Top

Pedeapsă complementară .Potrivit art.65 alin.2 Cod penal, aplicarea pedepsei interzicerii unor drepturi este obligatorie când legea prevede această pedeapsă. Recidivă. În caz de concurs de infracţiuni, dacă toate infracţiunile sunt săvârşite înainte ca termenul de reabilitare pentru condamnarea anterioară să se fi împlinit , starea de recidivă trebuie reţinută pentru toate infracţiunile concurente

Prin sentinţa penală nr.2465/07.12.2005 a Judecătoriei Galaţi, inculpatul Marian Neculai a fost condamnat la:

– 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de perversiune sexuală prev. de art.201 alin.2 şi 4 Cod penal , cu aplicarea art.37 lit.b Cod penal.

– 1an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de corupţie sexuală prev. de art.202 alin.2 Cod penal.

Conf.art.33 lit.a şi 34 lit.b Cod penal, s-au contopit pedepsele de mai sus şi s-a dispus ca inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 4 luni închisoare.

În fapt, s-a reţinut că, în ziua de 20.04.2005 inculpatul Marin Neculai , sub pretextul că-i asigură protecţie, a condus-o pe partea vătămată Avramoiu Florin , în vârstă de 9 ani pe un teren viran.

Aici, în spatele unor tufe, inculpatul s-a descheiat la pantaloni, a deschis şliţul pantalonilor părţii vătămate, a atins penisul părţii vătămate şi s-a masturbat în faţa acesteia.

Apoi a luat mâna părţii vătămate, a aşezat-o pe penisul său şi a continuat astfel să se masturbeze până a ejaculat.

Prin decizia penală nr.51/R/14.04.2006 a Curţii de Apel Galaţi, recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a fost admis şi s-a casat în parte sentinţa penală nr.2465/07.12.2005 a Judecătoriei Galaţi.

În rejudecare, inculpatul Marin Neculai a fost condamnat la:

– o pedeapsă principală de 4 ani închisoare şi la pedeapsa complimentară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a,b,d,e Cod penal pe o durată de 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de perversiune sexuală prev. de art.201 alin.2,4 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.b Cod penal:

-1an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de corupţie sexuală prev. de art.202 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.b Cod penal.

În temeiul art.33 lit.a, 34 lit.b şi 35 alin.1 Cod penal ,s-au contopit pedepsele de mai sus şi s-a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea , respectiv pedeapsa de 4 ani închisoare sporită la 4 ani şi 4 luni închisoare şi pedeapsa complimentară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a,b,d,e Cod penal pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.

Hotărârea pronunţată de instanţa de fond este nelegală din următoarele motive:

Infracţiunea de perversiune sexuală prev. de art.201alin.2,4 Cod penal este prevăzută de lege cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Aşa fiind, conform art. 65 alin.2 Cod penal, pentru această infracţiune, instanţa trebuia să-l condamne pe inculpat şi la pedeapsa complimentară a interzicerii unora din drepturile prev. de art.64 Cod penal.

Infracţiunea de corupţie sexuală prev. de art.202 alin.1 Cod penal a fost săvârşită înainte ca termenul de reabilitare pentru pedeapsa de 6 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr.232/20.02.1997 a Tribunalului Galaţi, să se fi împlinit, astfel că starea de recidivă prev. de art.37 lit.b Cod penal trebuia reţinută şi pentru această infracţiune.

Tags: