Top

Mărturie mincinoasă

Infractiunea de marturie mincinoasa, fapta prev.si ped. de art.260 al.1 C.p.

Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau nr.7862/P/2008 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor VH, LL, ambii cercetati pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa, fapta prev.si ped. de art.260 al.1 C.p.

In motivarea actului de sesizare se afirma ca inculpatii la data de 05.05.2008 fiind audiati in calitate de martori la notarul public , au facut afirmatii mincinoase cu privire la lipsa altor mostenitori ai defunctului CF, in favoarea sotiei supravetuitoare a acestuia EF, pe numele careia s-a emis astfel certificat de mostenitor desi defunctul avea doua fiice dintr-o casatorie anterioara.

Pentru dovedirea situatiei de fapt au fost propuse spre administrare urmatoarele mijloace de proba :

– declaratiile inculpatilor,

– certificat de mostenitor,

– declaratia partii vatamate.

Prin coroborarea probelor administrate ,instanta retine ca partea vatamata CM este fiica lui CF decedat la data de 16.08.2007. Tatal acesteia a fost casatorit cu EF, decedata si aceasta la data de 25.09.2008. Anterior decesului acesta s-a prezentat la notarul public pentru dezbaterea succesiunii constatandu-se ca in principal este vorba de o garsoniera . Pentru obtinerea certificatului de mostenitor la notarul public au dat declaratie cei doi inculpati VH si LLdin cuprinsul carora rezulta ca acestia l-au cunoscut pe defunct si cunosc ca la data decesului acesta nu mai avea alte rude in viata, in afara de sotia supravetuitoare EF.

Din cuprinsul declaratiilor date de catre cei doi inculpati rezulta ca il cunosteau pe defunct, precum si faptul ca nu mai sunt alti mostenitori decat sotia acestuia EF.

La retinerea situatiei de fapt instanta a avut in vedere urmatoarele mijloace de proba :

– declaratiile inculpatilor,

– certificat de mostenitor,

– declaratia partii vatamate.

In drept ,faptele inculpatilor intrunesc continutul constitutiv al infractiunii de fals in declaratii prev. de art.292 C.p.

In temeiul art.345 C.p.p. avand in vedere ca faptele exista, fiecare constituie infractiune si ca au fost savarsite de catre inculpati, urmeaza a dispune condamnarea acestora.

La individualizarea judiciara a pedepselor, instanta va tine seama de criteriile generale prev.de art.72 C.p. respectiv dispozitiile partii generale ale C.p., limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptelor savarsite, persoana inculpatilor .

Instanta va atrage atentia inculpatilor asupra prev.art.63 ind.1 C.p.

Etichete: