Top

Arestarea preventivă. Neindeplinirea cumulativă a condiţiilor prevăzute de art. 148 lit. h Cod pr. penală. Lipsa unor probe certe din care să rezulte că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

Prin încheierea Tribunalului Galati din 14.07.2004 pronuntata în dosarul nr. 1645/P/2004 a fost respinsa ca nefondata propunerea formulata de Parchetul de pe lânga Tribunalul Galati privind arestarea preventiva a inculpatului L.D.N. cercetat pentru savârsirea infractiunii de ” trafic de influenta ” prev. de art. 257 al. Cod penal.

Arestarea preventiva este o masura cu totul exceptionala si se dispune de regula în cazul comiterii unor fapte foarte grave, infractiuni de violenta extrema sau cele care au cauzat consecinte pecuniare mari.

Totodata, la alegerea masurii preventive trebuia sa se tina seama de scopul acesteia, de pozitia procesuala a inculpatului, de antecedentele penale ale acestuia, de gravitatea faptei si alte situatii vizând persoana inculpatului.

În speta inculpatul este cercetat pentru infractiunea de ” trafic de influenta ” întrucât la data de 13.07.2004 a pretins si primit suma totala de la numitele ME si P.R. pretinzând ca are influenta la organele Politiei Rutiere Galati pentru ca acestea sa obtina în mod cert permisele de conducere auto.

Inculpatul a recunoscut sincer si a regretat fapta comisa este la primul impact cu legea penala, este absolventul unei facultati de stiinte juridice iar în familie si societate este un exemplu de comportament fiind tatal a doi copii cu vârstele de 1 an si 2 luni ,respectiv 2 luni.

Pe de alta parte valoarea sumelor pretinse si primite este relativ mica si aceasta a fost deja ridicata în vederea confiscarii.

Asa fiind se apreciaza ca în speta nu sunt îndeplinite cumulativ conditiile prevazute de art. 148 lit. h Cod.pr.penala întrucât desi pentru infractiunea comisa pedeapsa este închisoare mai mare de 4 ani , nu exista probe concrete din care sa rezulte ca lasarea inculpatului în libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

Datele concrete ale spetei, situatia personala a inculpatului, lipsa antecedentelor penale si atitudinea sincera a acestuia, formeaza instantei convingerea ca ordinea publica nu ar fi afectata prin lasarea în libertate a inculpatului.

În consecinta propunerea procurorului privind arestarea preventiva a fost respinsa ca nefondata încheierea tribunalului Galati ramânând definitiva prin încheierea nr. 1343/2004 din 21.07.2004 a Curtii de Apel Galati.

Etichete: