Top

Lovire

Obiect: infractiune de lovire sau alte violente, prev. de art.180 al.2 C.p.

Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau nr.295/P/2009 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor MPD , pentru savarsirea infractiunii de lovire si alte violente fapta prev. de art.180 al.2 C.p. si a inculpatei DDM, pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, prev. de art.180 al.2 C.p.

In motivarea actului de sesizare se afirma ca inculpata MPD in ziua de 08.12.2008 in jurul orelor 12.00, in timp ce se afla la Liceul AG din mun.Bacau a lovit partea vatamata DB cu pumnii, picioarele si obiecte contondente (tabla ,mobila, scaun) provocandu-i leziuni ce au necesitat 14-15 zile ingrijiri medicale, dupa care s-a deplasat in fata scolii unde a lovit cu pumnii si picioarele autoturismul marca LR cu nr. de inmatriculare .. apartinand numitului SB provocandu-i distrugeri la portiera dreapta si oglinzile laterale.

Se mai afirma ca, inculpata MDD, in ziua de 08.12.2008 in jurul orelor 12.00, in timp ce se afla la Liceul AG a lovit partea vatamata DB cu pumnii si picioarele provocandu-i leziuni ce au necesitat 14-15 zile de ingrijiri medicale.

Pentru dovedirea situatiei de fapt au fost propuse spre administrare urmatoarele mijloace de proba : plangerea partii vatamate DB certificat medico-legal parte vatamata ,certificat medico-legal inculpata MD, plangerea inculpatei MPD, declaratiile martorilor CO , VF ,ES MC, procese verbale de cercetare la fata locului , acte autoturism avariat, adresa nr.7822/07.07.2009 Spitalul Judetean , acte medicale inculpata MPD, declaratii inculpata MPD, declaratii inculpata DDM.

Prin coroborarea probelor administrate ,instanta retine ca la data de 09.12.2008 partea vatamata DB a sesizat faptul ca in ziua de 08.12.2008 in jurul orelor 12.00 in timp ce se afla la Liceul AG, colega lui de clasa MD l-a lovit si i-a distrus autoturismul marca RL cu numar de inmatriculare .. iar apoi mama acesteia numita MD chemata in ajutor de fiica ei l-a lovit si ea fiindu-i provocate leziuni ce au necesitat 14-15 zile ingrijiri medicale pentru vindecare.

Partea vatamata DB este elev in clasa si are ca si colega de clasa pe inculpata MPD.

In ziua de 08.12.2008 partea vatamata se afla la cursuri si in pauza de la ora 12.00, in timp ce purta o discutie cu inculpata MPD aceasta din urma fara motiv ,in prezenta martorilor CO, ES si a altor colegi de clasa a luat suportul mobil de la biroul unde se tine tastatura calculatorului si l-a aruncat spre partea vatamata lovindu-l peste cap si spate, apoi l-a lovit cu un scaun tot in zona spatelui.

De furie, inculpata a lovit cu piciorul drept, unul din caloriferele aflate in clasa dupa care adresand cuvinte jignitoare si amenintari partii vatamate, a iesit in fata scolii si a lovit cu mainile si picioarele masina acestuia avariind portierele si oglinzile retrovizoare exterioare. Dupa acest moment la apelul telefonic al inculpatei la scoala a venit si mama acesteia care la randul ei a lovit cu pumnii si picioarele partea vatamata in zona fetei si peste picioare. La acest eveniment fiind de fata martorul CO.

Martorii CO, MC ,ES si VF confirma in declaratiile lor situatia de fapt relatata de partea vatamata.

Organele de politie deplasate la fata locului au constatat ca masina partii vatamate prezinta distrugeri la portiera dreapta fata ,la oglinzile retrovizoare exterioare stanga – dreapta si caroseria zgariata.

Partea vatamata DB s-a constituit parte civila si a solicitat obligarea inculpatilor la plata echivalentului in lei a sumei de 6000 EURO la data executarii reprezentand valoarea reparatiilor pentru repunerea in functiune a autoturismului „LR” avariat la data de 08.12.2008.

La retinerea situatiei de fapt instanta a avut in vedere urmatoarele mijloace de proba : plangerea partii vatamate ,certificat medico-legal parte vatamata certificat medico-legal inculpata MPD, plangerea inculpatei MPD, declaratiile martorilor, procese verbale de cercetare la fata locului , acte autoturism avariat , adresa Spitalul Judetean , acte medicale inculpata MPD declaratii inculpata MPD declaratii inculpata DDM.

In drept ,faptele inculpatilor intrunesc continutul constitutiv al infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art.180 al.2 C.p.

In temeiul art.345 C.p.p. avand in vedere ca faptele exista, fiecare constituie infractiune si ca au fost savarsite de catre inculpati, urmeaza a dispune condamnarea acestora.

La individualizarea judiciara a pedepselor, instanta va tine seama de criteriile generale prev.de art.72 C.p. respectiv dispozitiile partii generale ale C.p., limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptelor savarsite, persoana inculpatilor si imprejurarile care atenuiaza raspunderea penala.

Instanta va atrage atentia inculpatilor asupra prev.art.63 ind.1 C.p.

Avand in vedere ca intre actiunile de lovire sat alte violente, din continutul constitutil al infractiunii prev. de art.180 al.2 C.p., pentru care au fost trimisi in judecata inculpatii si avariile suferite de autovehicul marca RL in data de 08.12.2008 nu exista legatura de cauzalitate in temeiul art.14 C.p.p. si art.346 C.p.p. instanta constatand neindeplinite in mod cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale subiective, urmeaza a respinge pretentiile partii civile ca nefondate.

pentru aceste motive, s-a hotărât:

In temeiul art.180 al.2 C.p. cu aplic. art.74 lit.a C.p. si art.76 lit.e C.p. condamna pe inculpatul MPD la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 700 lei pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente.

In temeiul art. 180 al.2 C.p. cu aplic. art.74 lit.a C.p. si art.76 lit.e C.p. condamna pe inculpatul MDD la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 700 lei pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente.

Atrage atentia inculpatilor asupra prev. art.63 ind.1 C.p.

In temeiul art.14 C.p.p. si art.346 C.p.p. respinge pretentiile partii civile DB ca inadmisibile.

Etichete: