Top

Nerespectarea procedurilor privind prelevarea probelor biologice de sânge

SENTINŢA PENALĂ NR. 302/2008

Pe rolul acestei instanţe a fost înregistrat rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului SC sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, infracţiune prevăzută şi sancţionată de art.87 alin.1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicată.

Prin actul de sesizare al instanţei s-a reţinut în sarcina inculpatului SC să în după amiaza zilei de 22.02.2007, după ce a consumat băuturi alcoolice la domiciliu a urcat la volanul autoturismului pe care l-a condus pe DN 15 D , fiind oprit în trafic pentru control de lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei Rutiere.

Raportat rezultatului testării , a fost condus la Centrul de Asistenţă Medico-Socială Băceşti , unde i-au fost prelevate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Potrivit concluziilor buletinului de analiză toxicologică alcoolemie nr. 297-298 din 26.02.2007 rezultă că la prima probă de sânge recoltată la ora 16,00 inculpatul avea o alcoolemie de 1,50 g ‰ iar la a doua probă de sânge recoltată avea alcoolemia de 1,35 g ‰.

În şedinţa publică din data de 15.02.2008 în condiţiile art. 324 raportat la art 70-73 Cod procedură penală instanţa a procedat la audierea inculpatului SC, declaraţia acestuia fiind ataşată la dosarul cauzei conform art. 326 indice 1 Cod procedură penală ( fila 15).

Inculpatul Spumă Costică a declarat că a consumat băuturi alcoolice la locuinţa sa după care s-a hotărât să se deplaseze cu autoturismul la moară.

Potrivit susţinerilor sale a condus pe distanţa de circa 1 km , după care la întoarcere a fost oprit în trafic de lucrători de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere care l-au testat cu aparatul alcooltest Printer , iar ulterior a fost condus la Centrul de Asistenţă Medico-Socială Băceşti, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge.

În apărare inculpatul a solicitat proba cu acte în circumstanţiere şi emiterea unei adrese la unitatea sanitară unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge pentru a comunica dacă este autorizată pentru prelevarea de probe biologice de sânge.

În şedinţa publică din 25.01.20089 instanţa deliberând în condiţiile art.67 Cod procedură penală a dispus audierea , din oficiu , a martorei O L , medic la Centrul de Asistenţă Medico-Socială Băceşti , considerând această probă pertinentă , concludentă şi utilă soluţionării cauzei ( fila 16).

În şedinţa publică din 15.02.2007 instanţa a procedat la audierea martorei di lucrări O L declaraţia acesteia fiind consemnată şi ataşată la dosarul cauzei conform art. 326 indice 1 Cod procedură penală ( fila 32).

Analizând actele şi lucrările dosarului prin prisma probatoriilor administrate instanţa reţine următoarele :

În după amiaza zilei de 22.02.2007 , inculpatul SC a consumat la locuinţa sa, potrivit propriei declaraţii ½ litru bere alcoolizată şi 50 ml. coniac.

Întrucât avea de rezolvat o problemă la moară , s-a hotărât să se deplaseze cu autoturismul proprietate.

A condus autoturismul pe distanţa de 1 km iar la întoarcere a fost oprit pentru control pe DJ 248 pe raza comunei Băceşti- de către lucrătorii de poliţie de la Serviciul Poliţiei Rutiere.

Aceştia , au procedat la testarea inculpatului cu aparatul alcooltest Printer care a indicat o concentraţie de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Raportat acestei valori , inculpatul SC a fost condus la Centrul de Asistenţă Medico- Socială Băceşti pentru a-i fi prelevate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

La acest centru , i-au fost prelevate de către o asistentă, două probe la interval de o oră , fiind folosită o seringă de unică folosinţă , iar dezinfectarea s-a făcut cu ser fiziologic.

Probele de sânge recoltate au fost transferate într-un flacon – fiolă de ampicilină ( această situaţie de fapt a fost relevată de martora O L în declaraţia dată în cursul cercetării judecătoreşti ).

În cazul depistării în trafic a unor persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice , organul de urmărire penală este dator să respecte metodologia de stabilire a alcoolemiei atât cea prevăzută de O.U.G. nr. 195/2002 republicată cât şi cea menţionată în Normele procedurale privind efectuarea expertizelor , constatărilor şi a altor lucrări medico-legale.

Potrivit dispoziţiilor art.2 din Ordinul nr. 376/10.04.2006 – anexa 1 în care sunt prevăzute normele metodologice privind prelevarea probelor biologice de sânge , prelevarea sângelui necesar determinării alcoolemiei ori a probelor biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice se efectuează în unităţi sanitare desemnat în acest scop de Autoritatea de Sănătate Publică.

Procedurile de prelevare sunt prevăzute în art.6,10 , 11 din Ordinul nr. 376/2006.

Astfel în dispoziţiile legale , mai sus-indicate , se stabileşte în mod imperativ că prelevarea sângelui se face cu seringa de unică folosinţă , până la înlocuirea acestei metode cu truse standard de prelevare special destinată acestui scop, a cărui componenţă este prevăzută în anexa nr.5

– tegumentele se dezinfectează cu substanţe antiseptice care nu conţin alcool, eter, benzen sau alte substanţe volatile, fiind permise numai clorura de benzalconiu sau soluţia apoasă de clorură de mercur

– sângele prelevat se transferă într-un flacon curat, tip penicilină, sau în alt recipient cu volumul de minimum 10 ml şi se sigilează, utilizându-se după posibilităţi anticoagulant

Unităţile sanitare desemnate pentru evaluarea prelevărilor de probe

biologice de sânge sunt dotate cu truse standard de prelevare a probelor biologice de sânge care conţin vacutainere , mănuşi , dezinfectant non-alcoolic , recipiente sterile, documentaţie care se întocmeşte cu ocazia recoltării.

Că recoltarea probelor biologice de sânge se face în unităţile de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate , autorizate în acest sens sau în instituţie medico-legală şi în prezenţa unui reprezentant al poliţiei rutiere este reglementată şi în O.U.G. nr. 195/2002 , republicată, art. 88.

Autoritatea de Sănătate Publică Vaslui prin adresa nr. 1405/22.02.2008 a comunicat lista unităţilor sanitare desemnate să efectueze prelevări de probe biologice de sânge în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice iar Centrul de Asistenţă Medico-Socială Băceşti nu figurează printre ele ( fila 36).

Martora Ostapov Lidia – medic la acest centru , a declarat că această unitate nu este dotată cu trusă standard de prelevare de probe biologice de sânge , special destinată acestui scop.

Esenţial pentru existenţa infracţiunii prevăzute de art. 87 alin.1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicate, este valoarea alcoolemiei.

Art. 87 alin.1 din O.U.G. nr. 195/2002 sancţionează conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are în sânge o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Având în vedere situaţia de fapt reţinută că recoltarea probelor biologice de sânge s-a făcut în condiţii improprii într-o unitate sanitară care nu era autorizată să efectueze prelevări de probe biologice de sânge şi nu era dotată cu trusă standard de prelevare special destinată acestui scop aşa cum prevăd Normele metodologice privind prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice publicate în Monitorul Oficial nr. 363/10.04.2006 , instanţa apreciază că neexistând probe certe care să permită lămurirea cauzei sub aspectul existenţei elementului material al infracţiunii prevăzute de art.87 alin.1 din O.U.G. nr. 195/2002 va dispune achitarea inculpatului SC în baza art. 11 pct.2 lit.a Cod procedură penală raportat la art. 10 alin.1 lit.d Cod procedură penală .

Văzând şi dispoziţiile art. 192 alin.3 Cod procedură penală ;

Tags: