moartea acestuia la data de 16.12.2007.
Tribunalul a apreciat că fapta inculpatei întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de omor deosebit de grav prev. de art. 174 al. 1 – 176 al. 1 lit. a Cod penal.
Uciderea victimei prin incendiere, în urma căreia aceasta a suferit arsuri grave pe 40% din suprafaţa corpului şi a decedat în spital după 17 zile, constituie infracţiunea prevăzută de art. 176 al. 1 lit. a Cod penal, deoarece victima a suportat neîndoielnic mari suferinţe fizice, iar prin modul neomenos în care a procedat inculpata a depăşit limitele obişnuite ale unei agresiuni caracteristice laturii obiective a infracţiunii de omor prevăzute de art. 174 Cod penal.
Procedând la incendierea repetată a soţului său, în condiţiile în care asemenea acte de violenţă produc, de regulă, urmări dintre cele mai grave, inculpata S.M. a prevăzut, neîndoielnic, rezultatul posibil al acţiunii sale şi chiar dacă nu l-a urmărit, a acceptat producerea lui, astfel că inculpata a acţionat cu intenţia de a ucide şi nu de a produce numai vătămări corporale cărora decesul le-ar fi urmat ca un rezultat praeterintenţionat, aşa cum susţine inculpata.
Aşa fiind, Tribunalul nu a dat curs cererii inculpatei de a schimba încadrarea juridică din art. 174 al. 1 – 176 al. 1 lit. a Cod penal în art. 183 Cod penal.

Etichete: